Ukrainan sodassa kuolleiden suomalaisten kotiin saaminen on erittäin vaikeaa – "Eläviä ei haluta uhrata kuolleiden takia"

Ainakin viisi suomalaista vapaaehtoistaistelijaa on kuollut Ukrainassa sodan alettua. Heistä tiettävästi vain yksi on saatu Suomeen. Vainajien kotimaahan saaminen on monivaiheinen ja vaikea prosessi.

Suomi-Ukraina maanpuolustusyhdistyksen perustajan Kirill Rinteen mukaan tieto sotilaan kaatumisesta tulee omaisille monen mutkan kautta kautta.

– Tieto tulee sotilasyksiköstä ja menee siitä Ukrainan puolustusministeriöön, joka sitten ilmoittaa Suomen viranomaisille sotilaan kaatumisesta. Alussa ilmoitetaan kadonneeksi ellei kaatumisesta ole varmuutta. Sitä kautta se tieto tulee sitten omaisille Suomeen, Rinne kertoo.

Suomalaisia vapaaehtoistaistelijoita on Ukrainan armeijan riveissä arvioiden mukaan joitain kymmeniä. Suurin osa heistä on venäläisten valtaamilla alueilla. 

– Se on tietysti suuri ongelma. Jos ruumista ei saada nopeasti evakuoitua pois, se jää pitkäksi aikaa sinne. Pahimmillaan yksi kaatunut suomalainen on ollut kohta vuoden siellä. Eläviä ei haluta uhrata kuolleiden takia. Se on jokaisen maan armeijassa sama käytäntö, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan yksi ratkaisu haavoittuneiden tai kaatuneiden evakuointiin ovat robotit. 

Miten vapaaehtoistaistelijat palautetaan Suomeen? 9:40
Katso koko Rinteen haastattelu MTV Viiden jälkeen-ohjelmasta.

Lue myös:

    Uusimmat