Ukrainan asevoimissa palvelee tällä hetkellä noin 60 000 naista.
Ukraina ei ole kuitenkaan onnistunut varustamaan naispuolisia sotilaitaan asianmukaisesti, vaan heille sopivia taisteluvarusteita hankitaan toistaiseksi vapaaehtoisvoimin.
MTV:n toimittaja Niko Nurminen raportoi Ukrainasta, että naispuoliset taistelijat ovat olennainen osa Ukrainan armeijaa. Noin 9 000 palvelee kaikista vaikeimmissa paikoissa, etulinjoissa.
– Kuukauden kuluttua siitä kun täytin 18 vuotta, ilmoittauduin asevoimiin – kolmanteen erilliseen hyökkäysprikaatin. Joinakin hetkinä on vaikeaa, kuten ymmärtää voi, mutta meillä on hyvä ryhmä. Minua ei kaduta pätkääkään, kertoo Ukrainan maavoimissa palveleva Valeria.
Tuhannet naiset joutuvat kuitenkin tälläkin hetkellä selviytymään miehille mitoitetuissa varusteissa: liian suurissa kengissä, univormuissa, eivätkä suojavarusteetkaan sovi.
Naispuolisten sotilaiden tukemiseen omistautunut, Zemliachky-vapaaehtoisjärjestö on saanut hamuttua rahoitusta naisten varustamiseen pääosin ukrainalaisyrityksiltä.
– Yksi tyypillinen peruspaketti varusteita maksaa 500–1500 dollaria. Me lähetämme joka päivä satakunta tällaista yksilöllistä pakkausta naisille rintamalla. Vaatii melkoisen paljon rahaa, että pystymme vastaamaan naisten toiveisiin, kertoo järjestön perustaja Ksenia Drahonjuk.
– Tämä asia ei ole vielä hoidossa. Hallintomme ei ole ratkaissut tätä asiaa. Miehet ja naiset eivät saa samaa arvostusta. Naiset eivät saa sopivia taisteluvarusteita, vaikka miehet ja naiset suorittavat täysin samoja taistelutehtäviä, kritisoi ilmatorjuntajoukoissa palveleva Irina.
Sotimisolosuhteita kurjistavat myös naisten kohtaamat asenteet. Naiset kertovat miesten asiattoman kohtelun ja väheksynnän lievenneen vasta sen jälkeen, kun kelpoisuus oli todistettu taisteluissa.
– Tämän sodan alussa suhtautuminen naisiin sotilaina oli yksisilmäistä. Miehet ajattelivat, että naisten paikka ei ole hyökkäysasemissa tai taistelualueella. Vähitellen yhteisten taistelukokemusten kerryttyä asiat ovat alkaneet sujua. Nyt olemme päässeet parempaan yhdenvertaisuuteen. Ja sanoisinpa, että naiset sietävät stressiä paremmin, toteaa Ukrainan maavoimissa palveleva Ruda.