Ajatus talviunille vetäytymisestä houkuttaa syksyn edetessä päivä päivältä yhä enemmän. Toiset nukahtavat hetimmiten painaessaan päänsä pielukseen, mutta entä ne, jotka kärsivät päinvastaisesta ongelmasta eikä uni tule? Moni saa apua elimistönkin tuottamasta yöhormonista, melatoniinista.
Stanfordin yliopiston teettämän selvityksen mukaan unettomuushäiriöt ovat Suomessa jopa kaksi kertaa yleisempiä kuin Italiassa, Ranskassa, Saksassa tai Englannissa.
Seuraa MTV Lifestyleä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa!
Jopa 12 prosenttia tutkimukseen haastatelluista 982 suomalaisesta kertoi kärsivänsä nukahtamisvaikeuksista, ja 37 prosenttia potevansa unettomuutta oireena vähintään kolmena yönä viikossa.
– Nukahtamisvaikeudet ovat tutkimusten mukaan hieman yleisempiä naisilla kuin miehillä, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Syyt ovat yksilöllisiä. Nukahtamisvaikeuksia esiintyy sekä naisilla että miehillä ympäri vuoden, myös kaamoksen aikaan. Valoisat kesäillat viivästyttävät nukahtamista. Moni yökyöpeli saa onneksi kesäaikaan helpotusta silmälapuista ja pimennysverhoista.
Vuodenaikaa enemmän nukahtamisvaikeuksiin vaikuttaakin nykyajalle tyypillinen kiire ja arkipäivien minuuttiaikataulu.
– Nukahtamisvaikeuksien tavallisimpia syitä ovat myös ahdistuneisuus, suoranaiset ahdistuneisuushäiriöt ja päihteiden käyttö.
Melatoniinista apua?
Nukahtamisprosessin käynnistää illan hämärtyessä – kello kuuden ja kahdeksan välillä – aivoissa sijaitsevan käpyrauhasen solujen erittämä melatoniini. Silmiin tuleva valo estää melatoniinin eritystä.
Siksi esimerkiksi läppärillä työskentely sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa ei edistä nukahtamista.
Älä ota tietokonetta mukaan sänkyyn.
– Melatoniini laskee ruumiinlämpöä, mikä puolestaan laskee vireystilaa ja helpottaa nukahtamista. Lisäksi melatoniini vaikuttaa aivoissa myös talamuksessa olevien hermosolujen toimintaan kevyttä unta syventäen, Partonen sanoo.
Ravintolisänä vain lyhytaikaisesti
Melatoniinia erittyy vuorokaudessa luonnollisesti noin 0,008–0,03 milligrammaa. Nukahtamisen avuksi tai unen laadun parantamiseksi voidaan melatoniinia ravintolisänä nauttia enintään yksi milligramma tovi ennen nukkumaanmenoa.
– Suurempia määriä ei melatoniinia ravintolisänä kannata nauttia, eikä sen pitkäkestoisesta käytöstä ole vielä kovin paljon tutkimustietoa. Osalle kehittyy melatoniiniin ajan saatossa toleranssi, jonka vuoksi annosta olisi nostettava saman vaikutuksen aikaansaamiseksi, mikä ei ole suositeltavaa.
Partonen suosittelee melatoniinia pitkäkestoisesta unettomuudesta ja viivästyneestä unijaksosta kärsiville.
– Jos taustalla ei ole psyykkistä tai fyysistä sairautta, päihteiden käyttöä eikä unettomuus johdu kiireisestä elämästä, melatoniinista voi olla apua. Raskaana oleville tai imettäville sitä ei suositella, samoin lääkehoitoa saavien tulee keskustella melatoniinin käytöstä omalääkärinsä kanssa.
Ravinto- ja hyvinvointivalmentaja Sami Sundvik sanoo melatoniinista olevan apua myös esimerkiksi aikaerorasituksen tasaamisessa ja unen laadun parantamisessa.
– Lyhytaikaisessa käytössä ja järkevillä, maksimissaan yhden milligramman annoksilla melatoniini voi parantaa unen ja sitä kautta elämän laatua, Sundvik toteaa.
Kilpailu: Osallistu Nuku hyvin -kisaan ja voita ylellisen pehmeät yöunet!