Ulvilan lapsikaappauksesta epäilty 36-vuotias nainen vaatii parhaillaan lähes 150 000 euron vahingonkorvauksia ryhmäpäiväkotinsa lakkauttamisesta. MTV Uutisten haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan vaatimus on osoitettu Kanta-Hämeessä sijaitsevalle pikkukunnalle, jossa ryhmäpäiväkoti toimi vuosien ajan ennen sulkemistaan.
MTV ei julkaise kunnan tai ryhmäpäiväkodin nimeä epäillyn lapsikaappauksen uhrien yksityisyyden suojelemiseksi.
Naisen vaatimus on jätetty käräjäoikeudelle viime toukokuussa.
Kunta kiistää vaatimukset ja vaatii niiden hylkäämistä. Kunnan mukaan se päätti olla ostamatta yksityiseltä päiväkodilta palveluja lasten turvallisuuteen liittyvistä syistä.
Kunnan mukaan yhtä lasta lukuun ottamatta kaikki ryhmäpäiväkodissa hoidossa olleiden lasten vanhemmat olivat jo ilmoittaneet, etteivät anna enää lapsiaan hoitoon kyseiseen paikkaan.
Ryhmäpäiväkotia pitäneen naisen mukaan kunnan ostopalvelun peruuttaminen tarkoitti tosiasiassa sitä, että hänen piti lopettaa toiminta välittömästi kokonaan.
Naisen mukaan hänen vaatimansa vahingonkorvaussumma koostuu menetetyistä tulosta, kiinteistön myynnin tappioista, mainehaitasta ja henkisestä kärsimyksestä. Mainehaitan osuus vaatimuksesta on 20 000 euroa ja kärsimyksen 4 000 euroa.
Lue aiempi juttu: Ulvilan lapsikaappauksesta epäillyt otettu kiinni – lapset löydetty
Täysi yllätys
Naisella oli kunnassa vuosien ajan ryhmäpäiväkoti. Paikka toimi ensin vuokratiloissa toisella nimellä mutta vaihtoi nimeä muuttaessaan 2019 naisen tätä varten rakennuttamiin omiin toimitiloihin.
Ryhmäpäiväkodissa oli paikka 12 lapselle ja naisen mukaan sen vuosittainen liikevaihto pyöri 70 000–90 000 euron paikkeilla. Naisen mukaan hoitopaikat olivat aina täynnä ja niihin oli jonoa.
Naisen kanteesta saa sen vaikutelman, että yritystoiminta pyöri hyvin, kunnes kunta perui päiväkodin oikeudet toimia palvelusetelituottajien joukossa ja tärveli naisen liiketoiminnan. Tämä tapahtui vuosien 2021–2022 vaihteessa.
– Kunnan päätös tuli minulle täytenä yllätyksenä, nainen toteaa kanteessaan ja lisää, että vielä kuukautta aiemmin kunnan valvontakäynnillä kaikkien päiväkodin asioiden todettiin olevan kunnossa.
Lue myös: Porin lapsikaappauksesta eläkeikäiselle miehelle ehdollista
Nainen mustelmilla
Nainen valitti kunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka totesi, ettei kunta ollut kuullut naista asianmukaisesti ennen päätöksensä tekemistä. Nainen vetoaa tähän kohtaan vahingonkorvauskanteessaan.
Kunta kuitenkin toteaa korvauskanteeseen antamassaan vastauksessa, ettei hallinto-oikeus ottanut kantaa siihen, oliko kunnan palvelusetelisopimuksen perumiselle tai paikan sulkemiselle perusteita. Kunnan mukaan se teki päätöksensä lasten turvallisuuden takaamiseksi, sillä päiväkodin toiminnassa oli havaittu lukuisia ongelmia.
Kunnan mukaan esimerkiksi naisen 38-vuotias puoliso oli käyttäytynyt päiväkodissa niin aggressiivisesti, että erään lapsen vanhempi oli joutunut turvautumaan hätäkeskuspuheluun. Hoitolapset olivat piiloutuneet henkilökunnan selvitellessä työsuhdeasioita kovaäänisesti.
Aviomies oli työskennellyt päiväkodissa ilman työsuhdetta tai koulutusta, samoin yksi perheen alaikäisistä lapsista. Naisen oma käytös hoitolasten huoltajia kohtaa oli muuttunut oudoksi ja hän oli esiintynyt töissä niin mustelmaisena, että vanhemmat olivat alkaneet epäillä hänen joutuneen väkivallan uhriksi.
Lue myös: Nuori isä pahoinpiteli pikkuvauvansa törkeästi pudottamalla ja ravistelemalla – kolmekuukautiselle erittäin vakavat vammat
Miehen tausta elintarvikealalla
Ongelmia oli kunnan mukaan myös päiväkodin henkilöstön mitoituksessa ja pätevyyksissä.
Hallinto-oikeus totesi ratkaisussaan joulukuussa 2023, ettei se tutki palveluseteleitä tai hoitosopimuksia koskevia vaatimuksia. Hallinto-oikeus jätti asian siis tutkimatta mutta kumosi kunnan päätökset päiväkodista, jolloin päiväkoti oli ollut jo vuoden verran kiinni.
Nainen sulki toiminnan mutta perusti puolisonsa kanssa Helsinkiin uuden päiväkodin, joka ei kuitenkaan vaikuta olleen toiminnassa.
Rikoksista epäilty 38-vuotias mies kertoo MTV:n hallussa olevissa asiakirjoissa olleensa pitkään työttömänä päiväkodin sulkemisen jälkeen. Sosiaalisessa mediassa hän kertoo työskennelleensä tätä ennen muutamien kuukausien ajan erään elintarvikeyrityksen toimitusjohtajana ja tätä ennekin elintarvikealalla.
Miehen antamien tietojen mukaan hän on opiskellut yliopistossa.
Parilla on yhteensä kolme lasta, jotka MTV:n tietojen mukaan ovat kaikki huostaanotettuina ja määrätty ulkopuoliseen edunvalvontaan. Edunvalvontaa ovat hakeneet ensin Hämeen poliisi ja tänä kesänä epäillyn lapsikaappauksen jälkeen myös Lounais-Suomen poliisi.
Vanhemmat veivät lapsensa ulkomaille heinäkuun alussa.
Lue myös: Poliisi tutkii epäiltyä lapsikaappausta Nokialla: 38-vuotias nainen vangittu
Epäillään seksuaalirikoksista
Poliisi tiedotti keskiviikkona, että Ulvilan lapsikaappauksesta epäilty pariskunta on kiinniotettu ulkomailla ja kyseisen Euroopan maan poliisiviranomaisten hallussa. Myös kaikki kolme pariskunnan lasta ovat kyseisen maan poliisin hallussa.
Lounais-Suomen poliisi epäilee pariskuntaa lastensa kaappauksesta ja törkeistä vapaudenriistoista. Satakunnan käräjäoikeus on vanginnut pariskunnan poissaolevana.
Kiinniotettua pariskuntaa on epäilty myös törkeistä seksuaalirikoksista. Tieto selviää MTV Uutisten hallussa olevista asiakirjoista.
Poliisi esitti miestä vangittavaksi maaliskuussa 2023 törkeästä raiskauksesta, mutta Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen. Asiakirjojen mukaan myös 36-vuotiasta naista on epäilty viime vuoden lopulla useista törkeistä raiskauksista.
Poliisi on tutkinut viime kesänä ja syksynä myös yhteen pariskunnan lapseen kohdistuvaa rikosta, jossa epäilty on toinen vanhemmista.
MTV ei tavoittanut poliisia kommentoimaan seksuaalirikosepäilyjä.
MTV:n tietojen mukaan miehellä ja naisella ei ole rikostuomioita viimeisen kymmenen vuoden ajalta.