Ukrainan ensi kuun presidentinvaaleissa tuntuu riittävän valinnanvaraa. Vaaliviranomaiset kertoivat maanantaina hyväksyneensä 28 ehdokasta ja vielä harkitsevansa yli 30 muun ilmoituksia. Parikymmentä halukasta oli saanut vaalilautakunnalta kielteisen vastauksen.
Mielipidekyselyiden luotettavuus on Ukrainassa vaihteleva, mutta kaikissa gallupeissa kärjessä on ollut kolme nimeä: nykyinen presidentti Petro Poroshenko, entinen pääministeri Julija Tymoshenko sekä suositusta koomikosta poliitikoksi ryhtynyt näyttelijä Volodymyr Zelensky.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes ennustaa kahden ensiksi mainitun selvittävän tiensä ratkaisevalle toiselle kierrokselle, mutta sen jälkeen tilanne meneekin arvailuksi.
– Jos nämä kaksi ovat toisella kierroksella, lopputulosta on täysin mahdotonta ennustaa, Moshes sanoo STT:lle.
Poroshenko on saanut Moshesin mukaan nostetta Ukrainan ortodoksikirkon pesäerosta Venäjän kirkosta, mutta ei juurikaan Asovanmeren kahakasta Venäjän kanssa. Se kyllä auttaisi, jos presidentti onnistuisi saamaan Venäjän vangitsemat ukrainalaiset merisotilaat vapaaksi, Moshes pohtii.
"Vaalirahaa oligarkkien taskuista"
Näyttelijä Zelensky yrittää tehdä tarusta totta: hän on esittänyt Ukrainan presidenttiä suositussa tv-sarjassa Kansan palvelija ja on samannimisen puolueen presidenttiehdokas.
Joissain kyselyissä Zelensky on ajanut jopa Poroshenkon ja Tymoshenkon ohi, mutta Moshes ei usko kannatuksen kestävän vaaleihin saakka. Zelensky on selvästi lahjakas näyttelijä ja liikemies, mutta kampanjointi on vasta alussa. Moshesin mukaan moni tukee politiikan ulkopuolelta tullutta yrittäjää vain vastustaakseen nykyjärjestelmää. Zelenskyn asiaosaaminen on ohutta.
– Emme tiedä, mitkä olisivat hänen vastauksensa Ukrainan kiireellisimpiin kysymyksiin eli sotaan ja rauhaan sekä taloudelliseen kehitykseen, Moshes sanoo.
Hänen mukaansa Zelenskyllä on jo paljastettu olleen liikesuhteita Venäjälle, ja mitä ilmeisemmin hän on myös likeisesti tekemisissä tunnetun ukrainalaisen oligarkin Ihor Kolomoiskyn kanssa. Vaalikampanjointi tosin vaatii isossa maassa myös paljon rahaa, Moshes muistuttaa.
– Sellaisia rahoja löytyy vain – tavalla tai toisella – oligarkkien taskuista, tutkija sanoo.
Parlamentti rajoittaa presidentin valtaa
Sekä Poroshenko että Tymoshenko ovat sanoneet kannattavansa Ukrainan EU- ja Nato-jäsenyyttä. Miten tilanne sitten muuttuisi, jos jo pari kertaa aiemmin presidentiksi ehdolla ollut Tymoshenko vihdoin onnistuisi tavoitteessaan?
– Miten sen nyt sanoisi. Poroshenkoa Kremlin (Venäjän) on tällä hetkellä täysin mahdotonta hyväksyä. Tymoshenko on joku, jonka kanssa Kreml voisi yrittää tehdä sopimusta, Moshes pohtii.
Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että Ukrainassa presidentillä on vähemmän valtaa kuin monesti esimerkiksi Suomessa luullaan. Se on Moshesin mukaan ehkä Venäjälläkin ajoittain unohdettu.
Jos joku on valmis neuvottelemaan Venäjän kanssa ja tekee liian pitkälle meneviä myönnytyksiä, ne eivät Moshesin mukaan mene läpi parlamentissa – eivät etenkään viiden sotavuoden jälkeen.
– Presidentinvaalit ovat vasta alkua, tärkeämmät vaalit ovat (ensi syksyn) parlamenttivaalit, hän muistuttaa.
Presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidetään 31. maaliskuuta, toinen 21. huhtikuuta.