Hermovauriot ovat melko yleisiä esimerkiksi kakkostyypin diabetesta sairastavilla henkilöillä.
Ihmisen elimistö on täynnä hermosoluja, jotka mahdollistavat hermoimpulssien siirtymisen elimistössä. Hermosoluista koostuvaa järjestelmää kutsutaan hermostoksi. Sen tarkoituksena on vastaanottaa viestejä ihmisen sisältä ja ulkopuolelta ja sopeuttaa näiden viestien perusteella elimistön toimintaa.
Ideaalitilanteessa viestintäjärjestelmä toimii ja ihmisen aivot saavat tarvitsemansa tiedon. Tällöin ihminen pystyy esimerkiksi vaivatta liikuttamaan lihaksiaan, tunnistamaan kipua ja hänen elimensä toimivat normaalisti.
Toisinaan hermot kuitenkin vaurioituvat. Seurauksena on hermovauriokipua eli neuropaattista kipua.
Syitä hermovauriolle on monia. Esimerkiksi diabetes, onnettomuus, myrkyille – esimerkiksi alkoholille tai solunsalpaajille – altistuminen, infektiot ja autoimmuunisairaudet voivat aiheuttaa hermovaurion. Toisinaan syytä kivulle ei edes löydetä.
Yhdysvaltalainen neurologi Isha Gupta kertoo Prevention-sivustolle, että yleensä hermovaurio kehittyy hitaasti, jolloin ongelma on mahdollista hoitaa ennen kuin se pahenee. Diagnoosin saaminen voi toki olla hankalaa. Näistä oireista kannattaa mennä heti lääkäriin:
1. Tunnottomuus, kihelmöinti tai polttava tunne
Tunnottomuus, kihelmöinti tai polttava tunne, joka säteilee raajasta toiseen voi olla varhainen merkki hermovauriosta. Oireet voivat kertoa myös muista ongelmista, esimerkiksi huonosta ja puristavasta asennosta, mutta jos nipistely ei katoa, kannattaa asia tarkistuttaa lääkärillä.
2. Itsensä vahingoittaminen huomaamattaan
Jos hermoston viestinvälitysjärjestelmä ei toimi kunnolla, voi ihmisestä tulla alttiimpi onnettomuuksille. Huomaamatta tulleet palovammat tai viiltohaavat ovat syy varata aika lääkäriin.
3. Ongelmat kehon liikuttamisessa
Vaurio liikehermossa johtaa lihasheikkouteen tai jopa halvaantumiseen. Nämä ovat oireita, joiden vuoksi on syytä muutenkin suunnata välittömästi päivystykseen, sillä ne voivat olla merkki esimerkiksi aivoinfarktista.
4. Jalkaa pitkin kulkeva kipu
Jatkuva alaselästä jalan takaosaa pitkin kulkeva terävä kipu, polttelu ja pistely voivat olla merkkejä iskiaskivusta. Iskiaksen syynä on selkäytimestä lähtevän hermojuuren ärsytys tai puristus, kuten välilevyn pullistuma.
Usein välilevypullistuma paranee itsestään ja samalla myös iskiaskipu katoaa. Kipua voi hoitaa kotona parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Hoitoon on syytä hakeutua välittömästi, jos iskiaskivun kanssa ilmenee nilkan tai reiden lihasten heikkoutta, virtsaamisongelmia tai ulosteen pidätyskyvyn heikkenemistä.
5. Kömpelyys uutena oireena
Hermovaurio voi johtaa koordinaatiokyvyn ja tasapainon heikkenemiseen. Esimerkiksi jalkojen tunnottomuus voi johtaa vaikeuksiin tajuta, millaisella alustalla kävelee, mikä voi aiheuttaa kompurointia.
Tietyissä tapauksissa liikeoireet voivat olla merkki Parkinsonin taudista, jossa hermosolut tuhoutuvat vähitellen keskiaivojen alueella. Parkinsonin taudin pääoireet ovat lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys. Lihasjäykkyys voi näkyä hitautena esimerkiksi käden taivuttamisessa. Lihastoiminnan hidastuminen puolestaan ilmenee usein kasvojen ilmeettömyytenä, käsialan pienentymisenä ja puheen muuttumisena monotoniseksi.
6. Vessavaivat ja impotenssi
Hermovaurio voi saada elimistön lähettämään virheellisiä viestejä ja saada ihmisen esimerkiksi kärsimään jatkuvasta virtsaamisen tarpeesta. Virtsaamishäiriöt, kuten ongelmat rakon tyhjenemisessä tai vaikeus tunnistaa, milloin rakko on täynnä, voivat olla merkkejä tahdosta riippumattoman hermoston neuropatiasta.
Myös mahan ja suoliston vaivat, kuten ripuli ja ”mahahalvaus” eli ravinnon epänormaali kulkeminen suolistossa, voivat olla merkkejä hermovauriosta.
Miehillä neuropatia voi aiheuttaa lisäksi erektiohäiriöitä.
7. Liiallinen hikoilu
Diabetekseen liittyvässä neuropatiassa voi ilmetä liiallista hikoilua. Useimmiten hikoilupuuska tulee ylävartalon tai pään alueelle, monesti öisin tai ruokailun yhteydessä.
Lue myös: Onko tämä nyt ihan normaalia? 5 asiaa, joista tavallisesta poikkeava hikoilu kertoo
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Prevention, Terveyskirjasto, WebMD