Oletko usein uupunut ja sinulla on pitkään jatkuneita kipuja kehossasi? Kärsitkö uniongelmista sekä levottomista jaloista? Tunnetko pienenkin ärsykkeen voimakkaana kipuna? Mikäli vastasit kaikkiin kysymyksiin kyllä, saattaa olla mahdollista että kärsit fibromyalgiasta.
Fibromyalgia on oireyhtymä, jota sairastaa arviolta noin 2-4 prosenttia väestöstä, mutta vain osa tautia sairastavista tarvitsee oireisiinsa lääkärin apua. Sairauteen liittyy oleellisesti alentunut kipukynnys, jonka uskotaan johtuvan hermoston kipuratojen toimintahäiriöstä. Fibromyalgiassa normaali ärsyke, tai kipu aiheuttaa voimakkaamman kivun tunteen kuin muilla ihmisillä.
Oireista keskeistä on symmetrinen, sekä ylä- että alavartalossa tuntuva pitkäaikainen ja voimakas kipu. Krooninen kipu on usein kolottavaa, mutta se voi tuntua myös polttavana tai vihlovana kipuna. Oireisiin liittyy myös heti herätessä käynnistyvä ja koko päivän kestävä uupumus.
Mistä tunnistat oireyhtymän?
Fibromyalgiassa ilmeneviä yleisiä oireita ovat yli kolme kuukautta jatkuneet oireet kuten tuki-ja liikuntaelimistön kivut, uupumus, puutuneisuus ja pistely raajoissa, erilaiset vatsaoireet, päänsärky, uniongelmat sekä kognitiiviisen suorityskyvyn ongelmat. Kognitiivisia ongelmia voivat olla esimerkiksi kyvyttömyys keskittyä, oppimisvaikeudet, huonomuistisuus sekä masentuneisuus tai ahdistuneisuus.
Lisäksi yleisiä vaivoja oireyhtymää sairastavilla ovat krooninen väsymysoireyhtymä, ärtynyt paksusuoli sekä levottomat jalat. Fibromyalgiaa sairastavilla yöunen laatu on huonoa, eikä nukkuminen virkistä normaalin yöunen tapaan.
Vältä stressiä ja saunomista
Fibromyalgian syytä ei tunneta, mutta oireiston syyn tiedetään sijaitsevan keskushermostossa. Perussyynä näyttäisi olevan keskushermoston herkistyminen ärsykkeille sekä kipua normaalisti hillitsevien kipuratojen toimintahäiriö. Fibromyalgian aiheuttamat haitat vaihtelevat lähes huomaamattomista oireista pahimmillaan jopa työkyvyttömyyteen.
Psyykkinen tai fyysinen stressi, muutokset säässä sekä saunominen voivat pahentaa oireita entisestään. Sairaus on huomattavasti yleisempää naisilla kuin miehillä, mutta myös lapset voivat sairastua fibromyalgiaan.
Fibromyalgiaa hoidetaan masennus- ja epilepsialääkkeillä
Sairaus on pitkäaikainen ja parantamaton, mutta sen oireita voidaan kuitenkin hoidolla lievittää. Fibromyalgian toteamiseksi ei ole olemassa laboratoriokoetta, vaan sairaudesta tehtävä diagnoosi perustuu lääkärin tekemään haastatteluun potilaan tuntemista oireista, tuki- ja liikuntaelimistön tutkimiseen sekä muiden mahdollisten sairauksien poissulkemiseen.
Fibromyalgiaa voidaan hoitaa useilla erilaisilla lääkkeillä, mutta tavallisin hoitokeino ovat masennuslääkkeet, epilepsialääkkeet, kipulääkkeet sekä unilääkkeet. Tulehduskipulääkkeet kuten ibuprofeiini ja ketoprofeiini eivät kuitenkaan tehoa fibromyalgiaan.
Useissa tutkimuksissa on todettu että liikuntaa voi vähentää fibromyalgian oireita. Liikunnan harrastaminen tulee aloittaa varovasti pienissä erissä, ja liikuntasuoritusten kestoa lisätään pikkuhiljaa. Liikunnan aikana saa lievästi hikoilla ja hengästyä, mutta voimakkaampaa rasittumista tulisi välttää. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi kävely, sauvakävely, pyöräily, erilaiset vesiliikuntamuodot sekä kevyt kuntosaliharjoittelu.
Lähde:terveyskirjasto.fi
(MTV3)