Ulvilan surmasta kertova uutuuskirja tarjoaa täysin uutta: Äänessä Jukka S. Lahden omaiset

Edelleen pimeänä olevasta Ulvilan surmasta julkaistiin uusi kirja Virallisesti syytön – Rikostoimittajan näkemys Ulvilan vyyhdistä (Deadline Kustannus, 2024). Nyt ääneen pääsevät myös surmatun Jukka S. Lahden omaiset.  

MTV Uutisten kotimaa- ja rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén on seurannut Ulvilan tapausta sen alkuhetkistä eli vuodesta 2006 alkaen. 

Vuosien saattoon on mahtunut niin käyntejä murhapaikalla Ulvilassa, lukuisia tunteja seuraten oikeudenkäyntejä sekä useampi haastattelu pitkään miehensä murhasta syytetyn ja nyttemmin syyttömäksi todetun Anneli Auerin kanssa.

Idea kirjasta syntyi kuitenkin jo kauan aikaa sitten Palménin Iltalehti-vuosina. Palmén kertoo, että "kirjasta on kiittäminen kahta Iltalehdessä työskennellyttä silloista kollegaani." 

Nyt jo eläkepäiviään viettävät rikostoimittajakollegat totesivat Palménille, että "sinun pitää kirjoittaa tästä kirja. Olet niin syvällä tässä."

Ajatus kirjasta ehti kuitenkin muhia vuosia. 

Sinä aikana tapauksesta ilmestyi useita kirjoja: Anneli Auerilta itseltään Murhalesken muistelmat (Into, 2016), jutun päätutkijana toimineen Pauli Kuusirannan ja kirjailija JP KoskisenUlvilan murha – Kadonneen tekijän jäljillä (Crime Time, 2023) sekä Auerin asianajajana toimineen Juha Mannerin ja kirjailija-toimittaja Milla Ollikaisen Ulvilan surma – juttu 2472 (Into, 2024). Aiheesta on tehty myös Pekka Lehdon ohjaama dokumentti Ulvilan murhamysteeri vuonna 2014. 

Miksi vielä uusi kirja? 

– Tämä on ensimmäinen näistä kirjoista, jossa käsitellään kummatkin puolet mahdollisimman objektiivisesti: tuodaan esiin sitä puolta, miksi poliisi ja syyttäjä pitivät Aueria syyllisenä sekä tuodaan esiin Auerin syyttömyyttä tukevaa puolta, kertoo kirjan kirjoittanut Palmén.

Objektiivisuuden lisäksi Palmén lupaa, että kirja tarjoaa jotain uutta. 

Kirjassa tuodaan esille muun muassa ensimmäistä kertaa esille enemmän sitä, kuka Auerin kuollut mies Jukka S. Lahti oli. Uutta on myös se, että Lahden omaiset pääsevät ääneen. 

– He eivät ole aikaisemmin kommentoineet mitään. Muutama heistä suostui ja halusi puhua asiasta. Heilläkin on aika jakautuneita mielipiteitä siitä, mitä siellä on ehkä tapahtunut, Palmén kertoo. 

Uutta tietoa kirja tarjosi myös niin Anneli Auerillekin, joka luki kirjan ennen sen menoa painoon ja antoi vuosien kommenttihiljaisuuden jälkeen näkemyksiään kirjaan. 

Lue lisää siitä alla olevasta linkistä.

Mitä rikostoimittaja ajattelee siitä, selviääkö Ulvilan tapaus joskus? 

– Nähtäväksi jää. Kuten olen sanonut, niin Anneli Auer on ainut, joka tietää totuuden, mitä siellä talossa tapahtui. Joskus olen sanonut, että tämä juna jatkaa kulkuaan loputtomiin, mutta saa nähdä.  

Lue myös:

    Uusimmat