Zelenskyi: Ukraina tarvitsee lisää asetarvikkeita, toivoo apua länneltä – MTV seuraa sotaa

4:12img
Katso myös: Putin ja Xi tapasivat Moskovassa: "Kiinan ehdotusta voisi käyttää pohjana rauhalle Ukrainassa"
Julkaistu 21.03.2023 07:39(Päivitetty 21.03.2023 23:25)

MTV UUTISET – STT

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 21. maaliskuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

LK 3.3. Ukrainan sota

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Ukraina väittää Venäjän risteilyohjuslastin räjähtäneen Krimillä – Kiova ei ole ottanut vastuuta
  • ISW: Venäjä on edennyt Bahmutissa ja lisännyt hyökkäyksiä Avdiivkassa
  • Kansainvälinen tuomioistuin antoi Putinista pidätysmääräyksen
  • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
  • Presidentti Putin on vieraillut Krimin niemimaalla ja Mariupolissa
  • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.24: Zelenskyi: Ukraina tarvitsee lisää asetarvikkeita, toivoo apua länneltä

Ukrainan asevoimat tarvitsee nyt ennen kaikkea lisää ampumatarvikkeita, totesi presidentti Volodymyr Zelenskyi videopuheessaan tänään tiistaina.

Zelenskyi sanoi Reutersin mukaan odottavansa lisää toimituksia läntisiltä kumppaneilta.

22.54: Yhdysvallat lähettää Abrams-tankkeja Ukrainalle syksyyn mennessä

Yhdysvallat aikoo nopeuttaa Abrams-taistelupanssarivaunujen lähettämistä Ukrainalle. Puolustusministeriö Pentagonin mukaan M1A2-tankit lähetetään Ukrainalle syksyyn mennessä, kertoo Reuters. 

Pentagon arvioi aiemmin, että vaikeasti huollettavien taistelupanssarivaunujen toimittamisessa menee vuosi. Ukraina olisi saanut niitä siis vasta ensi vuonna 2024.

21.55: Valkoinen talo: Xin ja Putinin tapaaminen ei tuonut uskoa sodan nopeasta lopusta

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottajan John Kirbyn mukaan Venäjän presidentin Vldimir Putinin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaaminen ei luonut uskoa Ukrainan sodan nopeasta lopusta.

– Xi ja Putin eivät sanoneet mitään sellaista, minkä takia voisimme uskoa sodan Ukrainassa loppuvan pian, Kirby totesi Reutersin mukaan.

Yhdysvallat ei halua Kirbyn mukaan Ukrainaan tulitaukoa juuri nyt, koska se jäädyttäisi taistelulinjat.

Kirby sanoi lisäksi joidenkin kiinalaisyritysten toimittaneen niin sanottuja kaksikäyttötuotteita Venäjälle. Sellaisia voidaan hyödyntää sekä siviilikäytössä että mahdollisesti joukkotuhoaseiden kehittämisessä tai muun sotilaallisen toimintakyvyn parantamisessa.

4:12img

Katso myös: Putin ja Xi tapasivat Moskovassa: "Kiinan ehdotusta voisi käyttää pohjana rauhalle Ukrainassa"

20.45: Venäläisviranomaiset ratsanneet Memorial-järjestön entisten työntekijöiden koteja ja toimistoja

Venäläisviranomaiset ovat tehneet kotietsintöjä Memorial-ihmisoikeusjärjestön entisten työntekijöiden koteihin ja toimistoihin. Asiasta kirjoittaa brittilehti Guardian.

Työntekijöiden mukaan kotietsinnät ja niiden jälkeen tehdyt kuulustelut liittyvät rikosjuttuun, jossa venäläisviranomaiset ovat syyttäneet järjestöä natsismin elvyttämisestä. 

Järjestö on ylläpitänyt poliittisten sortotoimien uhreja koskevaa tietokantaa, joka sisältää muun muassa henkilöitä, jotka tuomittiin neuvostoaikana yhteistyöstä natsi-Saksan kanssa.

Vuonna 1989 perustettu Memorial on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista venäläisistä ihmisoikeusjärjestöistä, joka on saanut alkunsa tutkimalla Josif Stalinin aikaisia vainoja.

Memorial-Järjestö sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2022 yhdessä vangitun valkovenäläisen aktivistin Ales Bialiatskin ja ukrainalaisen Center for Civil Liberties -ihmisoikeusjärjestön kanssa.

Venäjän korkein oikeus päätti lakkauttaa Memorialin vuonna 2021. Järjestön aktiivit ovat kuitenkin sanoneet jatkavansa toimintaa.

18.46: Venäjä ja Kiina: Ydinsodassa ei ole voittajia, eikä sitä pitäisi aloittaa

Venäjä ja Kiina sanoivat yhteisessä julkilausumassaan, että ydinsodassa ei voi olla voittajia, eikä sitä pitäisi koskaan aloittaa. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Kiinan presidentti Xi Jinping vierailee parhaillaan Venäjällä. XI on tavannut muun muassa presidentti Vladimir Putinin sekä pääministeri Mihail Mishustinin. 

18.31: Putin: Venäjän on pakko reagoida jos Britannia toimittaa köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia Ukrainaan

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjän on pakko reagoida, jos Britannia toimittaa köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia Ukrainaan.

Britannian on ilmoittanut aikeista toimittaa Ukrainaan muun muassa köyhdytettyä uraania siältäviä panssariammuksia.

Köyhdytetty uraani on ydinvoimaloissa käytettävän uraanipolttoaineen tai ydinasemateriaalin valmistuksessa syntyvä sivutuote, kertoo Säteilyturvakeskus (STUK) sivuillaan.

Sitä käytetään suuren painonsa ja lujuutensa vuoksi muun muassa ammuksissa ja tankkien suojamateriaalina.

Köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia on Säteilyturvakeskuksen mukaan käytetty viimeisten yli kahdenkymmenen vuoden aikana sodissa niin Lähi-idässä kuin Balkanilla.

18.06: Ihmisoikeusvaltuutettu: 15 Venäjän pakkosiirtämää ukrainalaislasta on palautettu Ukrainaan

Ukrainan parlamentin ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets sanoo, että 15 Venäjän pakkosiirtämää ukrainalaislasta on palautettu Ukrainaan.

Lubinets kirjoitti asiasta Telegram-kanavallaan. Lapset oli Lubinetsin mukaan pakkosiirretty Harkovan ja Hersonin alueiden kaupungeista, jotka Venäjä miehitti sodan alussa.

Lubinetsin mukaan Ukraina on onnistunut palauttamaan 308 ukrainalaislasta, jotka Venäjä oli pakkosiirtänyt.

Venäjän on arvioitu pakkosiirtäneen yli 16 000 ukrainalaislasta sen jälkeen, kun maa aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan vuosi sitten helmikuussa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi viime viikolla pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. Pidätysmääräyksen syynä ovat sotarikokset Ukrainassa.

ICC:n tiedotteessa sotarikoksiksi mainitaan muun muassa lasten laiton karkottaminen ja siirtäminen Ukrainan miehitetyiltä alueilta Venäjälle.

Putinin lisäksi pidätysmääräys on annettu lapsiasianvaltuutettu Maria Aleksejevna Lvova-Belovasta.

15.01: Xi ja Putin aloittivat viralliset neuvottelut Kremlissä

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat aloittaneet viralliset neuvottelunsa Moskovassa. Putin otti iltapäivällä Xin vastaan Kremlin juhlavassa salissa, missä johtajat kuuntelivat maiden kansallislaulut.

Paikalla neuvotteluissa ovat isäntien puolelta myös muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrov ja puolustusministeri Sergei Shoigu. Presidenttien keskustelunaiheeksi on etukäteen uumoiltu Kiinan aiemmin esittelemää suunnitelmaa Ukrainan sodan lopettamiseksi.

14.20: YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston (OHCHR) maanantaina julkaistun lausunnon mukaan Ukrainassa on kuollut yli 8000 ja loukkaantunut lähes 14000 siviiliä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä viime vuoden helmikuussa.

Luvut perustuvat 19. maaliskuuta 2023 asti kerättyihin tietoihin. OHCHR mukaan eniten siviiliuhreja on ollut Donetskin ja Luhanskin alueilla. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Ukrainan hallitsemilla alueilla on lausunnon mukaan kuollut 6 446 siviiliä ja loukkaantunut 11 374. Venäjän hallitsemilla alueilla on kuollut 1 871 ja loukkaantunut 2 518 siviiliä.

OHCHR arvioi myös, että todelliset luvut saattavat olla huomattavasti korkeammat, koska raporttien saaminen joiltain alueilta on viivästynyt ja monet näistä ovat vielä vahvistamatta.

12.57: Kenraali Krimin väitetystä ohjuslastiräjähdyksestä: "Häpeällistä Putinille"

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä kuljetti Kalibr-risteilyohjuksia junalla, kun ne tuhoutuivat räjähdyksessä. Ukraina ei ole ottanut vastuuta räjähdyksestä.

Räjähdystä arvioidessaan Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan vaikuttaa olettavan, että se johtui Ukrainan iskusta.

– Vaikka ylivoimainen osa huomiosta on tällä hetkellä keskittynyt Bahmutin taisteluun, jatkaa Ukraina sen "syvää taistelua" Venäjän operatiivisia ja strategisia kohteita vastaan, Ryan kirjoittaa.

Jos risteilyohjuslastin räjähdyksessä on kyse on Ukrainan iskusta, on sen ajoitus mielenkiintoinen. Kiinan presidentti Xi Jinping vierailee parhaillaan Venäjällä ja tapaa luonnollisesti myös presidentti Vladimir Putinin. Venäjän toivonee saavansa Kiinalta sota-apua.

– (Isku) voi vahvistaa Putinin ehdotusta saada Kiinalta apua. Mutta todennäköisesti se aiheuttaa Putinille häpeää hänen "ystävänsä" edessä.

Lue lisää: Kenraali Krimin väitetystä ohjuslastiräjähdyksestä: "Häpeällistä Putinille"

12.50: Venäjän 10 kohdan kaupunkisotaopas väitetysti julki – suomalaismajurin tuomio: "Yksi sotarikos ja karua kieltä sotilaan arvosta"

Sosiaalisessa mediassa kiertää kymmenen kohdan ohjeistus, jonka väitetään olevan taisteluopas venäläissotilaille, jotka ovat tyhjentämässä rakennuksia.

Tiedossa ei ole, kuinka laajalti väitettyä ohjeistusta on levitetty ja käytännössä toteutettu.

Maavoimien esikunnan majuri Mika Mäenpään mukaan useat oppaan useat kohdat ovat "meilläkin (Puolustusvoimissa) opetettavia".

Kohta yhdeksän sen sijaan on "sodan oikeussääntöjen vastainen", toteaa majuri Mäenpään lisäksi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Pekka Toveri Twitterissä.

Kyseisessä kohdassa annetaan toimintaohje tapaukseen, jossa venäläissotilaat kohtaavat rakennuksia tyhjätessä haavoittuneen vihollisen. Tällaisessa tapauksessa venäläissotilaiden pitää ohjeen mukaan "neutralisoida" haavoittuneen aiheuttama uhka niin nopeasti kuin mahdollista, jopa "eliminoimalla".

Lue lisää: Venäjän 10 kohdan kaupunkisotaopas väitetysti julki – suomalaismajurin tuomio: "Yksi sotarikos ja karua kieltä sotilaan arvosta"

12.45: Brittitiedustelu: Värvättyjen vankien vapautuminen pahentaa Wagnerin sotilaspulaa entisestään

Ministeriö arvioi, että väkivaltaisten ja sodassa traumatisoituneiden vankien paluu siviiliin aiheuttaa ongelmia yhteiskunnalle.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerilla tulee olemaan entistä pahempia ongelmia saada riittävä määrä taistelijoita rintamalle, ennakoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Lähiviikkoina tuhansia Wagnerin riveissä taistelleita vankeja tullaan vapauttamaan palveluksesta, koska heille on luvattu armahdus puolen vuoden palveluksen jälkeen. Wagnerin vankien värväys oli kiivaimmillaan viime syksynä.

Vaikka arviolta puolet vangeista on joko kuollut tai haavoittunut taisteluissa, tulee vankeja vapautumaan niin paljon, että Wagnerin henkilöstöpulmat pahenevat entisestään, puolustusministeriö päättelee.

Wagner on ajautunut pahoihin ristiriitoihin Venäjän puolustusministeriön kanssa, ja siltä on todennäköisesti kielletty uusien vankien värvääminen rintamalle.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjällä tulee myös todennäköisesti olemaan suuria ongelmia, kun suuri määrä väkivaltaisia rikollisia, joilla on kaiken lisäksi takanaan traumaattisia kokemuksia rintamalta, palaa takaisin siviiliin.

11.37: Kiina aikoo asettaa kumppanuuden Venäjän kanssa jatkossakin etusijalle suhteissaan

Venäjällä vieraileva Kiinan presidentti Xi Jinping on tavannut toisena vierailupäivänään Venäjän pääministerin Mihail Mishustinin. Xi kehui Mishutinille Kiinan ja Venäjän olevan mahtavia naapureita ja "strategisia kumppaneita".

Xin mukaan Kiina aikoo asettaa kumppanuuden Venäjän kanssa jatkossakin etusijalle suhteissaan.

Lue lisää: Kiinan presidentti: "Kumppanuus Venäjän kanssa jatkossakin etusijalla"

9.41: Japanin pääministeri vierailee Kiovassa 

Japanin pääministeri Fumio Kishida tapaa tiistaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. Kishida on viimeinen G7-johtaja, joka käy Ukrainan pääkaupungissa. Japanin ulkoministeriön mukaan Kishidan vierailun tarkoituksena on osoittaa "Japanin – ja G7-maiden, joiden puheenjohtaja Japani tällä hetkellä on – vankkumatonta tukea Ukrainalle".

Kishidasta tulee samalla ensimmäinen Japanin pääministeri sitten toisen maailmansodan, joka on vieraillut sellaisella alueella, jossa on käynnissä sota. G7-maat kokoustavat Hiroshimassa Japanissa toukokuussa. Kishidan on kerrottu harkitsevan Zelenskyin kutsumista mukaan kokoukseen.

9.21: Xi Jinpingin vierailu Venäjällä jatkuu – presidenttien odotetaan keskustelevan Kiinan suunnitelmasta sodan päättämiseksi 

Kiinan presidentin Xi Jinpingin Venäjän-vierailu jatkuu tiistaina virallisilla keskusteluilla Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Xi saapui Moskovaan maanantaina, ja kaksikko kävi epävirallisia keskusteluja neljän ja puolen tunnin ajan. 

Sekä Putin että Xi ylistivät keskustelujen jälkeen maiden läheisiä välejä, ja Putin sanoi mailla olevan monia yhteisiä intressejä.

Presidenttien odotetaan tiistaina keskustelevan muun muassa Kiinan helmikuussa sodan vuosipäivänä julkaisemasta, ristiriitaisen vastaanoton saaneesta 12-kohtaisesta suunnitelmasta Ukrainan sodan päättämiseksi.

Kiina on esiintynyt Ukrainan sodassa puolueettomana välittäjänä, mutta ei ole halunnut tuomita Venäjän hyökkäystä maahan.

9.05: MPKK: "Venäjän armeija näivettyy – ei voimia uuteen suurhyökkäykseen jopa vuosikymmeniin"

Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan "pysäyttää pohtimaan", mikä on ollut Venäjän armeijan todellinen suorituskyky tai millaiseksi se on kuviteltu, kirjoittavat Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Jukka Viitaniemi ja tutkimusavustaja Santeri Kytöneva sotataidon laitoksen julkaisemassa työpaperissa.

– Venäjän Ukrainassa kohtaamat tappiot kalustossa ja henkilöstössä ovat laskeneet asevoimien suorituskykyä niin paljon, että kyky seuraavaan saman mittakaavan strategiseen operaatioon saavutettaneen useiden vuosien tai jopa vuosikymmenten kuluttua. 

– Venäjä kyennee tänä aikana toteuttamaan omassa taksonomiassaan paikallisen tason operaatioita.

Venäläisiä sotilaita ja T-72panssarivaunu Ukrainassa tammikuussa 2023. Venäjän valtiomedia julkaisema kuva.

Venäjän armeijan T-72-panssarivaunu Ukrainassa tammikuussa 2023. Venäjän valtiomedia Sputnikin julkaisema kuva.

Lue lisää: MPKK: "Venäjän armeija näivettyy – ei voimia uuteen suurhyökkäykseen jopa vuosikymmeniin"

7.59: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 960 sotilasta ja 15 tankkia

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 960 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Luku on keskimääräistä suurempi.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 15 panssarivaunua, 10 panssariajoneuvoa ja yhdeksän tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.16: Ukraina: Venäjän risteilyohjuslasti räjähtänyt Krimillä – Kiova ei ole ottanut vastuuta

Ukrainan puolustusministeriö sanoo, että Krimin Dzhankoin kaupungissa tapahtunut räjähdys tuhosi venäläisiä Kalibr-risteilyohjuksia. Brittilehti Guardianin mukaan kyseiset ohjukset olivat tarkoitettu Moskovan Mustanmeren laivaston käyttöön. Kiova ei ole ottanut vastuuta räjähdyksestä.

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashchenko on julkaissut Twitter-tilillään videon väitetystä räjähdyksestä.

Venäläiset viranomaiset ovat kertoneet, että kaupunki oli lennokki-iskun kohteena. Venäjän nimittämä Krimin kuvernööri Sergei Aksenov sanoi Guardianin mukaan, että Dzhankoin lähellä ammuttiin ilmatorjunta-aseita. Hän ei kuitenkaan maininnut risteilyohjuksien tuhoutumista. 

Ukraina sanoo, että Dzhankoin kaupungista ja sen ympäristöstä on tehty Venäjän suurin sotilastukikohta Krimillä. Venäjä liitti Krimin niemimaan laittomasti alueeseensa keväällä 2014.

7.04: Venäjä on edennyt Bahmutissa ja lisännyt hyökkäyksiä Avdiivkassa

Venäjä on edennyt "marginaalisesti" Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Raporttien mukaan venäläisjoukot ovat onnistuneet etenemään Bahmutin lounais-, luoteis- ja pohjoispuolella.

Venäjä on lisäksi lisännyt hyökkäysten tempoa Donetskin alueen Avdiivkan pohjoispuolella yrittäessään piirittää kaupungin. ISW on aiemmin kirjoittanut, että Venäjän yritykset hyökätä alueella ovat aiheuttaneet sille suuria tappioita.

ISW pitää mahdollisena, että Venäjän eteneminen panee Ukrainan vetääntymään Bahmutista ja/tai Avdiivkasta, joskaan kumpikaan vaihtoehto ei ole tällä hetkellä ajatushautomon mukaan todennäköinen.

Bahmut taistelutilanne 20.3.2023

Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin seudun rintamatilanne 20. maaliskuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)

Maanantai 20. maaliskuuta

20.40: USA kehottaa Xi Jinpingin vetoamaan Venäjällä rauhan puolesta

Valkoinen talo toivoo Kiinan presidentin Xi Jinpingin kehottavan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kunnioittamaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja lopettamaan Venäjän sodan Ukrainaa vastaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi Reutersin mukaan toimittajille maan olevan huolissaan siitä, että Moskovassa parhaillaan matkalla oleva Xi toistaa vaatimuksia tulitausta, joka jättää Venäjän joukot Ukrainan suvereenin alueen sisälle.

18.48: Ukrainan turvallisuuspalvelun entistä aluejohtajaa epäillään maanpetoksesta – uskoi venäläisten voittoon 

Ukrainassa turvallisuuspalvelu SBU:n entinen aluejohtaja Harkovassa on syytettynä maanpetoksesta. Asiasta Telegramissa kertovan tutkintaviranomaisen mukaan ex-johtajaa uhkaa elinkautinen tuomio.

Tutkinnan mukaan miehen epäillään osallistuneen alueen puolustuksen sabotointiin sen sijaan että hän olisi pyrkinyt suojaamaan aluetta viholliselta.

Suuri osa Venäjän rajalla sijaitsevasta Harkovan alueesta oli Venäjän miehittämä hyökkäyssodan alusta syyskuuhun asti. Tutkinnan tekijät sanovat, että epäilty uskoi Venäjän hyökkäyksen onnistuvan ja toivoi Venäjän viranomaisten kohtelevan häntä suotuisasti puolustuksen sabotoinnin vuoksi.

Epäiltyä syytetään esimerkiksi asemansa jättämisestä luvatta sotatilalain aikana sekä henkilöstön lähettämisestä kotiin laittomasti. Lisäksi hänen sanotaan tahallisesti järjestäneen Venäjän joukoille mahdollisuuden ottaa haltuunsa aseita ja suojavälineitä turvallisuuspalvelun tiloista.

Tapausta on määrä käsitellä oikeudessa.

17.19: Wagner-pomo väittää: 70 prosenttia Bahmutista on Wagnerin hallussa

Palkkasotilasryhmittymä Wagnerin pomo Jevgeni Prigozhin väittää, että Wagner on ottanut 70 prosenttia Bahmutin kaupungista hallintaansa.

Ukrainan armeija ja Wagner ovat käyneet verisiä taisteluja Bahmutin hallinnasta jo pitkään. 

Prigozhin kertoi myös Venäjän puolustusministeriölle, että Ukraina aikoo ajoittaa odotetun vastahyökkäyksensä maaliskuun lopulle. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Lisää maanantain tapahtumista voit lukea täältä

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota