Laitilan kaupungin perusopetuksessa on 86 ukrainalaista koululaista, joille järjestetään valmistavaa opetusta. Sotaa paenneet ukrainalaisoppilaat ovat sopeutuneet Suomeen hyvin.
Alle 10 000 asukkaan Laitilaan on asettunut asukaslukuun suhteuttuna suuri määrä sotaa paenneita ukrainalaisia. Laitila on jo ennestään tuttu monille ukrainalaisille, sillä siellä on ollut jo aiemmin ukrainalaisia kausityöntekijöitä.
Ukrainasta saapuneiden joukossa on paljon lapsia, jotka käyvät nyt koulua Laitilassa. He osallistuvat valmistavaan opetukseen.
– Valmistava opiskelu keskittyy suomen kielen ja kulttuurin opiskeluun, eli opettelemme myös suomalaisia tapoja, kertoo alakoulun opettaja Tuija Nyyssönen.
Valmistava opetus järjestetään suomeksi. Opiskelussa ovat apuna kuvakortit ja elekieli, sillä kielimuuri tuo ajoittain lisähaasteita. Suomen kieltä opetellaan pelien, leikkien, musiikin ja taiteen avulla.
Osaa ukrainalaisista oppilasryhmistä avustaa ukrainankielinen koulunkäynninohjaaja.
Yleisopetuksen piiriin kielitaidon kartuttua
Ukrainalaiset oppilaat saavat valmistavaa opetusta omissa ryhmissään.
Vähitellen he liittyvät mukaan yleisopetukseen muiden oppilaiden kanssa. Ensin yhteisopetus alkaa taideaineista, ja integraatio jatkuu muihin oppiaineisiin, kun oppilaiden Suomen kielen taito kehittyy.
Ukrainalaiset oppilaat ovat Nyyssösen mukaan motivoituneita, ja he ovat sopeutuneet suomalaiseen koulukulttuuriin. Suurin osa aloitti koulunkäynnin suomalaisessa koulussa jo keväällä.
–Minusta lapset pärjäävät oikein hyvin. He auttavat hyvin toisiaan ja huomioivat esimerkiksi sisaruksensa. Hyvin on alkanut, Nyyssönen sanoo.
Sota vaati erikoisjärjestelyjä myös kouluihin
Uusien valmistavien ryhmien suunnittelu aloitettiin Laitilassa viime keväänä nopealla aikataululla. Valmistautuminen ukrainalaislasten koulunkäyntiin aloitettiin Laitilan sivistysjohtaja Susanne Laaksosen mukaan pian sodan alkamisen jälkeen.
Valmistavan opetuksen ja muiden palveluiden järjestäminen oli kaupungille ponnistus, joka vaati myös lisäresursseja.
– Olemme puhaltaneet yhteen hiileen ja saaneet palvelut järjestettyä, Laaksonen sanoo.
Alusta oli selvää, että Ukrainalaiset ovat tervetulleita Laitilaan. Kaupungissa on Laaksosen mukaan varauduttu myös siihen, että valmistavien ryhmien määrää pitää kasvattaa tulevaisuudessa.
Suomessa koulussa on vähemmän tehtäviä
Varppeen yläkoulussa valmistavassa opetuksessa käyvät Dmytro Bardetskyi, Viktoria Martyniuk ja Maryna Vdovenko kehuvat, että Suomessa on ollut kaunista ja ihmiset ovat ystävällisiä.
Koulu on lähtenyt kaikilla kolmella hyvin käyntiin ja he ovat jo oppineet joitakin fraaseja valmistavassa opetuksessa.
– Osaan jo kertoa nimeni, minkä ikäinen olen ja mistä olen kotoisin, Martyniuk kertoo.
Koulussa on heidän mukaansa helppoa, ja oppimismateriaalit ovat laadukkaita. Eniten haastetta tuo vieraalla kielellä opiskelu.
– Täällä opimme uusia sanoja ja opettelemme keskustelemaan, kertoo Vdovenko.
Bardetskyi kertoo toivovansa eniten sodan loppumista, vaikka Suomessa on ollut mukava asua.
– Haluan oppia kielen ja asua jatkossakin täällä, Bardetskyi sanoo.