Ukrainan sisäministeri: tämä on syy Kurskin operaatiolle

Sisäministeri avasi keskiviikkona Ukrainan tavoitteita Kurskissa.

Ukrainan mukaan yhtenä sen Venäjälle suuntautuvan hyökkäyksen tavoitteena on luoda puskurivyöhyke Kurskin alueelle. 

Näin Ukraina voisi paremmin suojella rajan lähellä sijaitsevia asutusalueitaan Venäjän tulitukselta, perusteli Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko keskiviikkona.

Alueelle on tarkoitus myös luoda humanitaarisia käytäviä, joita pitkin siviilejä voidaan evakuoida sekä Venäjälle että Ukrainaan. 

Kansainvälisiä humanitaarisia organisaatioita tullaan niin ikään päästämään alueelle, vakuutti Ukrainan varapääministeri Irina Vereshtshuk.

Ukraina presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan runsas viikko sitten alkanut hyökkäys jatkui edelleen keskiviikkona, ja joukot etenivät.

– Tänään olemme edenneet yhdestä kahteen kilometriä alueesta riippuen, Zelenskyi kertoi viestipalvelu X:ssä julkaisemassaan viestissä.

Venäjän puolustusministeriön käsitys asiasta oli luonnollisesti toinen. 

Ministeriön mukaan Ukrainan mobilisoitujen yksiköiden eteneminen syvemmälle Venäjälle oli torjuttu.

Belgorodiin julistettiin hätätila

Kurskin alueen rajanaapurin Belgorodin kuvernööri Vjatsheslav Gladkov sanoi keskiviikkona, että alueelle julistetaan hätätila Ukrainan pommitusten vuoksi. Belgorod on myös Ukrainan Harkovan alueen rajanaapuri.

Kuvernöörin mukaan raja-alueen tilanne on pommitusten vuoksi erittäin vaikea.

– Tilanne Belgorodin alueellamme pysyy erittäin vaikeana ja kireänä Ukrainan asevoimien pommitusten vuoksi. Taloja tuhotaan, siviilejä kuolee ja haavoittuu, Gladkov kirjoitti Telegram-viestipalvelussa.

Hän lisäsi, että hätätila julistetaan alueellisella tasolla keskiviikosta lähtien, minkä jälkeen hallitukselle tehdään pyyntö julistaa liittovaltion hätätila.

Gladkovin mukaan Ukraina oli hyökännyt kahteen Belgorodin asutuskeskukseen myös lennokein, mutta hyökkäyksissä ei ollut haavoittunut kukaan.

Kurskin alueelle julistettiin hätätila Ukrainan hyökkäyksen jäljiltä jo viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat