Ummettaako matkalla? Tässä selitys

Ummetus lomamatkalla on yleinen vaiva. Reader’s Digestin haastattelema gastroenterologi Edwin Levine kertoo, mistä se johtuu.

Rutiinit muuttuvat

Matkalla on erilainen aikataulu kuin kotona. Ensinnäkin aikavyöhyke voi vaihtua, ja toisekseen vessassa istumiseen ei välttämättä ole aikaa montaa kertaa päivässä. Kun aikataulusta tulee epäsäännöllinen, kehokin reagoi siihen.

Kehoa ei kuunnella

Kun päivittäiset rutiinit ovat päällä, ihminen kuuntelee herkemmin kehonsa signaaleja siitä, milloin on aika mennä vessaan. Mutta lomalla – rannalla, veneessä, metsässä – on helpompaa olla huomaamatta turvotusta tai kramppailua. Moni ei välttämättä edes tajua kärsivänsä ummetuksesta.

Vieraassa paikassa ei pysty rentoutumaan

Suoliston kunnollinen toiminta edellyttää usein, että tuntee olonsa mukavaksi. Vieraassa, likaisessa tai huonosti yksityisyyttä tarjoavassa vessassa käyminen voi saada aikaan suolen toiminnan hidastumista ja pidättelyä.

Syömä- ja juomatavat muuttuvat

Kun paljon kuitua sisältävä aamiaispuuro vaihtuu maittavaan mutta vähäkuituiseen hotelliaamiaiseen, ei ole ihme, ettei ruoansulatus välttämättä toimi tehokkaasti. Kun hanasta ei ole koko ajan saatavilla vettä, saatamme myös juoda vähemmän, mikä johtaa nestehukkaan ja ummetukseen.

Stressaa ja ahdistaa

Loma ei ole vain rentoutumista ja lokoilua, vaan siihen voi kuulua myös lentopelkoa ja kaikenlaista sählinkiä, kiirettä ja hässäkkää tien päällä. Stressi ja ahdistus taas ovat hyvin yleisiä ummetuksen syitä.

Lähde: Rd.com

Tulehduksellinen suolistosairaus kuihdutti Janin sairaalakuntoon

Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Jani Toivonen kertoi elämästään sairauden kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Mukana oli myös sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Lue myös:

    Uusimmat