Ukrainan sota on lisännyt suomalaisten EU-myönteisyyttä – "Sitä pidetään turvallisuuspoliittisena ratkaisuna"

Suomalaiset suhtautuvat EU-jäsenyyteen huomattavasti myönteisemmin kuin keskimääräinen eurooppalainen.

75 prosenttia suomalaisista ja 65 prosenttia kaikista eurooppalaisista pitää kotimaansa EU-jäsenyyttä hyvänä asiana, kertoo tuore Eurobarometri.

Suomessa EU-jäsenyyden kannatus on noussut 6 prosenttiyksikköä viime vuoden lopusta.

– Emme ole kärsineet kaikista pahimmissa talouskriiseissä, kuten moni maa Etelä- ja Itä-Euroopassa, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) perustelee myönteistä suhtautumista MTV:n Uutisaamussa.

– Suomalaiset kokevat myös hyvin vahvasti, että Euroopan unioni on myös turvallisuuspoliittinen ratkaisu.

Venäjä-suhde kariutunut

Vain kolmella prosentilla suomalaisista ja kymmenellä prosentilla kaikista eurooppalaisista on enää positiivinen kuva Venäjästä. 

Kun kysymys esitettiin edellisen kerran vuonna 2018, positiivinen kuva Venäjästä oli 26 prosentilla suomalaisvastaajista ja 30 prosentilla kaikista eurooppalaisista vastaajista.

– Suomalaiset nostavat turvallisuuden ykkösasiaksi. Se heijastelee varmasti näkemiämme muutoksia Venäjän toiminnassa, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sdp.) kertoo.

– Venäjän toiminta luo Suomessa turvallisuusvajetta. Silloin katsotaan myös Euroopan unioniin, hän jatkaa.

Suomalaiset toivoisivat Euroopan parlamentin keskittyvän toimissaan erityisesti EU:n puolustukseen ja turvallisuuteen sekä demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen puolustamiseen. Ilmastonmuutoksen torjunnan merkitystä pitää tärkeänä yhä harvempi suomalainen.

Lue myös:

    Uusimmat