Ukraina: Venäjä hyökkää voimalla Harkovassa – kaupunki yhä turvassa

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova ei ole välittömässä vaarassa joutua maahyökkäyksen kohteeksi, sanoo Ukraina.

Ukrainan turvallisuusneuvoston edustajan Oleksandr Lytvynenkon mukaan samannimisellä Harkovan alueella on kuitenkin suuri määrä venäläisjoukkoja.

Käynnissä olevaan hyökkäykseen osallistuu hänen mukaansa jopa 30 000 Venäjän sotilasta.

–  Siellä on todella paljon venäläisiä. Noin 50 000 oli rajalla.

Venäläisten tarkoituksena on Lytvynenkon mukaan pakottaa Ukrainan joukot vetäytymään alueelta.

Venäjä aloitti Lytvynenkon mukaan hyökkäyksensä alueella aikana, jolloin sillä on etulyöntiasema muun muassa aseistuksen ja joukkojen suhteen.

Jos Ukraina olisi saanut aseapua Yhdysvalloilta aiemmin, tilanne olisi hänen mukaansa tällä hetkellä parempi.

Tarkoituksena rajoittaa Ukrainan iskukykyä

Venäjän Harkovan alueelle kohdistuvan hyökkäyksen tarkoituksena on Lytvynenkon mukaan luoda puskurivyöhyke sen rajoille, mikä heikentäisi Ukrainan mahdollisuuksia iskeä Venäjän maaperälle.

Ukraina on hänen mukaansa tehnyt iskuja Venäjälle, mutta kertoi niiden kohdistuneen vain sotilaskohteisiin sekä öljy- ja kaasulaitoksiin.

–  Noin 15 prosenttia Venäjän öljynjalostamiskapasiteetista on menetetty. On äärimmäisen tärkeää, että Ukraina iskee vain oikeutettuja kohteita vastaan.

Maanantaina Venäjä väitti joukkojensa tunkeutuneen rajakaupunki Vovtshanskiin, joka sijaitsee lähellä Harkovan kaupunkia, kertoi BBC.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti jo sunnuntaina viestipalvelu X:ssä, että Harkovan seudun raja-alueella käydään raskaita taisteluja.

Lytvynenko: Venäjä valmistautuu pitkään sotaan

Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätös nimittää varapääministeri ja taloustieteilijä Andrei Belousov pitkäaikaisen puolustusministerin Sergei Shoigun tilalle kielii Lytvynenkon mukaan siitä, että Venäjä valmistautuu pitkään ja laajaan sotaan.

–  Tämä viittaa siihen, että Putin on valmistautumassa käymään sotaa pitkällä aikavälillä. Sotaa, jota ei käydä pelkästään Ukrainaa vaan koko länttä vastaan. Sotaa Natoa vastaan.

Samaan aikaan Venäjällä ei kuitenkaan Lytvynenkon mukaan ole mahdollisuutta jatkaa sotatoimiaan nykyisellä tahdilla.

–  Jos sotaoperaatiot jatkuvat tämänhetkisellä intensiteetillä, venäläisillä on panssarivaunuja ja panssaroituja ajoneuvoja puolentoista vuoden tarpeisiin. Sen jälkeen heillä tulee olemaan ongelmia.

Lue myös:

    Uusimmat