Sängyssä valvominen on yksi elämän hirveimmistä asioista. Jos unihäiriöt jatkuvat yö toisensa jälkeen, moni saattaa turvautua tässä tilanteessa luonnollisen unirytmin säätelyyn tarkoitettuihin melatoniini-valmisteisiin. Näiden valmisteiden syöminen saattaa kuitenkin herättää huolta; onko melatoniinin syömisestä haittaa?
Ensiksi kannattaa tiedostaa, mitä melatoniini oikein on. Melatoniini on hormoni, jota erittyy luontaisesti aivoissa sijaitsevasta käpyrauhasesta. Lisäksi melatoniinia esiintyy runsaasti joissain ruoka-aineissa, kuten banaaneissa ja appelsiineissa. Melatoniinivalmisteet voivat auttaa unensaannissa, mutta ne eivät takaa keskeyttämätöntä unta, muistuttaa lääkäri Vinh Nguyen Orange Coastin Memorial Medical Centeristä Women's Health -sivustolla.
Se, kuinka suuren annoksen tarvitsee unen päästä kiinni saamiseksi, riippuu täysin henkilöstä. Vanhemmat ihmiset tarvitsevat yleensä tätä maksassa metaboloituvaa melatoniinia pienemmän annoksen kuin nuoremmat hidastuneen aineenvaihdunnan vuoksi. Riippumatta kuitenkaan iästäsi tai ottamasi valmisteen määrästä, melatoniinia ei lääkärin mukaan voi ottaa liikaa.
– Se ei tule salpaamaan hengitystäsi tai mitään vastaavaa, toteaa puolestaan sisätautilääkäri Gary Levinson.
Kaikilla lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia – myös melatoniinilla
Nukahtamisvalmistetta ei kuitenkaan kannata syödä varmuuden vuoksi yli suositellun päiväannoksen, sillä kaikilla lääkkeillä on mahdollisia sivuvaikutuksia, varsinkin jos niitä otetaan suuria määriä.
– Erittäin suuret melatoniiniannokset voivat saada meidät tuntemaan itsemme uneliaiksi päivällä. Se voi aiheuttaa hypotermiaa eli ruumiinlämmön alenemista, ja se voi vaikuttaa myös jonkin verran henkiseen ja fyysiseen suorituskykyyn lyhyellä aikavälillä, Nguyen muistuttaa.
Asiantuntijoiden mukaan melatoniinia ei myöskään koskaan tulisi käyttää yhdessä alkoholin kanssa. Myös muiden lääkeaineiden yhtäaikaisesta käytöstä tulisi ensin keskustella lääkärin kanssa ennen käyttöä.
Vaikka melatoniinivalmisteet voivat helpottaa nukahtamista, Nguyen muistuttaa hyvän unihygienian ja unirutiinien tärkeydestä. Hän kehottaa sammuttamaan television, tietokoneen ja älypuhelimen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, sillä niiden tuottama valo häiritsee luontaista melatoniinihormonin eritystä.
Lähde: Women’sHealthMag
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.