Presidenttiä näytelleestä koomikosta tuli presidentti, ja nyt 25-vuotias häävalokuvaaja saattaa nousta parlamenttiin.
Ukrainan parlamenttiin Verh'ovna Radaan, eli maan "korkeimpaan neuvostoon", äänestetään sunnuntaina edustajat ennenaikaisessa vaalissa, jonka kyselyitä johtaa poliittisesti kokemattoman presidentin Volodymyr Zelenskyin poliittisesti kokemattomien ehdokkaiden Kansan palvelija -puolue.
Vaalit järjestetään nyt eikä alkuperäisen aikataulun mukaan lokakuussa, koska tuore presidentti ilmoitti hajottavansa maan parlamentin vannottuaan virkavalansa toukokuussa. Kansan palvelija pitää kyselyissä ykköspaikkaa reilulla etumatkalla Venäjä-mieliseen kakkoseen.
Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelman vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau pitää tilannetta monella tavalla ennennäkemättömänä.
– Nyt ehkä ensimmäistä kertaa itsenäisen Ukrainan aikana on mahdollista, että yhdellä, vaikkakin erittäin moninaisella, poliittisella liikkeellä on tilaisuus olla vallassa sekä parlamentissa että presidenttinä, hän sanoo STT:lle.
Ideat hakusessa
Presidentiksi vahingossa noussutta opettajaa Kansan palvelija -televisiosarjassa esittänyt Zelenskyi päihitti istuvan presidentin Petro Poroshenkon selvästi. Nizhnikau kuvailee Zelenskyin voittaneen kampanjalla, jonka pääasiallinen viesti oli vastustaa nykyistä järjestelmää ja sen johtohahmoja. Epäselväksi kuitenkin jäi, mitä Zelenskyi oikeastaan aikoo tehdä.
– Hän on ollut presidenttinä lähes kaksi kuukautta, emmekä edelleenkään tiedä, mitä hänen henkilökohtaiset ideansa ovat.
Nizhnikaun mukaan Zelenskyi oli yhtä aikaa kallellaan sekä Eurooppaan että Venäjälle ja kannatti niin liberaaleja talousuudistuksia kuin populistisia sosiaaliturvauudistuksiakin. Tutkija sanookin Zelenskyin olevan Latinalaisen Amerikan tyyliin populisti, joka lähinnä imitoi televisiossa esittämäänsä fiktionaalista hahmoa.
Jos Zelenskyi on tavoitteissaan epäselvä, sitä on Nizhnikaun mielestä myös Kansan palvelija -puolue. Ehdokkaat ovat kirjava joukko, ja heitä yhdistää eniten poliittisen kokemuksen puute.
– Voi vain miettiä, miten nämä ihmiset päätyivät ehdolle parlamenttiin, Nizhnikau sanoo.
Aito muutos turha toive?
Kyselyiden perusteella näyttää, että Kansan palvelija saa enemmistön joko suoraan tai sitten jonkin pikkupuolueen tuella.
Vaaleissa ovat mukana myös entisen presidentin Poroshenkon sekä entisen pääministerin Julia Timoshenkon puolueet, mutta ne eivät ole saamassa erityisen merkittävää äänisaalista. Nizhnikau arvioi, että urapoliitikkona Poroshenko on päässyt yli presidentinvaalien nöyryytyksestä ja todennäköisesti toivoisi paikkaa hallituksessa.
Ministeriksi Poroshenko tuskin kuitenkaan nousee.
– Ei Zelenskyi voi ottaa häntä hallitukseen. Se on sama kuin (Yhdysvaltain presidentti Donald) Trump olisi tarjonnut (vastaehdokkaalleen Hillary) Clintonille ministerin paikkaa, ei niin olisi voinut tapahtua, Nizhnikau vertaa.
Tutkija ei usko, että Kansan palvelija voi tuoda todellista muutosta. Kun ehdokkaat tulevat tuntemattomista taustoista eikä heidän kytköksiään tiedetä, ryhmää on vaikea kontrolloida.
Siksi Nizhnikau uskoo Zelenskyin suosion sukeltavan vuoden tai parin sisään, kun äänestäjät alkavat tuntea tulleensa petetyiksi.
– Näin Ukrainaan tulee epävakautta, ja se on Venäjän mieleen.