Ulkoministeri Haavisto iloitsee Ruotsin Nato-selvityksen aikaistumisesta – pitää hyvänä, että naapurimaat etenesivät samaan tahtiin

Ruotsi ryhtyy toden teolla kiristämään tahtia omassa Nato-päätöstä koskevassa prosessissaan.

Ulkoministeri Ann Linde ehdotti torstaina koolla olleille puolueiden edustajille, että toukokuun loppuun tähtäimessä ollut turvallisuuspoliittinen selonteko yritettäisiin saada valmiiksi jo 13. toukokuuta mennessä.

Selontekoa oli jo aiemmin kiirehditty opposition riveistä. Kaikkien puheenvuorojen perustelut saattoi tiivistää yhteen sanaan: Suomi.

– Suomi on julkistanut oman analyysinsä, ja on kova paine, että myös me Ruotsissa julkistaisimme omamme, Linde sanoi Ruotsin radion haastattelussa.

– Suomen tekemä valinta vaikuttaa turvallisuuspoliittisen ympäristöön, hän jatkoi.

Sattumoisin Tukholmassa torstaina vierailulla olleen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) ei ainakaan vähentänyt ruotsalaisten kiireen tunnetta arvioimalla SVT:lle, että Suomi liittyy Natoon, koska eduskunnan suuri enemmistö on "melko pikaisen" jäsenyyden kannalla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan kertoi STT:lle iloitsevansa Nato-selvityksen aikaistumisesta, mikä tuo Ruotsin aikataulun lähemmäksi Suomen vastaavaa. Haaviston mukaan olisi hyvä, että Suomi ja Ruotsi etenisivät Nato-jäsenyyspäätöksissään samassa rytmissä.

– Olisi hyvä, että Suomi ja Ruotsi menisivät näissä päätöksissä samassa rytmissä. Tietysti se, että Ruotsi on valmis aikaistamaan selvitystään, toisi heidän päätöksentekoaan lähemmäs Suomen mahdollista päätöksentekoa. Se on sinänsä hyvä uutinen, mutta molemmat maat tekevät tietysti omat päätöksensä omassa rytmissään, Haavisto sanoi STT:lle eduskunnassa.

Aftonbladet-lehden mukaan Ruotsin selvitys maan turvallisuuspoliittisesta linjasta pyritään saamaan valmiiksi jo 13. toukokuuta mennessä. Aiempi määräaika oli toukokuun lopussa.

"Kaikki odottavat sosiaalidemokraatteja"

Ruotsissa opposition maltillinen kokoomuspuolue vetosi Lindeen jo viime viikolla selonteon kiirehtimiseksi ja oli luonnollisesti tyytyväinen ulkoministerin ehdotukseen – tietyin varauksin.

– Sosiaalidemokraattisen puolueen täytyy nyt päättää kantansa, koska sitä me kaikki tässä odotamme. Valtiopäivillä on ainakin viisi puoluetta, jotka ovat valmiita hakemaan Nato-jäsenyyttä, jos Suomikin niin tekee, kommentoi kokoomuksen Hans Wallmark TT:lle.

Aftonbladetin tietojen mukaan sosiaalidemokraattien johto pitää perjantaina turvallisuuspolitiikasta kuuden tunnin maratonkokouksen. Muita keskustelutilaisuuksia on kuitenkin suunniteltu pitkin toukokuuta, ja puoluehallituksen Nato-päätös voi olla luvassa vasta 24. toukokuuta.

Myös selonteon käsittely valtiopäivillä voi viedä aikaa. TT:n mukaan toinen vaihtoehto on se, että jos demarit näyttävät vihreää valoa, niin hallitus jättää Ruotsin jäsenyyshakemuksen pelkän selonteon pohjalta.

Kokoomus haluaisi selonteon hallituksen esityksen muotoon siten, että Ruotsin ulkoministeri voisi marssia Naton ulkoministerikokoukseen 6.–7. kesäkuuta jäsenyyshakemus kainalossaan.

Vain vasemmistopuolue suhtautuu Ruotsin Nato-jäsenyyteen yksiselitteisen kielteisesti. Kansalaisten keskuudessa jäsenyyden kannatus sen sijaan kasvaa.

Torstaina julkaistussa SVT:n kyselyssä jäsenyyttä kannatti 51 prosenttia vastaajista. Nousua reilun viikon takaiseen vastaavaan kyselyyn oli kuusi prosenttiyksikköä.

Uutista päivitetty kello 17.01.

Lue myös:

    Uusimmat