Ullanlinnan taposta epäillyn miehen lääkärin työtä rajoitettiin: Ilmoituksen mukaan miehen epäiltiin vaarantavan potilasturvallisuutta

Helsingin Ullanlinnan taposta epäillyn 48-vuotiaan miehen lääkärinoikeuksia rajoitettiin Valviran päätöksellä huhtikuussa 2014 vajaaksi vuodeksi. Asia ilmenee sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran asiakirjoista.

Valvira teki päätöksensä sen jälkeen, kun se oli saanut toukokuussa 2013 ilmoituksen, jonka mukaan lääkäri vaarantaa mahdollisesti potilasturvallisuuden työssään. Tuolloin mies työskenteli erikoislääkärinä julkisen sektorin poliklinikalla Uudellamaalla.

Valviran päätös rajoittaa miehen lääkärinoikeuksia oli voimassa huhtikuusta 2014 maaliskuuhun 2015.

Valmistui lääkäriksi 2000-luvun alkupuolella

Mies oli toiminut lääkärinä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä vuodesta 2003 lähtien. Hän oli saanut joulukuussa 2000 oikeuden työskennellä lääkärinä perusterveydenhuollossa lisäkoulutuksen aikana.

Laillistetuksi lääkäriksi hän valmistui elokuussa 2006. Sen jälkeen hän erikoistui vielä psykiatriaan ja huhtikuussa 2008 hänestä tuli psykiatrian erikoislääkäri.

Mies työskenteli vuonna 2003 Porvoon sairaalan psykiatrisessa yksikössä erikoislääkärin sijaisena ja apulaisylilääkärinä vuosina 2009–2011. Hän työskenteli yhä Porvoon sairaalassa päivystävänä lääkärinä, kun hänestä tehtiin ilmoitus Valviraan vuonna 2013.

Oman yrityksen mies perusti vuonna 2012. Loppuvuonna 2011 hän aloitti työt yksityisellä lääkäriasemalla samalla, kun hän teki töitä julkisella puolella.

Lääkäri piti herättää vuorojen jälkeen

Porvoon sairaalan johtaja kertoi Valviralle antamassaan selvityksessä, että mies oli tarkka työssään ja hän tutki päivystykseen saapuvat potilaat oikein. Lausunnossaan johtaja kuitenkin totesi, että mies piti usein herättää päivystysvuorojen jälkeen, koska hän ei ollut tehnyt raporttia seuraavalle vuorolle.

Apulaisylilääkärinä toimiessaan mies oli tehnyt odotettua vähemmän kliinistä potilastyötä. Puolentoista vuoden aikana elokuusta 2009 helmikuuhun 2011 mies oli hoitanut runsaat 320 potilasta, kun samanaikaisesti kollega hoiti yli 1100 potilasta.

Psykiatrisen osaston johtajan mukaan mies olisi voinut ottaa enemmän vastuuta kehitys- ja koordinointityöstä. Johtajalla ei ollut kuitenkaan tiedossa, että mies olisi saanut kirjallisia huomautuksia potilastyöstään. Mies irtisanoutui itse apulaisylilääkärin paikalta.

Hoiti vaikeasti hoidettavia potilaita

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrisessa yksikössä Helsingissä mies työskenteli vuosina 2007-2009. Tuolloin mies teki töitä psykiatrista erityishoitoa vaativien ja riippuvuuksista kärsivien potilaiden parissa. Hänen työhönsä kuului hoitaa vaikeasti hoidettavia ja oikeuspsykiatrisia potilaita.

Yksikön johtajan mukaan tuolloin miehestä ei tehty potilasturvallisuutta vaarantavia huomioita eikä hänestä tullut huomautuksia. Tietyt työajan seurantaan liittyvät asiat vaativat kuitenkin erityishuomiota, koska miestä oli vaikea tavoittaa.

Tuohon aikaan lääkäri teki päivystystöitä myös useissa muissa paikoissa, joten työnantajalle oli välillä epäselvää, missä mies oli, vaikka hänen olisi kuulunut olla työpaikallaan Helsingin sairaalassa. Mies ei koskaan antanut selitystä epäselvyyksiin, vaikka häneltä pyydettiin sitä.

Mies kertoi saaneensa hyvää palautetta

Valvira sai miehen työnantajilta selvitykset tämän työn tekemisestä keväällä 2014. Niissä todettiin, että mies oli toiminut moitteettomasti eikä hänen työssään ollut tullut esiin potilasturvallisuutta vaarantavia tilanteita.

Lääkäri antoi myös itse Valviralle vastauksensa. Suurelta osin miehen vastaus on salattu Valviran asiakirjoista, mutta hän kertoi työskentelevänsä tunnollisesti ja vastuullisesti.

Mies sanoi, että hän oli saanut hyvää palautetta tutkimustyöstään ja koki selviävänsä hyvin työstään.

Miehen mukaan hänen työnsä on vaativaa. Hän kertoi työnsä vaativan keskittymiskykyä, henkistä joustavuutta, kykyä sietää potilaiden ahdistusta, hyvää harkintakykyä ja jatkuvaa ammattikirjallisuuden seuraamista. Omasta mielestään hän pystyi täyttämään nämä vaatimukset hyvin eikä hän vaaranna potilasturvallisuutta.

Lääkärinoikeuksia rajoitettiin

Valvira katsoi selvitysten jälkeen, että miehen lääkärinoikeuksia oli rajoitettava määräajaksi.

Valvira totesi, että selvitysten perusteella potilasturvallisuus voi vaarantua, kun mies työskenteli itsenäisesti lääkärinä.

Valvira päätti, että miestä koskeva rajoitus on voimassa korkeintaan vuoden 2015 loppuun.

Helmikuussa 2015 mies aloitti työt psykiatrina Rinnekotisäätiössä. Mies kertoi Valviralle, että hänen työnsä sujuu hyvin ja hän oli saanut työstään positiivista palautetta.

Mies pyysi Valviraa luopumaan rajoituksista vuoden 2015 alkupuolella. Maaliskuun lopussa 2015 Valvira katsoi, ettei lääkärin ammatinharjoittamisoikeutta ole enää syytä rajoittaa ja rajoitus purettiin.

Vangittu taposta epäiltynä

Nyt samaista miestä epäillään vaimonsa taposta. Henkirikos tapahtui Helsingin Ullanlinnassa pariskunnan kotona viime viikon perjantaina. Teko paljastui viime lauantaina, kun mies oli kantamassa vaimonsa ruumista jätesäkissä autoon.

Sivulliset soittivat paikalle poliisit, jotka löysivät naisen ruumiin jätesäkistä. Epäilty otettiin kiinni tapahtumapaikalta. 48-vuotias mies vangittiin tämän viikon tiistaina.

Vangitsemisistunto pidettiin poikkeuksellisesti Auroran sairaalassa sen sijaan, että asiaa olisi puitu Helsingin käräjäoikeuden tiloissa. Auroran sairaalassa on oikeuspsykiatrian poliklinikka sekä Helsingin kaupungin psykiatrista sairaalatoimintaa.

Vielä alkuviikosta poliisi ei ollut päässyt kuulemaan epäiltyä.

Kesällä 2021 Ullanlinnan taposta epäilty psykiatrian erikoislääkäri ajoi autolla mereen perhe kyydissään. Kyydissä oli myös miehen vaimo, jonka taposta miestä nyt epäillään. Tuosta tapauksesta mies sai sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat