Kiinnostus vapaaehtoiseen maanpuolustukseen noussut räjähdysmäisesti Ukrainan sodan vuoksi: "Venäjä järkyttää suomalaisten turvallisuudentunnetta"

Kansalaisten maanpuolustusvalmiutta edistävä Reserviläisliitto on saanut poikkeuksellisen paljon uusia jäsenhakemuksia tammi–helmikuussa, liitto kertoo tiedotteessaan.

Hakemuksia oli viime perjantaihin mennessä tullut 1  230 kappaletta, kun viime vuonna vastaavalla jaksolla uusia jäsenhakemuksia tuli 490.

Hakemuksia alkoi tulla päivittäin satamäärin viime torstaista lähtien, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

–  Nyt viikonlopun jälkeen luku alkaa olla jo yli kaksituhatta. Ihmiset ovat hyökkäyksen jälkeen selvästi havahtuneet siihen, että maailmassa tapahtuu jotain peruuttamatonta, Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola sanoo.

Ukrainan tilanne vaikuttaa

Liiton mukaan jäsenmäärän nousuun vaikuttaa epävakaa maailmanpolitiikan tilanne sekä Ukrainan tilanteen paheneminen. Tätä aiempi iso jäsenmäärän nousu tapahtui Ukrainan kriisin alettua vuonna 2014. Venäjä järkyttää liiton mukaan suomalaisten turvallisuudentunnetta siinä määrin, että he haluavat sankoin joukoin osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön.

Liiton tehtävänä on ylläpitää kansalaisten maanpuolustustahtoa ja edistää reserviläisten kenttäkelpoisuutta. Rauhanaikana fyysistä kuntoa harjoitetaan.

–  Tekemämme kyselyn perusteella 95,5 prosenttia jäsenistämme haluaa osallistua maanpuolustukseen, vaikka lopputulos olisi epävarma. Maanpuolustustahto on vahvistunut kovasti näinä aikoina, Pohjola sanoo.

Liiton jäsenistä noin 90 prosenttia on suorittanut varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen. Pohjolan mukaan vain harva liiton jäsenistä ei haluaisi osallistua maanpuolustukseen ja osa ei osaa sanoa halukkuudestaan. Mukana liitossa on myös naisia ja miehiä, jotka eivät ole suorittaneet asevelvollisuutta.

–  Luulen syynä olevan, ettei heillä ole esimerkiksi mahdollisuutta tai riittävästi tietoa, Pohjola sanoo.

Valehakijat seulotaan joukosta 

Liiton hakijajoukkoon mahtuu myös niin kutsuttuja valehakijoita.

–  Kuten yhteiskunnassa kaiken kaikkiaan ja erityisesti sosiaalisessa mediassa – siellä on henkilöitä, jotka eivät jaa samoja arvoja ja jotka haluavat pyrkiä tällaisen järjestön jäseneksi eri motiiveilla kuin suurimmalla osalla, kommentoi Pohjola.

Valehakijoiden motiivina voi olla hänen mukaansa tiedonhankinta.

–  Tai että pääsee jakamaan sisältä päin sellaista tietoa, jota me emme halua. Toimintaamme osallistumalla näkee, minkälaista porukkaa mukana on. Emme tietenkään halua sen tyyppistä toimintaa yhdistyksiimme.

Valehakijoita ei silti pyri sisään ovista ja ikkunoista, vaan yksittäisiä esimerkiksi nyt tulleiden noin kahdentuhannen hakemuksen joukossa. Reserviläisliitto toimii valtakunnallisella ja paikallisella tasolla.

–  Jäsenhakemuksia hylätään hyvin vähän, ja hylkäykset on tehty hyvillä perusteilla. Esimerkiksi paikallisesti voidaan saada tieto, että ihminen ei ole soveltuva. Tarvittaessa myös haastattelemme hakijan.

Hylkäyspäätös voidaan tehdä Pohjolan mukaan hakijan tietyn näkemyksen tai henkisen kunnon vuoksi. Ihmistä ei voisi tällöin ottaa mukaan esimerkiksi ampumakoulutukseen.

–  Jokainen jäsen hyväksytään liittoon erikseen ja hakijan soveltuvuutta selvitetään. Olemme tarkkoja siinä, eikä meillä ole huteja tullut.

Lue myös:

    Uusimmat