Helsingin ulkomaalaispoliisi arvioi tiukentuneen Irak-linjauksen lisäävän jatkossa poliisin tehtäviä. Maahanmuuttovirasto linjasi tiistaina, että monien Irakin alueiden turvallisuustilanne on parantunut eikä turvapaikkaa voi enää saada vain sillä perusteella, että on kotoisin tietyltä alueelta.
– Suuntaus näyttää siltä, että aikamoinen maasta poistettavien joukko tulee, sanoo ylikomisario Kaj Wahlman STT:lle.
Hän ei tuoreeltaan lähde arvioimaan, millä aikataululla tämä toteutuu.
Kun virasto päättää irakilaisten tai muiden turvapaikanhakijoiden kohtalosta, se lähettää tekemänsä ratkaisut paikallispoliisille. Poliisi saattaa päätöksen tiedoksi hakijalle.
– Jos annetaan myönteinen päätös, sehän miellyttää asiakasta. Hylkäävässä on vähän toinen vastaanotto.
Wahlmanin mukaan melko suuri määrä irakilaisia on jo perunut turvapaikkahakemuksiaan sekä lähtenyt vapaaehtoisesti.
– Se tiedetään lentokentiltä ja rajalta, että lähtijöitä on ollut aikamoinen määrä.
Moni lähtee lentämällä
Kielteisen päätöksen saaneella on enimmillään 30 päivää aikaa valittaa ratkaisusta hallinto-oikeuteen tai poistua maasta.
Jos henkilö ei suostu lähtemään Suomesta vapaa- tai omaehtoisesti, poliisi voi ottaa käyttöön niin sanotun pakkopalautuksen. Tämä tarkoittaa, että poliisi ei vain valvo, että henkilö lähtee maasta vaan virkavalta saattaa poistamista vastustavan aina kohdemaahan saakka.
Ennen tätä poliisi voi myös ottaa ihmisen säilöön, jos pelkona on, että hän esimerkiksi häipyy omille teilleen vastaanottokeskuksesta.
– Viime vuonna Suomesta poistettiin lähes 3000 ihmistä, joista noin 450 saatettuina. Näistä 450:stä suurin osa oli niin sanottuja pakkopalautuksia, sanoo Helsingin ulkomaalaispoliisin komisario Liisa Lintuluoto.
Iso osa palautuksista tehdään Suomesta lentämällä. Jos palautettavia on kerralla suuri määrä, kuljetus tapahtuu charter-lennolla. Näin tehtiin aiemmin syksyllä, kun albanialaisia saatettiin kotimaahansa. Suomi voi myös hyödyntää EU:n rajavalvontaviraston Frontexin yhteisiä palautuslentoja.
– Meillä on yleensä liityntälento keskuspaikkaan ja siihen maahan, joka palautuksen järjestää. Sinne kerääntyvät eri jäsenmaiden liityntälennot ja sieltä lähtee yksi iso kone kohdemaahan, Lintuluoto sanoo.
"Rahaa tullut riittävästi"
Kun maasta poistettavia on kerralla esimerkiksi 50 henkeä, on viranomaisia lennolla osapuilleen saman verran. Ylikomisario Wahlmanin mukaan viranomaisista poliiseja on arviolta 70-80 prosenttia, ja muita saattajia voivat olla esimerkiksi lääkäri, ihmisoikeustarkkailija ja tulkki.
– Jos taas viedään reittilennolla yhtä henkeä esimerkiksi Irakiin, niin saattajia on yleensä kaksi tai kolme.
Poliisi ei halua paljastaa, mitä kaikkea se voi tehdä, jos Suomesta poistettava henkilö uhkaa käyttäytyä aggressiivisesti tai väkivaltaisesti lennon aikana. Komisario Lintuluoto sanoo, että esimerkiksi lääkeaineita ei poistettavan rauhoittamiseen käytetä.
– Me toimimme poliisilakien ja muiden lakien puitteissa, ja noudatamme myös kansainvälisiä säännöksiä.
Ulkomaalaispoliisi on ainakin tähän asti saanut riittävästi määrärahaa toimiinsa.
– Rahaa on tullut lisää sitä mukaa, mitä on tarvittu. Valtiolle on joka tapauksessa halvempaa poistaa henkilöt, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa kuin pitää heitä täällä, ainakin jos ovat yhteiskunnan elätettäviä, Wahlman sanoo.
STT ei tavoittanut keskiviikkona Poliisihallituksen edustajaa kertomaan palautuksen kustannuksista.