Unkarin opposition edustaja MTV:lle: Orbánin hallitus on Nato-liittolaisena epäluotettava

2:41img
MTV Uutiset Budapestissä: Unkari äänestää Ruotsin Nato-jäsenyydestä
Julkaistu 26.02.2024 19:53
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

MTV:n haastatteleman opppositiokansanedustajan mukaan Unkarin hallitus osoitti epäluotettavuutensa viivyttäessään Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Unkarin hallitus viivytti pääministeri Viktor Orbánin johdolla Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia yli puolentoista vuoden ajan. Maan Nato- ja EU-myönteinen oppositio yritti useita kertoja turhaan vauhdittaa prosessia.

Viimein tänään parlamentti hyväksyi Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin äänin 188-6.

– Tämä on ollut käsittämätön ja hyvin tuskallinen prosessi. Meidän mielestämme tällä Orbánin toiminnalla ei ollut positiivisia seurauksia Unkarille. Oikeastaan päinvastoin. 

– Tämä marginalisoi Unkaria nyt EU:n lisäksi myös Natossa, Ágnes Vadai sanoo MTV:lle Budapestissa.

Miksi viivyttely?

Vadai on Unkarin suurimman oppositiopuolueen Demokraattisen koalition varapuheenjohtaja. Opposition "varjohallituksessa" hän toimii puolustusministerinä.

Vadain mukaan Orbánin jarrutuksessa oli ennen kaikkea kyse tämän halusta saada kansainvälinen huomio itseensä ja osoittaa voimaa sisäpoliittisista syistä. Vadain mukaan oma vaikutuksensa Orbánin toimintaan on myös läheisillä Venäjä-suhteilla.

– Tiedämme kaikki, että hänen ja Putinin hallinnon välit ovat läheiset. Hän myös esimerkiksi kopioi Venäjältä suoraan lakeja. Uskon, että sillä on ollut myös vaikutusta, miksi Orbán on halunnut käyttäytyä näin.

Vadain mielestä Orbán osoitti prosessin aikana itse, ettei häneen voi luottaa Nato-liittolaisena, kun hän alkoi pelata omia pelejään muiden valtioiden vakavilla turvallisuuskysymyksillä.

Unkarin pääministeri lupasi monesti, ettei hänen maansa ole viimeinen, joka ratifioi Ruotsin jäsenyyden. Näin kuitenkin kävi, kun Turkki ehti ensin tammikuussa.

– Hallituksessa he toimivat aina sen mukaan, minkä näkevät parhaaksi sisäpoliittiselle vallalleen sen sijaan, että arvostaisivat hyvien suhteiden rakentamista EU- ja Nato-kumppaniemme kanssa.

Pääministeripuolue Fideszistä tai sen liittolaispuolue KDNP:stä ei vastattu MTV Uutisten haastattelupyyntöihin.

Lue myös: "Tärkeä päivä Ruotsille" – näin Tukholmassa ja Budapestissä on reagoitu Nato-päätökseen 

Venäjän budjetti vuoti länsimedialle: Kreml rakentaa uutta Neuvostoliittoa someseurannalla ja sotapeleillä

Tuoreimmat aiheesta

Nato