Suomen palauttamien turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa tänä vuonna huimasti viime syksynä kärjistyneen pakolaiskriisin jäljiltä. Maastapoistamispäätöksiä oli lokakuun loppuun mennessä tehty jo liki 18 000.
Palautuslennot ovat kalliita, mutta niihin saadaan nyt merkittävää tukea rajavalvontavirasto Frontexilta.
Viime vuonna palautuslento maksoi yhtä palautettavaa kohti noin tuhat euroa. Yhdelle lennolle hintaa saattoi tulla siis 100 000–200 000 euroa.
Jo viime vuonna palautuksiin ehdittiin käyttää noin kolme miljoonaa euroa. Summan on odotettu tänä vuonna kasvavan merkittävästi, mutta mukaan on saatu nyt Euroopan rajavalvontavirasto Frontex, jolta saadaan merkittävää apua myös taloudellisesti.
Palautuslentoja Forntexin kautta on jo tehty. Rajaturvallisuusvirasto Frontexin varajohtaja Berndt Körner kertoo, että palautusten suunnittelu Frontexin kautta kannattaa.
Kun palautus tarvitaan, Frontexille tehdään ilmoitus.
– Suomi lähestyy Frontexia ja ilmoittaa, että tarvitsemme lennon paikasta A paikkaan B. Sitten suunnitteluprosessin pitäisi alkaa seuraavan kahden viikon aikana. Tarpeelliset saattajat nimetään, tarkkailijat nimetään, paketti kasataan ja tarjotaan Suomelle, hän selventää prosessia.
– Taloussäännöt myös sallivat meidän korvata kuluja, joten myös taloudellisesta näkökulmasta jäsenmaiden on paljon järkevämpää tehdä se meidän kauttamme.
Körnerin mukaan yksiselitteisesti ei haluta, että ihminen jää laittomasti maahan saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen.
Eurooppaan pyrkivien määrä romahti
Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Taustalla on ennen kaikkea Turkin ja EU:n pakolaissopimus.
Yllättävää kyllä, merkittävä muutos ei näy salakuljettajien miljardibisneksessä. Viime vuonna rikollisjengit tekivät arviolta 3–6 miljardin tilin ihmissalakuljetuksella.
– Huolimatta siitä, että Euroopan Unioniin saapuu pienempi määrä ihmisiä, rikollisjengit ovat yhä todella aktiivisia ja tekevät rikollista rahaa ja asettavat pakolaisten henget suureen vaaraan, kertoo Europolin ihmissalakuljetuskeskuksen päällikkö Robert Crepinko.
Suomessa palautettavien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvamassa huimasti, kun viime syksystä alkaen Suomeen joukolla tulleiden turvapaikanhakijoiden hakemuksia saadaan käsiteltyä ja kielteisiä päätöksiä toimeenpantua.
Noin 70 prosenttia saadaan palautettua
Tänä vuonna maastapoistamispäätöksiä oli lokakuun loppuun mennessä tehty 17 510. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan suunnilleen samanlaisen joukon kohtalo on vielä epäselvä.
Varsinaisia palautuksia poliisi on tehnyt tänä vuonna 5874. Palautetuista valtaosa on yhä irakilaisia.
Kolehmainen kumoaa ennakkoluuloja, joiden mukaan turvapaikanhakijat rötöstelisivät.
– Kun poliisi hoitaa noin miljoona tehtävää vuodessa, niin ne ovat kuitenkin aika pieniä määriä, mitä vastaanottokeskuksiin sitten tulee tai lähelle. Siellä on ihan poliisityön tavanomaisia tehtäviä, pahoinpitelyä, näpistelyä ilkivaltaa ja tämän tyyppistä.
Noin 70 prosenttia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista saadaan Kolehmaisen mukaan palautettua.
Työtä pakolaiskriisin hoitamisessa riitää yhä, ja Euroopan turvapaikkajärjestelmää ollaan parhaillaan uudistamassa.