Venäjän hallinto on ottamassa käyttöön keinoja, jotka tuovat yhä selvemmin ilmi maan liikkumisen kohti Neuvostoliitosta opittuja malleja, käy ilmi länsimedialle vuodetusta Kremlin budjetista. Ideologisen puhdasoppisuuden valvomiseen ollaan valmiita santsaamaan miljoonia ja taas miljoonia ruplia.
Muun muassa virolaisen Delfi-uutistoimiston ja ruotsalaisen Expressen-lehden tutkimista asiakirjoista käy ilmi, että Venäjä on valmis panostamaan muun muassa aiempaa tehokkaampaan nuorten sosiaalisen median käytön valvontaan ja pyrkii sulkemaan niin Venäjän kun sen miehittämien alueiden asukkaan maan propagandan peittoalueelle.
Vuodettujen budjettitietojen perusteella Kreml edellyttää, että hallinnon tukemat organisaatiot loisivat jatkossa patrioottista ja moraalista kasvua edistäviä oppisisältöäjä, jotka vahvistaisivat nuorten kansallisidentiteettiä. Erityistä huomiota saa opettajien koulutus hallinnolle lojaalisiksi, jonka kerrotaan olevan Vladimir Putinin oma erityistoive.
Lue myös: Putin uudenvuodenpuheessaan: Venäjä ei koskaan peräänny
2:28
Vallatuilla alueilla halutaan estää Ukraina-mieliset signaalit
Asiakirjojen mukaan Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Maria Lvova-Belovalle on myönnetty erityistukea lasten tuomiseksi Venäjälle ”sotilaallisen erityisoperaation” alueelta.
Ukrainalta vallatuilla alueilla kerrotaan järjestettävän erilaisia tapahtumia venäläisen identiteetin vahvistamiseksi, minkä lisäksi asukkailta viedään ukrainalaisia satelliittivastaanottimia ja niitä korvataan venäläisiin. Myös Putin-mielisen propagandan tuotantoa halutaan alueella vahvistaa.
Lue myös: Hyväntekijä paljastui ukrainalaisten lasten pakkosiirron kasvoiksi – adoptoi itse 15-vuotiaan pojan, jonka hän pakkosiirsi Mariupolista
Asiakirjat kuvaavat myös erilaisten kulissijärjestöjen rahoitusta, joilla osaltaan halutaan tukea Venäjän hallinnon tavoitteita ja mielipiteenmuokkausta ”ideologisessa sodassa”.
Expressenin haastattelema Venäjä-asiantuntija, Ruotsin ulkopoliittisen instituutin Itä-Euroopan tutkimuskeskuksen varajohtaja Martin Kragh pitää asiakirjoista paljastuvia seikkoja hyvin erikoisina, sillä ne kuvaavat suoraan Kremlistä organisoitua, voimakkaasti rahoitettua mielipiteenmuokkausta. Menetelmät tuovat mieleen Neuvostoliiton.
Lue myös: 30 vuotta sitten Neuvostoliitto jäi historiaan – Maailmanselittäjät: Nyky-Venäjä jatkaa sensuuria ja tukahduttamista
2:12
Vakoojasarjan päähenkilö kovin Putinin oloinen mies
Kragh on sitä mieltä, että asiakirjat kuvaavat Venäjän siirtymää auktoritaarisesta valtiosta totalitarismiin, jossa jokaisen jäsenen edellytetään aidosti uskovan maan propagandaa. Samaan aikaan vaalivilppiä pyritään tehostamaan mittavalla propagandaelokuvien ja -sarjojen tuotannolla.
Venäjä tuottaa muun muassa elokuvan nuoren taiteilijan kansallisesta heräämisestä ja lähtemisestä vapaaehtoiseksi sotilaaksi Ukrainaan. Eräs sarja taas seuraa kovasti Vladimir Putinia muistuttavan tiedusteluupseerin toimia Dresdenissä 1980-luvulla. Sarjan tavoitteeksi mainitaan positiivisen kuvan luominen valtiollisista tiedusteluelimistä.
Lue myös: Tutkija: Putin elää yhä vahvemmin omassa todellisuudessaan – kiinnittynyt pakonomaisesti Neuvostoliittoon
Kreml tukee myös pelituotantoa, aina Venäjän sotilaallista suorituskykyä ylistävästä Sparta-sotapelistä lapsille suunnatusta kansallismielisyyttä ja kierrätystietoisuutta lisäävästä ”Me asumme Venäjällä” -lastenpelistä.
– Kaikki nämä erilaiset dokumentit osoittavat, että on vain vähäinen luottamus siihen, että kansalaiset spontaanisti tukisivat valtapuoluetta, Kragh sanoo.
Toinenen Expressenin haastattelema Venäjä-asiantuntija, University College Londonin kunniaprofessori Mark Galeotti on sitä mieltä, että asiakirjat osoittavat Venäjän yritykset valtion ideologian muokkaamiseksi.
– Mutta ne osoittavat myös sen, että kaiken mahtipontisuuden alla on hallinto, joka ajattelee, että sillä on ongelmia.´
3:41