Ukrainan sodan yllättävistä vaikutuksista havainto taivaalta: Kun ihmiset katosivat, sama tapahtui saasteille

0:45img
Katso myös: Satelliittikuvat paljastavat: Venäjä yrittää suojella pommikoneitaan autonrenkailla
Julkaistu 22.09.2023 15:17

MTV UUTISET – STT

Satelliittihavaintoja voidaan hyödyntää Ukrainan sodan vaikutusten arvioinnissa muun muassa palohavaintoja ja ilmansaasteiden pitoisuuksia tarkkailemalla. 

Asia käy ilmi tutkimuksesta, jonka Ilmatieteen laitos teki yhteistyössä ukrainalaisen Lvivin yliopiston ja yhdysvaltalaisen USRA:n (Universities Space Research Association) kanssa.

Saastepitoisuudet olleet Ukrainassa selvästi tavallista matalampia

Havainnot osoittavat, että sodan alusta alkaen ilmansaasteiden pitoisuudet ovat Ukrainassa olleet selvästi tyypillisiä arvoja matalampia monissa kaupungeissa sekä monilla teollisuusalueilla. 

Esimerkiksi typpidioksidipitoisuudet ovat laskeneet jopa 40 prosenttia vuonna 2022. Typpioksidia syntyy pääasiassa palamisprosesseissa esimerkiksi liikenteessä, teollisuudessa ja energiantuotannossa.

– Rauhan aikana ilmansaasteiden väheneminen on tervetullut ilmiö. Tässä tilanteessa havaitut muutokset kertovat kuitenkin siitä, kuinka suuri vaikutus sodalla voi olla yhteiskuntaan ja talouteen, tutkimusta vetänyt Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Iolanda Ialongo sanoo.

Pitoisuuksien lasku johtuu teollisuuden ja energiantuotannon toiminnan heikentymisestä, näihin liittyvästä fossiilisten polttoaineiden kulutuksen laskusta sekä sodan aiheuttamasta pakolaisuudesta.

Ihmisten väheneminen on vaikuttanut voimakkaasti energian kulutukseen ja liikenteen päästöihin.

Suomi-NPP VIIRS -satelliitin palohavaintoja Ukrainassa maaliskuun ja elokuun välillä vuosina 2019–2022.

Suomi-NPP VIIRS -satelliitin palohavaintoja Ukrainassa maaliskuun ja elokuun välillä vuosina 2019–2022. Värit vastaavat kuukauden numeroa. Useita paloja havaittiin Kiovan lähellä maaliskuussa 2022, kun Venäjän hyökkäys keskittyi Ukrainan pääkaupungin alueelle. Kesää kohti paloja havaittiin pääasiassa itäisen ja eteläisen rintamalinjojen varrella.

Typpidioksidin pitoisuuksien muutos vuosina 2021–2022 Ukrainassa.

Typpidioksidin pitoisuuksien vuosikeskiarvojen muutos vuodesta 2021 vuoteen 2022 Ukrainassa S5P/TROPOMI-havaintojen perusteella. Sinisilla alueilla typpidioksidipitoisuus on tavanomaista pienempää. Ukrainan suurimmat kaupungit, hiilivoimalat ja teollisuusalueet on merkitty mustilla pisteillä.

Lue myös: Satelliittikuvat näyttävät Valko-Venäjän Wagner-leirin purkamisen

Lue myös:Satelliittikuvat paljastavat, mitä Ukrainalla on vastassa – tältä näyttävät Venäjän ”lohikäärmeen hampaat”

Teollisuus Mariupolissa hiljeni

Satelliittikuvat ja satelliiteista tehdyt palohavainnot viittaavat tutkimuksen mukaan poikkeukselliseen palojen jakaumaan rintamalinjan alueella. 

Tämä voi tutkimuksen mukaan johtua tykistötulesta tai muista sotaan liittyvistä paloista eikä tyypillisistä maatalouteen liittyvistä polttoprosesseista.

Satelliittikuvista havaittiin suuria muutoksia Mariupolin kaupungin alueella, joka joutui hyökkäyksen kohteeksi sodan kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. 

Maaliskuun 2022 jälkeen Mariupolin metallurgisten teollisuuslaitosten korkean lämpötilan signaali katoaa satelliittikuvista, mikä viittaa teollisuustoiminnan keskeytymiseen. Myös typpidioksidipitoisuudet ovat laskeneet alueella.

Tutkimuksen rahoittamiseen osallistuivat ulkoministeriö ja Suomen Akatemia.

Lue: Elon Musk kiistää sulkeneensa Starlinkin Krimillä: "Jos olisin suostunut..."

Tuoreimmat aiheesta

Satelliitit