Zelenskyi kommentoi Ukrainan hyökkäystä Kurskin alueella

Venäjän mukaan Ukraina aloitti mittavan hyökkäyksen Kurskin alueella Venäjän rajaseudulla tiistaina.

Venäjä on aiemmin väittänyt, että Ukraina hyökkäsi tiistaina Lounais-Venäjälle Kurskin alueella noin tuhannen sotilaan voimin. Kyseessä on yksi suurimmista hyökkäyksistä Venäjän maaperälle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa 2022.

Ukraina ei ole juurikaan kommentoinut aiemmin hyökkäystä eikä maa ole ottanut suoraa vastuuta edelleenkään hyökkäyksestä.

Torstaina pitämässään puheessaan Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi kuitenkin kommentoi iskuja epäsuorasti sanomalla, että Moskovan täytyy tuntea Ukrainassa aloittamansa hyökkäyksen seuraukset. Asiasta kertoo muun muassa brittiläinen BBC ja uutistoimisto Reuters.

– Venäjä toi sodan meidän maallemme ja Venäjän tulisi tuntea, mitä se on tehnyt, Zelenskyi kommentoi BBC:n mukaan torstaina, viitaten epäsuorasti Ukrainan iskuun Kurskin alueella.

Zelenskyi myös totesi BBC:n mukaan, että ukrainalaiset tietävät, miten saavuttaa tavoitteensa. Hän myös lisäsi, ettei Ukrainan valinta ollut, että tavoitteet saavutetaan juuri sodassa.

Liikehdintää lähellä ydinvoimalaitosta

Torstaina uutisoitiin, että ukrainalaiset panssariajoneuvot ovat edenneet noin 10 kilometrin päähän kansainvälisestä rajasta.

Kurskin kuvernööri Aleksei Smirnov ja sairaalalähteet kertoivat keskiviikkona, että ainakin viisi ihmistä on kuollut ja vajaat kolmekymmentä haavoittunut yhteenotossa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsui iskuja keskiviikkona merkittäväksi provokaatioksi. Putin myös sanoi tällöin Ukrainan pommittavan alueen siviilejä mielivaltaisesti.

Uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina varhain aamuyöllä Suomen aikaa hyökkäyksen jatkuvan edelleen Kurskin alueella.

Hyökkäykset ovat sijoittuneet Reutersin mukaan lähelle Kurskin ydinvoimalaitosta, joka on uutistoimiston mukaan yksi maailman suurimmista.

Venäläislähteiden mukaan tilannetta alueella seurataan ja alueelle on lähetetty lisäjoukkoja.

Reuters myös kertoo, että Ukrainan armeija tiedotti perjantaina iskeneensä sotilaslentokentälle Lipetskin alueella Etelä-Venäjällä. Lipetsk sijaitsee Kurskin alueesta hieman koilliseen.

Ukrainan mukaan iskussa tuhoutui lentopommeja.

Lue myös:

    Uusimmat