Zelenskyi: Ukrainan joukkojen hallussa 74 asutuskeskusta Venäjällä

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ukrainan hallussa oli maanantaina ainakin 800 neliökilometriä Venäjän aluetta.

Ukrainan joukkojen hallussa on 74 asutuskeskusta Venäjän Kurskin alueella, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Presidentti kertoi ukrainalaisjoukkojen ottaneen myös runsaasti sotavankeja.

Venäjä on aikaisemmin kertonut, että Ukrainan joukot olisivat vallanneet 28 asutuskeskusta.

–  Vaikeista ja kiivaista taisteluista huolimatta joukkojemme eteneminen Kurskin alueella jatkuu, Zelenskyi sanoi päivittäisessä puheessaan.

Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot ovat myös ottaneet runsaasti sotavankeja, joita voidaan vaihtaa ukrainalaisiin, samalla kun valmistautuminen hyökkäyksen seuraavaan vaiheeseen jatkuu.

Zelenskyi jakoi sosiaalisessa mediassa myös videon, jossa hän keskustelee armeijan komentajan Oleksandr Syrskyin kanssa. Videolla Syrskyi kertoo ukrainalaisjoukkojen edenneen päivän aikana yhdestä kolmeen kilometriin.

Ei valtausaikeita

Ukraina ei ole aikeissa vallata alueita, jotka se on saanut haltuunsa joukkojensa hyökättyä rajan yli Venäjän Kurskin alueelle, sanoo Ukrainan ulkoministeriö.

Ministeriön tiedottajan mukaan mitä nopeammin Venäjä suostuu oikeudenmukaiseen rauhaan, sitä nopeammin Ukraina lopettaa rajan yli kohdistuvan hyökkäyksensä.

Ukrainan joukkojen hallussa oli maanantaina ainakin 800 neliökilometriä Venäjän Kurskin aluetta, uutistoimisto AFP kertoo. AFP:n analyysi pohjautuu yhdysvaltalaisen ajatushautomo ISW:n tietoihin.

Ukrainan asevoimien komentaja  Oleksandr Syrskyikertoi maanantaina, että Ukrainan hallussa olisi noin tuhat neliökilometriä Venäjän aluetta. Komentaja kertoi hyökkäyksen edelleen jatkuvan.

Aikaisemmin maanantaina Kurskin alueen kuvernööri Aleksei Smirnov kertoi, että 121  000 ihmistä on jättänyt kotinsa ja evakuoitu raja-alueelta Ukrainan hyökkäyksen tieltä. 

Smirnov arvioi, että 59  000 ihmisen on vielä lähdettävä alueelta.

Ukrainan joukot hyökkäsivät yli rajan Etelä-Venäjälle viime viikon tiistaina. Smirnovin mukaan Ukrainan hyökkäyksessä oli maanantaihin mennessä kuollut 12 siviiliä ja haavoittunut yli 120.

 

Lue myös:

    Uusimmat