Uutuuskirja paljastaa hämmästyttävän yksityiskohdan Anneli Auerin ja Jukka S. Lahden suhteesta: "Hän eli täysin siinä uskossa"

Uutuuskirjan mukaan henkirikoksen uhrina kuolleen Jukka S. Lahden sisko ei tiennyt veljensä ja Anneli Auerin avioliitosta. 

Ulvilan murhasta tulee tämän vuoden joulukuussa kuluneeksi 18 vuotta ja Jukka S. Lahden henkirikos on edelleen pimeänä. Syytettynä on ollut vain yksi henkilö, Lahden vaimo Anneli Auer, mutta hänet on todettu syyttömäksi miehensä murhaan hovioikeuden vuonna 2015 antamalla päätöksellä. 

MTV Uutisten rikos- ja oikeustoimittaja sekä rikos- ja kotimaatoimituksen päällikkö Tiia Palménin uutuuskirjassa Virallisesti syytön kerrotaan seikkaperäisesti Auerin tarina rikostoimittajan silmin. 

Julkisuutta viime vuosina kartellut Auer kommentoi kirjaa sen valmistumisen loppumetreillä. Auer kertoo saaneensa itsekin uutta tietoa kirjasta – etenkin entisen miehensä lapsuudesta.

Tiesin, että Jukan vanhemmat olivat eronneet ja että äidin uusi mies oli Jukan mielestä kauhea. Jukka ei koskaan kertonut kovin paljon lapsuudestaan. Nyt tuntui hiukan pahalta Jukan puolesta ajatella, että kerrotaan sellaisista asioista, jotka olivat niin kipeitä Jukalle, ettei hän halunnut minullekaan niistä puhua.

Kirjan mukaan Auer ei ennen miehensä kuolemaa tiennyt syytä siihen, miksi hänen puolisonsa ontui toista jalkaansa. Hän oli kuvitellut ontumisen johtuneen auto-onnettomuudesta, jossa Lahti oli nuorena ollut. Vasta miehen kuoleman jälkeen hänelle oli selvinnyt, että ontuminen johtui synnynnäisestä lonkkaviasta.

Jukka kertoi joskus jostain sairaalakokemuksestaan, ja päättelin, että ontuminen oli seurausta siitä. Emme varsinaisesti koskaan keskustelleet siitä, miksi Jukka ontui. Syy selvisi minulle vasta Jukan kuoleman jälkeen.

Palmén pitää erikoisena sitä, ettei Auer tiennyt miehensä lonkkaviasta.

Minusta kuulosti erikoiselta, että vaimo ei tiennyt miehensä synnynnäisestä lonkkaviasta tämän eläessä. Jukan siskon mukaan veli häpesi aina jalkaansa. Nyt se vaikuttaa minusta entistäkin selvemmältä: asiaan todella täytyi liittyä häpeää.

Erikoinen liitto

Kirjassa Auer kertoo ensimmäisen kerran pariskunnan vihkimisestä. Moni luuli, mukaan lukien tapauksen poliisitutkijat, ettei pariskunta ollut naimisissa. Julkisuudessakin heistä puhuttiin usein avioparin sijaan avoparina. 

Tosiasiassa pari meni naimisiin Turun maistraatissa syksyllä 2002 ennen kuin pari muutti Ulvilaan. Vihkiminen oli pienimuotoinen tilaisuus. Hääparin lisäksi paikalla olivat vain Annelin ja Jukan lapset sekä Annelin vanhemmat. 

Palménin haastattelema Lahden sisko ei tiennyt parin avioliitosta, vaikka oli pitänyt yhteyttä veljeensä aina miehen kuolemaan saakka. 

Hän oli elänyt täysin siinä uskossa, että pariskunta eli avoliitossa. Tieto oli siskolle täysi yllätys, eikä hän tahtonut edes uskoa sitä. Hän ihmetteli, miksi veli ei ollut koskaan puhunut asiasta. Minulle selvisi myös, että edes murhajutussa mukana olleista poliiseista ainakaan kaikki eivät tienneet Jukan ja Annelin olleen aviopari.

Lähde: Tiia Palmén, Virallisesti syytön, Deadline Kustannus 2024. Kursivoidut kohdat ovat suoria lainauksia kirjasta.

Lue myös:

    Uusimmat