Sirkus lienee oikea sana kuvailemaan Ukrainan presidentinvaaleja, ainakin jos niitä verrataan Suomen vaaleihin. Värikäs ehdokasjoukko on nyt harventunut kahteen, kun toisella kierroksella äänestäjät valitsevat tänään istuvan presidentin Petro Poroshenkon ja näyttelijä Volodymyr Zelenskyn väliltä.
Kannatusmittausten mukaan Zelensky on saamassa yli 70 prosenttia äänistä. Ensimmäisen kierroksenkin hän voittikin ylivoimaisesti. 41-vuotias koomikko ratsastaa kohti vaalivoittoa lupaamalla, että hän kitkee korruption ja "murtaa järjestelmän".
Konkreettisia lupauksia ei ole kuultu, mutta monelle riittää se, ettei hän ole Poroshenko. Ukrainan sota junnaa paikallaan ja ukrainalaiset ovat kyllästyneitä korruptioon ja oligarkkirahan valtaan maassa.
– Miksi Ukraina on niin köyhä, vaikka sillä on ollut historiansa rikkain presidentti?, Zelensky kysyi perjantain väittelyssä viitaten Poroshenkon omaisuuteen.
Arviot vuodesta 2014 presidenttinä toimineen Poroshenkon omaisuudesta liikkuvat noin miljardin yhdysvaltain dollarin kieppeillä.
Poroshenko on yrittänyt horjuttaa Zelenskyn johtoasemaa korostamalla tämän kokemattomuutta ja kyseenalaistamalla tämän kyvyn toimia armeijan komentajana. Poroshenkon mukaan vain hän itse voi laittaa Vladimir Putinille kovan kovaa vastaan.
Zelensky suostui vain yhteen väittelyyn
Perjantaina järjestetty tv-väittely toisen kierroksen ehdokkaiden välillä oli ainoa, johon Zelensky suostui. Haastattelujakaan hän ei ole antanut kuin muutamia.
Muitakin väittelyitä järjestettiin, mutta niissä Poroshenko puhui yksin, vieressään Zelenskylle varattu tyhjä paikka.
Perjantain väittelystä teki Zelenskyn osallistumisen lisäksi poikkeuksellisen myös se, että se järjestettiin monituhatpäisen yleisön edessä Kiovan olympiastadionilla. Tästäkin väittelystä Zelenski jäi pois jo kertaalleen, kun ehdokkaat eivät saaneet sovittua päivää.
Stadionväittelylle kummallinen ehto
Poroshenko esitti Zelenskylle haasteen stadionväittelystä pian ensimmäisen kierroksen ratkeamisen jälkeen. Zelensky suostui yhdellä ehdolla: molempien oli käytävä ennen sitä verikokeessa. Poroshenko suostui ehtoon.
Verikokeet striimattiin suorana nettiin. Niiden tarkoituksena oli todistaa, ettei kumpikaan heistä ole huumeaddikti tai alkoholisti.
Koomikon uudenvuoden yllätys
Zelenskyllä ei ole kokemusta politiikasta. Sen sijaan hän on näytellyt satiirisessa tv-sarjassa Kansan palvelija, jota on tehty kolme tuotantokautta. Zelensky esittää historian opettajaa, joka nousee yllättäen presidentiksi, kun hänen korruptiota käsittelevä "palopuheensa" leivää viraalivideona.
Zelenski ilmoitti ehdokkuudestaan uudenvuodenaattona 1+1-televisiokanavalla aikaan, jolloin kaikki kanavat tyypillisesti näyttävät presidentin uudenvuodenpuheen. Näin Zelensky varasti show'n Poroshenkolta.
Osalle ukrainalaisista oli pitkään epäselvää, aikooko Zelensky edes tosissaan presidentiksi, vai onko koko ehdokkuus satiiria.
Kansan palvelijaa ja muita Zelenskyn ohjelmia on esitetty kanavalla, jonka omistaa oligarkki Igor Kolomoisky. Kolomoisky on entinen Dnipropetrovskin kuvernööri, joka toimi sodan alkuvaiheissa vastoin keskushallinnon ohjeita, kunnes Poroshenko antoi hänelle potkut. Tällä hetkellä miljardööri välttelee pankkibisnekseen liittyviä petossyytteitään ulkomailla.
Zelensky on vakuuttanut, ettei Kolomoisky tai kukaan muukaan oligarkki voi häneen vaikuttaa. Poroshenko on tietenkin pyrkinyt tuomaan tämän kytköksen esiin.
Vaalien erikoisuudet eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään Zelenskyyn.
Tymoshenkon "klooni"
Vielä tammikuussa presidentin vaalien ennakkosuosikin nimi oli toinen: Julia Tymoshenko. Hän oli oranssin vallankumouksen johtohahmoja sekä toimi maan pääministerinä vuonna 2005, ja uudestaan joulukuusta 2007 maaliskuuhun 2010. Vuosien varrella hän on kerännyt myös joukon poliittisia vihollisia.
Vuonna 2011 hänet tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen valtaoikeuksien väärinkäytöstä. Kannattajat ja länsi pitivät tuomiota poliittisena. Tymoshenko pääsi vapaaksi vuonna 2014, kun parlamentti oli erottanut presidentti Viktor Janukovytsin.
Ukrainan politiikassa klooniehdokkaat eivät ole täysin tavattomia. He ovat ehdokkaita, joilla on lähes sama nimi tai he muuten muistuttavat toisia ehdokkaita. Äänestäjät saattavat sekoittaa ehdokkaiden kannanottoja tai hämääntyä äänestämään väärää nimeä.
Näissä vaaleissa on Julia Tymoshenkon lisäksi ollut ehdolla myös toinen Tymoshenko. Sama sukunimi tietenkään ole täysin tavatonta, kun ensimmäisellä kierroksella oli ehdolla jopa 83 ehdokasta, mutta epäilyksiä Juri Tymoshenkon ehdokkuus herättää.
BBC:n haastatteleman miehen ilmoittamilla tuloilla hänen pitäisi tehdä kymmenen vuotta töitä ansaitakseen summa, jonka ehdokkaaksi asettuminen vaatii. "Rekisteröintimaksu" on reilut 80 000 euroa.
– Lainasin rahat. Se on riskin arvoista, sillä tulen muuttamaan ukrainalaisten elämän, Juri kommentoi BBC:lle.
Klooniehdokkuutta ei tietenkään voida aukottomasti todistaa, mutta selvää lienee se, että äänestyskopissa jotkut voivat hämääntyä rastimaan väärän ruudun. Lähes metrin mittaisella äänestyslipulla nimet Juri Volodymyrovits Tymoshenko ja Julia Volodymyrivna Tymoshenko ovat allekkain.
Julia Tymoshenko jäi vaalien kolmanneksi 13 prosentin äänisaalilla. Juri Tymoshenko oli kymmenes 0,62 prosentin ääniosuudella.
Tymoshenkon klooniehdokkaaksi arveltiin myös tv-juontaja Julia Litvinenkoa, joka etunimen lisäksi myös muistuttaa hieman Tymoshenkoa. Hän sai vain 0,1 prosenttia äänistä.
Unelmien poikamiespresidentti
83 ehdokkaan joukkoon mahtui muun muassa vakoojia, kotiarestissa oleva henkilö, avoin seksista ja Woody Allenin kaksoisolento. Ehkä erikoisimman kampanjatempauksen järjesti Igor Shevchenko.
48-vuotias mies järjesti Unelmien poikamies -tyylisen tositv-ohjelman, jonka nimi oli "Haluatko presidentin vaimoksi?". Naiset saivat täyttää Shevchenkon kampanjasivulla hakemuksen, johon vaadittiin kolmea valokuvaa.
Washington Postille Shevchenko kertoi saaneensa 300 hakemusta, joista hän valitsi osallistujat. Ohjelma esitettiin Youtubessa.
Presidenttiä Shevchenkosta ei tullut. Hän ei myöskään ole vastannut median kyselyihin, löytyikö ohjelman kautta lopulta rakkautta.
Lähteet: Politico, BBC, REUTERS, Guardian, Washington Post