Ulkoministeri Valtonen: Kiina hakee vahvempaa jalansijaa Euroopassa

Ulkoministerin mukaan Lähi-idän rauha on realistinen tavoite.

Kiina hakee investoinneillaan vahvempaa jalansijaa Euroopassa, sanoo ulkoministeri Elina Valtonen (kok.). Valtonen kommentoi asiaa maanantaina suurlähettiläspäivillä Helsingissä.

Ulkoministerin mukaan kiinalaiset yhtiöt ovat löytäneet investointikohteita esimerkiksi Unkarista. 

Hänen mukaansa Unkariin rakennetaan muun muassa televerkkoa, sähköautotehdasta ja rautatietä.

– On ollut ikävä seurata kuinka Venäjä on viime kuukausina ajautunut yhä tiiviimmin Kiinan povitaskuun. Ilman Kiinan rahavirtoja ja teknologiaa Venäjä ei kykenisi käymään sotaa Ukrainassa, Valtonen sanoi.

"Venäjä ei ole meille vihollinen"

Valtonen sanoi, että Venäjää ei uhkaa kukaan ulkopuolelta. Hänen mukaansa Venäjän suurin uhka on Venäjä ja sen idea itse, kuten presidentti Mauno Koivisto sanoi.

– Neuvostoliitto hajosi, kun sen talous ja samalla tulevaisuus suli alta. Sama on käymässä Venäjälle.

Ulkoministerin mukaan Venäjällä ei ole kuitenkaan odotettavissa äkkinäistä romahdusta, sillä sotateollisuus pyörii, rupla on pitänyt pintansa ja maassa on täystyöllisyys. 

Maasta pyrkii kuitenkin hänen mukaansa ulos enemmän taloudellista ja henkistä pääomaa kuin sitä pyrkii sisään. Valtonen korosti, että aika ei ole Venäjän puolella.

– Suomi ei uhkaa Venäjää, eikä Venäjä ole meille vihollinen. Vastustajamme ovat Venäjän sotatoimet Ukrainassa, Venäjän laittomat laajentumispyrkimykset, sekä sen halu käyttää valtaa siellä, missä se kansainvälisen oikeuden mukaan kuuluu muille, Valtonen sanoi.

Tavoitteena kahden valtion malli

Valtonen kommentoi puheessaan myös Lähi-idän kriisiä. Hänen mukaansa Suomi työskentelee Lähi-idän rauhan puolesta kahden valtion mallin pohjalta.

Suomi ei ole tunnustanut Palestiinan valtiota. Uutissuomalaisen kesäkuussa teettämän kyselyn mukaan lähes kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat kannattivat Palestiinan valtion tunnustamista jollain aikataululla. 

Kielteisesti suhtautui ainoastaan kristillisdemokraatit. Pääministeripuolue kokoomus kannatti Palestiinan tunnustamista "jossain vaiheessa".

Muun muassa Norja, Ruotsi, Irlanti ja Espanja kuuluvat Palestiinan tunnustaneiden maiden joukkoon.

Valtonen sanoi, että Suomi tuomitsee niin Hamasin raakuudet kuin Israelin rakentamat laittomat siirtokunnat palestiinalaisalueilla.

– Lähi-idän rauha on realistinen tavoite myös nyt, ja erityisesti juuri nyt, Valtonen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat