Ukrainasta kajahti tänään uusi ehdotus vastauksena Belgorodin alueen kuvernöörille.
Venäjän maaperälle, vasten Ukrainan rajaa pitäisi perustaa 100–120 kilometrin demilitarisoitu vyöhyke sodan jälkeen. Näin ehdottaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mikhailo Podolyak.
Hänen mukaansa vyöhykkeen perustaminen olisi välttämätöntä, jotta Ukrainan alueita voitaisiin suojella Venäjän hyökkäyksiltä.
Podolyak kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Ukrainan rajaa vasten olevan Belgorodin alueen kuvernööri vaati Ukrainan Harkovan alueen liittämistä Venäjään, jotta pommitus Ukrainasta Belgorodiin loppuisi.
Podolyakin mukaan demilitarisoituun vyöhykkeeseen tulisi kuulua ainakin Belgorodin, Brjanskin, Kurskin ja Rostovin alueita.
Neuvonantaja sanoi myös, että alkuvaiheessa vyöhykkeen valvominen voisi vaatia kansainvälistä läsnäoloa.
Demilitarisointi tarkoittaisi sitä, ettei alueella saisi olla sotilaallista toimintaa.
Lue myös: Nämä kokemattomat ukrainalaiset lähetetään pian rintamalle vastahyökkäykseen – "Osa heistä kuolee"
"Tämä on toive, mitä Venäjä haluaa"
Sodanjälkeinen aika nousi esille myös uutistoimisto Reutersin haastattelussa presidentti Zelenskyin johtavan diplomaattisen neuvonantajan kanssa.
Hänen mukaansa Zelenskyi kertoi aiemmin tässä kuussa G7-maiden kokouksessa, että Ukrainan suunnitelma on ainoa tie rauhaan.
– Ei voi olla Brasilian, Kiinan tai Etelä-Afrikan rauhansuunnitelmaa, kun puhutaan sodasta Ukrainasta, neuvonantaja Ihor Zhovkva sanoi Reutersille.
Hän myös sanoi, että Ukrainalla ei tällä hetkellä ole intressiä tulitaukoon.
– Jos aloitat neuvottelut Venäjän kanssa, kun osa alueistasi on miehitetty, se tarkoittaa konfliktin jäädyttämistä. Tämä on narratiivi ja toive, mitä Venäjä haluaa. Idea, jota he haluavat (että vetäytymistä ei vaadita neuvottelujen aloittamiseksi), Zhovkva sanoi.
– Luultavasti Venäjä pyytää joitain maita tukemaan tätä ideaa, mutta sivistynyt yhteisö kyllä ymmärtää, mistä on kyse, hän jatkoi.
Ukraina on esittänyt kymmenkohtaisen rauhansuunnitelman. Sen ehtoihin kuuluvat esimerkiksi Venäjän joukkojen vetäminen Ukrainan alueelta ja ruoka- sekä ydinturvallisuuden varmistaminen.