Venäjän presidentinvaalit järjestetään 15.–17.3.2024. Käytännössä Vladimir Putinin voitto on täysin varma, mutta vaaleissa on mukana kolme vastaehdokasta. Opposition ehdokkaita ei vaaleissa näy.
Sotaan ja Venäjän nykyhallintoon kriittisesti suhtautuvista ehdokkaista molemmat hylättiin ennen vaaleja Venäjän keskusvaalilautakunnan toimesta.
Boris Nadezhdin sai nopeasti kasaan vaadittavat yli 100 000 kannattajakorttia. Yllättävää ei ollut, että niistä löydettiin epäselvyyksiä ja Nadezhdinin ehdokkuus evättiin.
Jekaterina Duntsovan ehdokkuus hylättiin jo aiemmin. Virallinen syy oli virheelliset vaaliasiakirjat.
Suurin osa Venäjän muusta oppositiosta on jo telkien takana, maanpaossa tai kuollut.
Esimerkiksi oppositiopoliitikko ja -toimittaja Vladimir Kara-Murza kärsii Venäjällä 25 vuoden tuomiota, entinen oligarkki ja nykyinen aktivisti Mihail Hodorkovski elää maanpaossa Lontoossa.
Aleksei Navalnyi on viimeinen henkensä menettänyt poliitikko, mutta ei ensimmäinen.
Lue myös: Venäjän älykkäin ihminen halusi maansa presidentiksi – sitten alkoi uskomattomien sattumusten sarja
Vastaehdokkaat käytännössä Kremlin hyväksymiä
Kolmella Putinin vastaehdokkaalla on paljon yhteistä. Jokainen on käytännössä Kremlin hyväksymä, eikä kukaan heistä kritisoi Putinia. Jokaisen vastaehdokkaan kannatus on muutaman prosentin luokkaa.
Liberaalidemokraattiseen puolueen ehdokas on Vladimir Zhirinovskin manttelinperijä Leonid Slutski. Äärioikeistolainen Slutski on niittänyt mainetta elostelijana ja hankkinut lisänimen Venäjän Harvey Weinstein, kertoo esimerkiksi The Moscow Times. Navalnyi selvitti aikanaan, että Slutskin luksusautojen arvo on reilusti korkeampi kuin hänen viralliset tulonsa.
Liikennesääntöihin Slutski vaikuttaa suhtautuvan enemmän suosituksina kuin sääntöinä: kesäkuun 2017 ja maaliskuun 2018 välisenä hänen onnistui tehdä 825 liikennerikkomusta.
Slutski suhtautuu Ukrainan sotaan intohimoisesti ja on kertonut nopean voiton Ukrainassa olevan hänen vaaliohjelmansa keskeinen sisältö.
– Olen varma, että Venäjä päättää tämän pyhän ja jalon sodan tänä vuonna maamme aseiden voimalla, The Moscow Times kertoo Slutskin sanoneen tänä kuussa.
Lue myös: "Olemme Putinin sukupolvi" – viisi venäläisnuorta kertoo, mitä odottavat tulevaisuudelta
Kharitonov pyrkii vetoamaan ikäihmisiin, Davankov liberaaleihin
Vaalien konkari on Kommunistisen puolueen 75-vuotias Nikolai Kharitonov. Siperiasta kotoisin oleva Kharitonov havittelee etenkin Neuvostoliiton aikana eläneiden vanhempien kansalaisten ääniä. Hän haluaa alentaa eläkeikää ja nostaa eläkkeitä sekä panostaa esimerkiksi suurperheiden tukemiseen.
Kharitonov on ollut politiikassa pitkään. Hän on ollut duuman jäsen yli 30 vuotta vuodesta 1993 lähtien. Presidenttiehdokkaana Kharitonov oli vuonna 2004, jolloin hän 13,8 prosenttia äänistä.
Ehdokkaista nuorin on duuman varapuheenjohtaja, neljäkymppinen Vladislav Davankov. Uusi kansa -puoluetta edustava Davankov haluaa esiintyä (Venäjän mittakaavassa) liberaalina vaihtoehtona, joka toivoo rauhaa ja neuvotteluyhteyttä.
– Mutta meidän ehdoillamme ja ilman mistään luopumista, Davankov on sanonut.
Monille venäläisille hän on toistaiseksi suhteellisen tuntematon hahmo politiikassa. Davankov nousi duumaan vasta muutama vuosi sitten ja ajaa nyt myös suhteiden normalisoimista lännen kanssa sekä median riippumattomuutta.
Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Davankov saattaa olla vaihtoehto sotaa vastustaville äänestäjille, kun kaikki opposition ehdokkaat on hylätty.