Nukahtamislääke tsolpideemia runsaasti käyttävät yli 65-vuotiaat saattavat olla muita alttiimpia sairastumaan Alzheimerin tautiin. Yhteys havaitaan, kun annokset ovat suuria tai käyttö pitkittyy.
Taiwanilaistutkimuksen tulokset tukevat aiempaa tutkimusnäyttöä, jonka perusteella yli 60-vuotiailla unilääkkeiden pitkäaikaisen käytön haitat ovat usein suurempia kuin hyödyt.
Riski sairastua Alzheimerin tautiin oli suurentunut potilailla, jotka olivat käyttäneet paljon tsolpideemia vuoden sisällä lääkityksen aloittamisesta. Heidän sairastumisriskinsä oli kolme–neljä kertaa suurempi kuin potilaiden, jotka eivät käyttäneet tsolpideemia lainkaan, mutta myös suurempi kuin potilaiden, jotka käyttivät tsolpideemia vain vähän aikaa.
Havainnot viittaavat siihen, että pitkät tsolpideemilääkitykset voivat altistaa dementian kehittymiselle. Tulokset pitää kuitenkin varmistaa lisätutkimuksissa. Samankaltaisia haittoja on yhdistetty myös muihin samaan lääkeryhmään kuuluviin unilääkkeisiin.
Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä. Siinä seurattiin seitsemää tuhatta yli 65-vuotiasta taiwanilaista.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Unettomuudesta kärsivä Juulia valvoi neljä vuorokautta putkeen – ”En ollut enää varma, olenko olemassa”
Huomenta Suomessa tavattiin elokuussa 2017 laulaja Juulia, joka on kärsinyt pienestä asti unettomuudesta. Eräällä neljä vuorokautta kestäneellä unettomalla jaksolla hän tunsi jo irtautuvansa todellisuudesta. Vaikka apua on sittemmin löytynyt, uni tulee edelleen vain parin tunnin pätkissä.
11:00