Ulosteita ja ruumiita – näitä juttuja ei ihan perusfirmoissa kuule: Putkimies kertoo, mitä pahimmillaan tapahtuu, jos et noudata ohjetta vessan vetämisestä

1:04img
Korut, hygieniatuotteet ja lastenlelut ovat putkimiehelle yleisiä löydöksiä
Julkaistu 16.12.2018 06:33

Putkimiehistä tiedetään, että he saapuvat paikalle, kun kotona putket ovat tukossa ja vessanpönttö tulvii. Harvoin kuitenkin mietitään tarkemmin sitä, mihin kaikkeen putkimies työelämässään törmää. MTV Uutiset selvitti putkimiesten painajaismaisimmat ja surkuhupaisimmat työkeikat.

Putkimiehen päivä alkaa usein toimeksiannolla. Silloin lähdetään paikan päälle selvittämään ja korjaamaan mahdollista tukosta tai vuotoa. Tehtäviä on yksinkertaisista monimutkaisempiin, kuten hajulukon tyhjentämistä, viemärin putsaamista ja suurempia purkutöitä.

Helsingin LVI-Huolto Oy:n palvelupäällikölle Annukka Miettiselle karmaisevat katastrofit ja epäonnekkaat tilanteet ovat arkipäivää. Erityisesti tavallista suuremmissa taloyhtiöissä sattuu ja tapahtuu.

– Kerrostaloissa voi tapahtua vaikka mitä. Tosi yleistä esimerkiksi on, että putkimiehet saavat jätevedet niskaansa, Miettinen kertoo huvittuneena.

1. Aina on se yksi, joka "käy vain pikaisesti vessassa"

Taloyhtiöiden viemärit sijaitsevat yleensä kellarin katossa tai vastaavanlaisissa paikoissa. Putkimies lähtee paikalle apujoukoin, koska valuraudasta tehdyt viemärit ovat erittäin painavia. Rakennuksen asukkaita on varoitettu etukäteen, ettei viemäreitä tulisi käyttää korjauksen aikana.

Rakennuksesta löytyy kuitenkin usein se yksi, joka kiellosta huolimatta päättää käydä huollon aikana tarpeillaan tai suihkussa. Yleensä epäonnekas putkimies on tässä vaiheessa ehtinyt jo irrottaa valurautaviemärin, kun alkaa kuulua huminaa.

– Se on ihanaa, kun seisot tikkailla, irrotat viemäristä pätkän ja sitten kuulet jo, kuinka sieltä on huminalla tulossa jotain alas. Parasta on, että se jotain on kohta sinun niskassasi, mutta et voi irrottaa, koska muuten valurautaviemäri on työkaverin päässä, Miettinen kuvailee putkimiehien painajaismaista tilannetta.

Tilannetta eivät pelasta työasuna toimivat käsineet, sillä putkimies on koko kehon desinfioinnin tarpeessa. 

2. Putkimies lukkojen takana

Kaikille on tuttua, kuinka törkyisiksi vessat voivat päätyä juhlien aikana. WC-tiloissa kuuluu ärräpäitä, kun tarpeille pitäisi päästä, mutta vessa lainehtii kaikennäköisissä jätöksissä, vessapaperi on loppu ja virtsaa löytyy seiniltä saakka.

Tällaisessa tilanteessa paikalle kutsutaan siivoojan sijasta usein putkimies, jonka tehtävänä on aukaista tukos.

Kuten monissa muissakin ammateissa, epäonninen tapahtumasarja ottaa joskus ohjat putkimiehen työelämässä. Miettinen muisti tapauksen, jossa heidän yöpäivystäjänsä kutsuttiin pikkujouluihin avaamaan asunnossa syntynyttä törkytukosta.

– Siellähän se vessa oli odotetusti tukossa. Pyttyä oli käytetty, vaikka se on ollut tukossa ja se on myös muun muassa oksennettu täyteen. Ei auttanut putkimiehellä tehdä muuta, kuin käydä suurta painia ja tyhjentää moskat pöntöstä. Putkari avasi lopulta tukoksen, Miettinen muistelee.

Tilanne sai yllättäen uuden käänteen, kun asunnosta poistumassa ollut putkimies huomasi ulko-oven menneen takalukkoon. Putkimies jäi jumiin railakkaan pikkujouluseurueen kanssa asuntoon keskellä yötä, eikä avainta löytynyt mistään.

– Kyllä meidän putkimiehemme sai siellä istua pitkän tovin, ennen kuin pääsi ulos asunnosta.


3. "Naapurit eivät haistaneet savua"

Kun putkimies kutsutaan paikalle, hän ei aina tarkalleen tiedä, mitä on vastassa. Yleensä tiedetään, että jossain on tukos ja tulvii, mutta paikan päälle mennään selvittämään ongelman lähdettä.

– Meidän päivystäjämme sai tavanomaisen puhelun helsinkiläisestä taloyhtiöstä. Hänelle kerrottiin, että rappukäytävässä tulvii kovasti, Miettinen kertoo.

Päivystäjä saapui paikalle yhtä aikaa huoltomiehen kanssa. Vettä valui portaikkoa pitkin vanana alas. Pari osasi heti paikantaa veden tulevan tietystä asunnosta.

Asunnon ovi saatiin auki ja eteisestä löytyi ensimmäiseksi kuollut kissa. Pian huomattiin myös tulvimisen syy. Asunnossa oli syttynyt tulipalo, jonka seurauksena vesiputket olivat sulaneet ja aiheuttaneet veden tulvimisen. Vesi onneksi sammutti palon.

Asunnossa asuva mies oli unohtanut yökokkailunsa, joka sytytti palon. Alipaineen vuoksi savu pysyi asunnossa, eivätkä naapurit haistaneet paloa.

– Valitettavasti olohuoneen sohvalta löytyi myös menehtynyt nuorimies, Miettinen muistelee traumaattista tapausta.

4. Lomamatka koitui kohtaloksi

Putkiongelmat tulevat asukkaille usein täysin yllätyksenä. Myös pieneltä näyttänyt ongelma voi yllättäen muuttua kalliiksi katastrofiksi.

Lomamatkalla ollessaan ihmiset saavat hetken rentoutua. Takaraivossa piilee kuitenkin pieni ajatus siitä, onko kodille tapahtunut jotain perheen poissa ollessa. Joskus tämä on nimittäin juuri se hetki, kun putket päättävät pettää.

Miettinen muistaa muutaman vuoden takaisen tapauksen, jossa espoolaisperhe oli ollut monta viikkoa lomalla. He omistivat kaksikerroksisen paritalohuoneiston. Kotiin palatessa kaikki näytti ulkoapäin hyvältä. Ulko-ovea avatessa jätevesi lainehti kuitenkin perhettä vastaan.

– Se oli kyllä tosi iso katastrofi. Yläkerran viemäri oli alkanut tulvia ja sen sijaan, että se olisi turmellut vain yhden kerroksen, vesi valui alas ja turmeli alakerrankin.

Epäonnisen perheen koko koti meni purkuun.

Putkimies

5. Alakerta riskialtis katastrofiin

Kerrostaloon muuttaessa saatetaan pohtia, haluaako muuttaa yläkerran hienoihin maisemiin vai asua alakerrassa helpon kulkureitin päässä. Putkimiehen näkökulmasta yläkerta on yleensä se turvallisempi vaihtoehto.

Putkimiehen työelämässä törmätään tapauksiin, joissa pieni taloyhtiön tukkeuma on hetkessä muuttunut valtavaksi ongelmaksi. Hyvin tavanomaista esimerkiksi on se, että alakerran asukkaan putkitukoksen vuoksi hänen kotiinsa vyöryvät pahimmillaan kaikkien yläkerran asukkaiden jätökset.

– Tämä ei edes ole mitenkään erikoista. Tätä tapahtuu hyvinkin usein, Miettinen kertoo.

Putkimiehen tehtävänä on ensin varoittaa yläkerran asukkaita tukoksesta. Valitettavasti tässä vaiheessa vahinko on kuitenkin jo sattunut, ja alakerran asunnossa ovat kaikkea muuta kuin mieluisat oltavat.

6. Omatoimiputkimiehet tekevät tuhoa

Miettisen mukaan suurta hupia putkimiesten keskuudessa herättävät ”omatoimiputkarit”, tai Miettisen sanoin, kaikkien alojen ammattilaiset. Nämä arjen sankarit lähtevät suurella itsevarmuudella itse ratkomaan vaikeampiakin putkisto-ongelmia säästääkseen rahaa.

– Olimme tehneet eräässä huoneistossa patterihommia. Patteri piti vielä ilmata myöhemmin, koska siitä kuului lorinan ääni. Lorina on merkki patteriverkostossa olevasta ilmasta. Talon asukas ilmoitti, että osaa kyllä itse ilmata patterin ja ryhtyi hommiin, Miettinen kertoo.

Hetken ilmattuaan omatoimiputkari ihmetteli, kun vettä tulee patterista edelleen. Hän soitti putkimiehelle ja vasta tässä vaiheessa ymmärsi, ettei ilmaus itse asiassa tarkoittanutkaan veden poistamista patteriverkostosta.

Mies onnistui mokaamaan sen verran isosti, että tyhjensi puolet koko taloyhiön patteriverkoston vedestä. Hän oli saavi kaupalla kantanut patterista tulevaa vettä viemäriin.

Miettisen mukaan moni suomalainen kyllä osaa rohkeasti nostaa kädet pystyyn ja pyytää ammattilaista apuun hankalissa tilanteissa. 

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä