Venäjä sanoo vallanneensa Ukrainalta kuusi kylää itäisessä Ukrainassa

Venäjän eilen käynnistämä laaja hyökkäys Harkovan alueelle jatkuu. Hyökkäyksen takia Harkovan alueelta Ukrainassa on evakuoitu parituhatta siviiliä, kertoi paikallinen kuvernööri uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjä sanoi tänään myös vallanneensa Ukrainalta kuusi kylää itäisessä Ukrainassa. 

Venäjän puolustusministeriön mukaan vallatut kylät sijaitsevat Donetskissa sekä Harkovan alueella, lähellä Venäjän rajaa. 

Väitettä etenemisestä ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov sanoi aiemmin sosiaalisessa mediassa, että kaikkiaan lähes 1 800 siviiliä on evakuoitu.

Synjehubovin mukaan Venäjä hyökkäsi alueella tykistö- ja kranaattitulella 30 asuinalueelle viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

Ukrainan asevoimien mukaan alueelle on lähetetty reserviyksiköitä vahvistamaan puolustusta.

Kaksi vuotta sitten Ukraina onnistui pääosin työntämään Venäjän joukot pois Harkovan alueelta, minkä jälkeen alue on ollut Ukrainan hallussa. Ukrainan viranomaiset olivat viime kuukausina varoitelleet Venäjän pyrkimyksistä edetä Harkovaan.

Nyt alueella käydään jälleen kiivaita taisteluita, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi eilen perjantaina.

ISW: Venäjä saavuttanut taktisesti tärkeitä voittoja

Ukraina epäilee Venäjän pyrkivän luomaan puskurivyöhykettä Harkovan alueelle estääkseen Ukrainaa iskemästä Venäjän puolelle.

Hyökkäyksensä jälkeen venäläisjoukot ovat jo saavuttaneet "taktisesti merkittäviä" voittoja, arvioi myös yhdysvaltalainen ISW-ajatushautomo varhain lauantaina Suomen aikaa julkaistussa raportissaan.

Ajatushautomon mukaan Venäjän tarkoituksena on ensin sitoa ukrainalaisjoukkoja ja -kalustoa Harkovaan rintaman muilta kriittisiltä pisteiltä Itä-Ukrainassa. 

Venäläisjoukot haluavat raportin mukaan saada ukrainalaisjoukot pois Belgorodin alueen rajalta ja edetä sen jälkeen itse tykistön kantaman päähän Harkovasta.

Jo ennen hyökkäystä Venäjä oli lisännyt raportin mukaan iskuja Ukrainan asemiin, kuljetusreitteihin ja infrastruktuuriin alueella.

Venäjän rajalla sijaitseva Harkova on yksi Ukrainan suurimmista teollisuuskaupungeista sekä merkittävä rautateiden ja tieverkoston risteyskohta. Sen menettäminen olisi valtava isku Ukrainalle.

– Meidän on torjuttava Venäjän hyökkäysoperaatiot ja palautettava aloite Ukrainalle, presidentti Zelenskyi sanoi tänään lauantaina AFP:n mukaan.

Ministeri: Aseiden valmistus Ukrainassa kiinnostaa

Ukraina on jo pidemmän aikaa pyytänyt tukijamaita aloittamaan puolustustarvikkeiden valmistamisen Ukrainassa, jotta niiden tasainen saanti rintamalle turvattaisiin. Näin Ukraina ei enää olisi riippuvainen tukipaketeista, joiden hidas eteneminen maiden parlamenteissa on aiheuttanut sille vaikeuksia rintamalla.

Ukrainan mukaan nyt puolustusalan yritykset eri maista ovat tosissaan kiinnostuneita aseiden valmistamisesta Ukrainassa.

Asiasta kertoi Kyiv Post -lehden mukaan Ukrainan elinkeino-, kauppa- ja maatalousministeri Julija Svyrydenko Kiovassa järjestetyssä kansainvälisessä tapahtumassa torstaina.

Svyrydenkon lausunnoista kuitenkin ilmeni, ettei asetarvikkeiden valmistus ole vielä alkanut, vaan se on vasta suunnitteilla.

Mahdollisuus testata keksintöjä

Ministerin mukaan kiinnostus Ukrainan puolustusteollisuuteen on nyt herännyt, eikä hänen mukaansa kyse ole pelkästään halukkuudesta puolustaa Ukrainaa Venäjän hyökkäyssodassa.

Ministerin mukaan Ukrainassa halutaan kokeilla uusia teknologioita tositoimissa ennen niiden markkinoimista myös muualle.

– Mikä kiinnostaa useimpia sijoittajia? Puolustusteollisuutemme kiinnostaa monia. He kaikki ymmärtävät, että Ukrainan sota tarjoaa loistavan mahdollisuuden testata teknologioita ja (puolustukseen liittyviä) innovaatioita todellisuudessa, ministeri sanoi Kyiv Postin mukaan.

–  Meidän on paitsi huolehdittava itsestämme myös pohdittava aseviennin näkymiä tulevaisuudessa. Siksi näemme puolustusteollisuutemme houkuttelevan suuren määrän mahdollisia sijoittajia, Svyrydenko sanoi.

Ukrainan joukot ovat olleet vaikeuksissa rintamalla jo kuukausien ajan. 

Sodan häviämisen mahdollisuuttakin on alettu väläytellä julkisissa kannanotoissa.

Lue myös:

    Uusimmat