Venäjä sanoo tuhonneensa 22 ohjusta Belgorodissa – MTV seuraa sotaa Ukrainassa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 24. maaliskuuta 2024. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Yhdysvallat vetkuttaa edelleen Ukrainan apupakettia
  • Ukrainan joukot kärsivät ammuspulasta rintamalla
  • Ukraina on kiihdyttänyt lennokkihyökkäyksiään Venäjän puolelle
  • EU etsi ratkaisuja Ukrainan tukemiseen
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.55: Zelenskyi kertoo Harkovan tilanteesta

Yli 200 000 asukasta Harkovassa on ilman vakaata sähköntoimitusta, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Syynä ovat Venäjän perjantai-iltana tekemät iskut.

Zelenskyi kertoo videolla olevansa äärimmäisen kiitollinen kaikille, jotka työskentelevät keskeytyksettä Harkovassa. 

– Tilanne on hyvin vaikea. 

20.23: Ukraina väittää tehneensä suuren iskun Krimille

Ukrainan armeija väittää osuneensa kahteen suureen Venäjän maihinnousualukseen, kertoo Reuters.

Ukraina osui maihinnousualuksiin Yamal ja Azov, kirjoittaa Ukrainan armeijan esikunta.

Krimille tehdyt iskut osuivat Ukrainan mukaan myös Mustanmeren laivaston viestintäkeskukseen ja sen käyttämään muuhun infrastruktuuriin.

Venäjä ei ole myöntänyt osumia, eikä niitä ole pystytty vahvistamaan.

17.45: Venäjä sanoo tuhonneensa 22 ohjusta Belgorodissa

Venäjän puolustusministeriö sanoo ilmatorjuntansa tuhonneen 22 Ukrainasta ammuttua Vampire-ohjusta Belgorodin kaupungin yläpuolella. 

10.32: Kuvernööri: Venäjän isku osui kriittiseen paikkaan Lvivissä

Lvivin alueen kuvernöörin Maksim Kozytskyi kertoo, että Venäjän ilmaisku osui Lvivissä "kriittiseen infrastruktuuriin", eli tärkeään teollisuuskohteeseen.

9.33: Kiova ja Lviv Venäjän ilmahyökkäysten kohteena

Ukrainassa maan pääkaupunki Kiova ja lännessä sijaitseva Lvivin alue ovat olleet Venäjän ilmahyökkäysten kohteena sunnuntaiaamuna, ukrainalaisviranomaiset kertovat.

Lisäksi Puolan asevoimat ovat nostaneet valmiuttaan.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko ohjeisti viestipalvelu Telegramissa ihmisiä pysymään ilmasuojissa. Lvivin alueen kuvernöörin Maksim Kozytskyin mukaan Stryin kaupungin alue lähellä Puolan rajaa oli myös iskujen kohteena. Ukraina kertoi jo aiemmin laajasta Venäjän pommikoneiden aiheuttamasta ilmaiskujen uhasta koko maassa.

8.33: Ukraina sanoo tuhonneensa 43 ohjusta ja dronea

Ukrainan ilmavoimat väittää tuhonneensa 18 ohjusta ja 25 dronea, jotka Venäjä on laukaissut kohti Ukrainaa lauantain ja sunnuntain välisen yön sekä sunnuntaiaamun aikana.

7.57: Puola: Venäjän ohjus loukkasi maan ilmatilaa, ilmavoimia aktivoitu

Venäjä on loukannut Puolan ilmatilaa, väittää Puolan asevoimat. Puolan mukaan ilmatilaloukkauksen teki venäläinen risteilyohjus.

Puolan asevoimien mukaan Venäjän risteilyohjus loukkasi Puolan ilmatilaa kello 4.23 paikallista aikaa.

Risteilyohjus lensi Puolan ilmatilassa 39 sekunnin ajan, Puola sanoo. Ohjuksen havaitsi sotilaskäytössä oleva tutkajärjestelmä.

Puolan asevoimien mukaan ohjus lensi maan ilmatilaan Oserdowin kylän läheltä.

Puola on aktivoinut sotilaskoneitaan Venäjän hyökättyä Länsi-Ukrainaan ohjuksin ja dronein, puolalaisviranomainen sanoi aiemmin uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Puolalaisia ja liittolaisten sotilaskoneita on aktivoitu, mikä saattaa lisätä meteliä erityisesti Kaakkois-Puolassa, Puolan asevoimat tiedottivat viestipalvelu X:ssä.

Puola jakaa rajan Ukrainan kanssa kaakossa.

Länsi-Ukrainan Lvivin kaupungin pormestarin Andriy Sadovyin mukaan itse kaupunkia vastaan ei ole hyökätty, mutta noin 20 ohjusta ja seitsemän dronea on laukaistu Lvivin alueelle. 

Kohteiksi venäläiset ovat valikoineet "kriittisen infrastruktuurin", pormestari sanoo.

Päivitetty kello 8.33.

7.37: Ukraina: Venäjä menetti päivässä liki 1 000 sotilasta ja yli 50 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 990 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 24 taistelupanssarivaunua, 28 panssariajoneuvoa ja 44 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

22.48 (päivitetty 23.02): Kuvernööri: Venäjä ampunut yli 10 ohjusta alas Sevastopolissa

Venäjän asettaman kuvernöörin mukaan Venäjän ilmapuolustus on ampunut alas yli kymmenen ohjusta Sevastopolin yllä Krimin niemimaalla.

– Armeijamme torjuu massiivisen hyökkäyksen Sevastopolin yläpuolella, kertoo kuvernööri  Mihail Razvozhayev,.

Yhden ihmisen kerrotaan loukkaantuneen ja infrastruktuuria vaurioituneen hyökkäyksessä..

(Reuters)

17.23: Venäjä sanoo vallanneensa kylän Bahmutin länsipuolella Ukrainassa

Venäjän armeija sanoo vallanneensa Ivanivsken kylän Bahmutin kaupungin länsipuolella Ukrainassa. Seuraavaksi venäläisjoukkojen odotetaan yrittävän vallata Tshasiv Jarin kaupunkia.

Venäjä on onnistunut viime viikkoina etenemään hitaasti länttä kohti, kun Ukraina on kärsinyt joukko- ja ammuspulasta. Esimerkiksi viime kuussa Venäjä onnistui valtaamaan Avdijivkan kaupungin lähellä Donetskia.

16.47: Kuvernööri: Kaksi ihmistä kuollut lennokki-iskussa Belgorodiin Venäjällä

Belgorodin kuvernöörin mukaan kaksi ihmistä kuollut ja useita haavoittunut lennokki-iskuissa Belgorodin alueelle Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa.

Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov kirjoitti Telegram-viestissään, että lennokki-iskut tehtiin kahteen piirikuntaan Belgorodissa.

Myös idempänä Samarassa öljynjalostamoihin tehtiin useita lennokki-iskuja, joiden seurauksena syttyi tulipalo Kuibyshevin jalostamossa, kertoo alueen kuvernööri Dmitri Azarov Telegram-viestissään. Kukaan ei haavoittunut iskuissa, hän sanoi.

Venäläisen öljyjätti Rosneftin jalostamo on yksi Samaran suurimmista ja sen tuotantokapasiteetti on sen verkkosivujen mukaan seitsemän miljoonaa tonnia vuodessa.

Toinen isku, joka kohdistui Novokuibyshevskin jalostamoon, sen sijaan onnistuttiin torjumaan siten, ettei vahinkoja syntynyt, kuvernööri sanoi.

Lisäksi Venäjän puolustusministeriö kertoi lausunnossaan tuhonneensa 12 Ukrainan lennokkia yön aikana Brjanskin, Belgorodin ja Voronezhin alueilla lähellä Ukrainan rajaa sekä Saratovin alueella Venäjän kaakkoisosassa.

(STT – AFP)

Lue lisää lauantain uutisia täältä.

Lue myös:

    Uusimmat