Tyypillisimmin leukakivun takana on jokin suun terveyden ongelma, mutta toisinaan oire saattaa olla merkki jopa sydänkohtauksesta.
Prevention-sivusto listasi mahdollisia syitä leuassa tuntuvan taustalla.
1. Hammasongelmat
Hammaslääketieteen tohtori Isabel Moreno Hay toteaa, että lukuisat yleiset hampaiden ja suun ongelmat, kuten reikiintyminen, hampaan tulehtuminen tai iensairaudet voivat aiheuttaa kipua hampaissa, ikenissä tai leuassa.
Kivun syy kannattaa selvittää hyvissä ajoin hammaslääkärissä, sillä ongelmilla on tapana muuttua ajan myötä vaikeammiksi ja kalliimmiksi hoitaa.
LUE MYÖS: Sorrutko hammaspesun helmasyntiin? Huono suuhygienia voi sairastuttaa vakavasti – älä sivuuta tätä hälytysmerkkiä
2. Purentaelimistön toimintahäiriöt
Purentaelimistön toimintahäiriöt (temporomandibular disorders eli TMD) ovat hammassäryn jälkeen tavallisin pään alueen kiputila, jonka vuoksi potilas hakeutuu hoitoon, kertoo Käypä hoito -sivusto. Leukanivelten ja puremalihasten kivun lisäksi TMD oireilee esimerkiksi leukanivelten ääntelynä, vaikeuksina avata suuta, alaleuan liikehäiriöinä, päänsärkynä sekä korvakipuna.
TMD-vaivat ovat yleisimpiä 35–50-vuotiailla ja niitä esiintyy enemmän naisilla. Toimintahäiriöiden syitä ovat esimerkiksi vammat, purukumin liikakäyttö, niveltulehdus sekä hampaiden narskuttelu. Stressi voi pahentaa oireita.
TMD-vaivoja hoidetaan ensisijaisesti kipulääkkeillä, purentakiskoilla sekä alaleuan liikeharjoituksilla. Kotona kipuja voi hoitaa syömällä pehmeitä ruokia, kylmä-kuumahoidolla sekä välttelemällä vaivaa pahentavia tekijöitä. Vain noin joka kymmenes potilas tarvitsee vaativampia toimenpiteitä.
3. Stressi
Stressi kuormittaa kehoa ja mieltä. Kuvituskuva.shutterstock
Stressi voi saada ihmisen kiristelemään ja narskuttelemaan hampaitaan, mikä puolestaan saattaa johtaa leukalihasten aristamiseen ja kipeytymiseen.
Mikäli tahdosta riippumaton hampaiden kiristely ja narskutus eli bruksismi johtuu stressistä, kannattaa kokeilla erilaisia rentoutumismenetelmiä. Jatkuva purukumin käyttö voi rasittaa purentalihaksia entisestään, joten sitä kannattaa vältellä samoin kuin tupakkaa, alkoholia ja kahvia, jotka nekin voivat lisätä bruksismia.
Rasittuneita purentalihaksia voi hieroa, venytellä sekä hoitaa lämpö- ja kylmähoidolla, neuvoo Terveyskirjasto artikkelissaan.
LUE MYÖS: 5 pitkittyneen stressin oiretta – oletko huomannut omalla kohdallasi?
4. Poskiontelotulehdus
Flunssan aiheuttama virus voi aiheuttaa jälkitautina bakteeritulehduksen poski- ja otsaonteloiden limakalvoilla. Poskiontelotulehduksen tyypillisiä oireita ovat tukkoisuus sekä kipu ja paineen tunne onteloiden kohdalla, yläleuan hampaissa sekä silmäkuopissa.
Jos oireet viittaavat bakteeritulehdukseen ja kipu onteloiden kohdalla pahenee tai siihen liittyy kuumetta, kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Ihon turpoaminen tai punoittaminen kipukohdilla on syy lähteä hoitoon välittömästi.
5. Kolmoishermosärky
Kolmoishermosärky on yksi kovimmista neuropaattisista kiputiloista. Kuvituskuva.Shutterstock
Kolmoishermosärky aiheuttaa lyhyttä, kovaa ja sähköiskumaista särkyä toisella puolella leukaa tai kasvojen alaosaa. Kipu voi ilmaantua niinkin pienestä ärsytyksestä kuin kylmän tuulen puhaltamisesta kasvoihin, parranajosta, hampaiden pesusta tai syömisestä.
Kolmoishermosärky ilmaantuu useimmiten keski-iässä ja naiset kärsivät siitä miehiä useammin. Useimmissa tapauksissa kolmoishermosäryn syytä ei tiedetä. Taustalla voivat vaikuttaa esimerkiksi aivorungon alueella epätavallisesti kulkeva ja hermoa painava valtimo, vyöruusu tai MS-tauti.
Kolmoishermosäryn oireita oi lievittää välttämättä mahdollisuuksien mukaan kipua laukaisevia tekijöitä. Kipua voidaan lievittää lääkkeillä.
LUE MYÖS: Kun särky iskee, Meri-Tuuli makaa pimeässä kylpyhuoneessa ja huutaa – tällaista on kärsiä "ihan tavallisesta" migreenistä: "Infernaalisin kipu, jonka tiedän"
6. Luutulehdus
Pitkäaikaisten kasvokipujen taustalla voi harvinaisissa tapauksissa olla bakteerien aiheuttama luutulehdus eli osteomyeliitti alaleuassa. Duodecim-lehdessä kerrotaan, että suurin osa leuan luutulehduksista saa alkunsa hampaiden tai pehmytkudosten tulehduksista, traumoista tai kirurgisista toimenpiteistä.
Luutulehduksille ovat alttiita ihmiset, joiden vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi pitkäaikaisen sairauden, kuten diabeteksen, vuoksi.
Luutulehdusta epäiltäessä tulee hakeutua välittömästi hoitoon, sillä infektio voi johtaa kuolioon. Varoitusmerkkejä ovat leukakivun lisäksi kuume sekä ihon ja limakalvojen tunnottomuus. Levitessään infektio aiheuttaa hampaiden heilumista, syömisvaikeuksia, pahoinvointia ja imusolmukkeiden suurentumista.
7. Kasvain
Toinen harvinainen mutta mahdollinen syy leuassa tuntuvalle kivulle on leuan, suun tai pään alueelle ilmestynyt kasvain tai kysta.
– Nämä voivat olla oireettomia tai aiheuttaa monia eri oireita riippuen siitä, mihin rakenteisiin ne vaikuttavat, tohtori Moreno Hay sanoo Preventionille.
Usein leuan kasvaimet ovat hyvänlaatuisia, mutta ne voivat siitä huolimatta kasvaa nopeasti ja aiheuttaa esimerkiksi hampaiden lähtöä. Mikäli leukakivun syyksi epäilee kasvainta, on asiasta järkevää keskustella lääkärin kanssa.
LUE MYÖS: Hammassärky olikin syöpä – Nicole menetti sairaudelle hampaansa: "Joinain päivinä itken ja välttelen katsekontaktia peilikuvani kanssa"
8. Sydänkohtaus
Sydänkohtauksen tyypillisin oire on rintakipu, mutta infarkti voi aiheuttaa myös vähemmän tunnettu oireita, kuten kipua leuassa. Erityisesti tykyttävä ja vaikeasti paikannettava kipu leuan alaosassa ja sivuilla sekä korvan alapuolella ovat merkkejä vahingoittuneen sydänkudoksen lähettämistä kipusignaaleista.
Jos leukakipuun liittyy muita sydänkohtauksen oireita, kuten kylmää hikeä, huimausta tai hengenahdistusta, ei hoitoon hakeutumisessa tule viivytellä.
LUE MYÖS: Sydänkohtauksen oireet voivat vaihdella sukupuolen mukaan – moni nainen ei ymmärrä oireiden syytä, ja se voi koitua kohtaloksi
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Prevention, Käypä hoito, Terveyskirjasto 1, 2 & 3, Duodecim-lehti