Ulkoministeri Haaviston toiminta menee eduskunnan täysistunnon syyniin

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminta al-Holin leirin suomalaislasten kotiuttamisesta syntyneessä jupakassa on tänään iltapäivällä eduskunnan täysistunnon ruodittavana.

Perustuslakivaliokunta linjasi keskiviikkona valmistuneessa mietinnössään, että Haavisto toimi lainvastaisesti yrittäessään siirtää ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin. Samalla valiokunta kuitenkin katsoi, etteivät edellytykset ministerisyytteen nostamiselle täyty.

Päätös mahdollisesta ministerisyytteestä tehdään täysistunnossa yksinkertaisella enemmistöllä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Haavistolla on hallituspuolueiden puheenjohtajien tuki jatkaa ulkoministerin tehtävässä. Myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, että Haavistolla on hänen vahva luottamuksensa.

Haavisto itse sanoi tuoreeltaan, että päätös hänen jatkostaan perustuu oman puolueen ja eduskunnan enemmistön luottamukseen. Hän lupasi ottaa saamansa moitteet huomioon tulevassa toiminnassaan.

Puhemies järjestää lisäoppia

Vuoden päivät kestäneen jupakan ja sen valiokuntakäsittelyn jälkipyykki jatkuu vielä ensi vuoden puolelle.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) aikoo helmikuussa järjestää perustuslakivaliokunnan jäsenille ja etenkin sen varajäsenille lisäkoulutusta, jotta valiokunnan erityislaatuinen rooli tulisi selväksi. Vehviläisen mukaan viime päivinä on näyttänyt siltä, että perustuslakivaliokunnassa ovat menneet juridiikka ja politiikka osittain sekaisin, mitä ei saisi tapahtua.

Perustuslakivaliokunta on perinteisesti pyrkinyt yksimielisyyteen, mutta Haaviston tapauksessa siihen ei päästy. Vihreiden kansanedustajat Bella Forsgrén ja Mari Holopainen jättivät perustuslakivaliokunnan mietintöön vastalauseen, koska he katsoivat, että valiokunnan olisi pitänyt todeta, että Haavisto ei toiminut lain vastaisesti.

Lisäkiehuntaa asiaan on tullut siitä, että asian käsittelyn loppumetreillä julkisuuteen vuodettiin sekä mietintö että asian tiimoilta käytyä viestinvaihtoa. Perustuslakivaliokunnan sairauslomalle jäävä puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) paheksui vuotoja yrityksinä vaikuttaa valiokunnan kannan muodostukseen.

Lue myös:

    Uusimmat