Ulkokissaa ammuttiin haulikolla, tarkastuksessa löytyi 15 haulia – eläinlääkäri varoittaa tarpeettomasta kärsimyksestä

5:31imgHuomenta Suomessa puhuttiin marraskuussa 2018 kodittomista kissoista.Shutterstock
Julkaistu 21.07.2019 11:27

Mirja Kolttola

mirja.kolttola@mtv.fi

Lopen eläinlääkäriasema julkaisi lauantaina kuvan ulkokissasta, jonka haavasta löytyi hauli. Röntgenkuvissa paljastui, että kissassa on ainakin 15 haulia. Eläinlääkäriasema kertoo, että aiemmin tänä kesänä toisesta ulkoilevasta kissasta oli poistettu ilmakiväärin luoti.


Kuva on herättänyt runsaasti keskustelua, sillä kissan ulkona liikkuminen jakaa mielipiteitä.

Mitä laki sanoo?

Lain mukaan kissaa ei tarvitse pitää kytkettynä taajama-alueella, mutta käytännössä omistajan on vapaasti ulkoilevan kissan kohdalla hyvin hankala huolehtia, ettei kissa kulje alueille, joissa se ei saisi liikkua. 

Lain mukaan kissakaan ei saa olla kytkemättömänä esimerkiksi kuntopolulla tai sen kaltaisella juoksuradalla, ladulla, urheilukentällä tai elintarviketorilla. Yleiselle uimarannalle ja lasten leikkikentäksi varatulle alueelle kissaa ei saisi päästää edes kytkettynä.

Lue myös: Kissa on Suomen kaltoinkohdelluin lemmikki, yli 20 000 kissaa hylätään joka vuosi – "Meneillään on kissakriisi"

Vaikka valvominen on vaikeaa, omistajalle voidaan silti määrätä kissan kulkemisesta 40 euron rikesakko tai vahingonkorvauksia. 

Ulkokissallakin on lain suoja

Kissaa suojaa kuitenkin eläinsuojelu- sekä metsästyslaki. Vain selvästi villiintyneen kissan saa pyydystää tai tappaa omalla tontilla. Myös rakennuksen omistajalla on oikeus tappaa villiintynyt eläin, jos se tulee rakennukseen tai sen pihapiiriin. Tämä ei kuitenkaan koske ulkoilevaa, kesyä kotikissaa.

Kotieläimeksi otetun kissan heitteillejättö ja hylkääminen on lain mukaan kuitenkin kielletty, ja omistajalla on velvollisuus huolehtia lemmikistään.

Lue myös: FBI alkaa tutkia eläinten kaltoinkohtelua kuten murhia

Eläinsuojelulain perusperiaate on, ettei eläimelle saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä.

Lain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa kotieläintä tai muuta ihmisen hoidossa olevaa eläintä myös on joko itse autettava tai ilmoitettava eläimestä sen omistajalle tai hoitajalle taikka kunnaneläinlääkärille, kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavalle viranhaltijalle tai poliisille.

Tuoreimmat aiheesta

Kissat