Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó väittää, että kansainvälisiä koronatilastoja olisi vääristelty poliittisin perustein. Szijjártó kommentoi asiaa MTV Uutisten haastattelussa vierailullaan Helsingissä.
Muun muassa laajasti siteeratun Johns Hopkins yliopiston mukaan koronakuolleisuus on Unkarissa maailman korkeinta. Maassa on siis tilastoitu enemmän koronaan liittyviä kuolemia suhteessa väkilukuun kuin missään muualla maailmassa.
– Tämä ei pidä paikkaansa. Sellaiset tilastot ovat yksinkertaisesti epäreiluja, Szijjártó väittää.
Myös Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen perusteella Unkarin tilanne näyttää yhtä surkealta. Viime aikoina tartuntaluvut ovat laskeneet, mikä saattaa johtua nopeasta rokotustahdista. EU-maista Unkaria nopeammin kansalaisiaan on rokottanut vain pieni Malta.
Nopea rokotustahti johtuu siitä, että Unkari käyttää myös kiinalaisia ja venäläisiä rokotteita. Niitä ei ole vielä hyväksytty Euroopan lääkevirasto EMA:ssa, vaan hyväksynnän on tehnyt Unkarin oma viranomainen. Tämä on Szijjártón mukaan myös syy tilastojen vääristelylle.
– Meitä yritettiin eri tavoin estellä hankkimasta rokotteita lännen lisäksi idästä. Mutta onnistuimme siinä ja siksi rokotusohjelmamme on niin menestynyt. Tämä aiheuttaa tuskaa liberaalille valtavirralle ja he kierrättävät maastamme valeuutisia, Unkarin kansalliskonservatiivista valtapuoluetta Fidesziä edustava ulkoministeri väittää.
Hän perustelee väitettään myös sillä, ettei Unkarissa ole kuollut erityisen paljon ihmisiä pandemian aikana verrattuna sitä edeltävään aikaan. MTV Uutiset ei löytänyt asiasta tilastoa.
Szijjártó tapasi keskiviikkona Helsingissä suomalaisen kollegansa Pekka Haaviston (vihr.). Ministerit keskustelivat muun muassa EU-kysymyksistä sekä Unkarin alkavasta puheenjohtajakaudesta Euroopan neuvoston ministerikomiteassa.
Lue myös: Haavisto toivoo EU-mailta yhtenäistä linjaa Kiinan suhteen – Unkarin ja Kiinan lähentyvät suhteet huolestuttavat unionia
Kiista oikeusvaltioperiaatteesta jatkumassa
Unkarin ulkoministerin selitys koronatilastoista on samankaltainen kuin maan hallituksen vakiovastaus kritiikkiin oikeusvaltion ja demokratian heikentymisestä. Szijjártókin toistaa, että hallituksen mielestä kritiikissä on todellisuudessa kyse siitä, että EU:n liberaali valtavirta on tyytymätön maan linjauksiin muun muassa maahanmuutto- ja perhepolitiikassa.
Kiista luultavasti myös jatkuu tulevaisuudessa, sillä oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen sidottiin tämän vuoden alussa ensimmäistä kertaa EU-tukien jakamiseen.
– Maiden taloudellinen kiristys niiden politiikan muuttamiseksi on epäreilua. Yksinkertaisesti siksi, että hallituksen politiikalle on kansan mandaatti, Péter Szijjártó perustelee.
Unkarin kehitystä eivät ole kritisoineet pelkästään poliitikot. Transparency International -järjestön indeksin mukaan korruptio on Unkarissa korkeimmalla tasolla EU-maista. Samalla tasolla ovat myös Bulgaria ja Romania.
Demokratiaa seuraava Freedom House -järjestö kertoi vuosi sitten, ettei se pidä Unkaria enää demokratiana pääministeri Viktor Orbánin toimien vuoksi. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan lehdistönvapautta on kavennettu maassa edellisen kymmenen vuoden aikana rajusti.
– Näkyvin muutos viime vuonna oli hallituksen tekemä kaappaus Index.hu-nettisivulle pääministerin liikekumppanin avustuksella. Entisten Index-hu:n työntekijöiden perustama Telex.hu pon auttanut pelastamaan sen, mitä moniäänisyydestä on Unkarissa jäljellä, järjestö perustelee Unkarin sijoituksen heikkenemistä hiljattain julkaistussa lehdistönvapausindeksissä.
Ulkoministeri Szijjártó syyttää myös järjestöjen raportteja poliittisiksi.
– Nämä ovat kaikki poliittisia järjestöjä, jotka ajavat rahoittajiensa poliittisia tavoitteita. Keitä he edes luulevat olevansa kyseenalaistaessaan demokratiamme?
Suomi on ollut yksi EU:n äänekkäimmistä jäsenistä, kun Unkaria on kritisoitu sen oikeusvaltion tilasta. Oikeusvaltioperiaatteen kytkeminen EU-budjettiin oli myös yksi Suomen puheenjohtajuuskauden päätavoitteista.
Szijjártón mukaan Suomen kärkäs suhtautuminen asiaan ei kuitenkaan ole vahingoittanut maiden välisiä suhteita.
– Meillä on hyvin käytännönläheiset välit Suomeen. Suomalaisyhtiot ovat esimerkiksi aktiivisia Unkarissa. Kukaan ei tietenkään pidä väittelystä, mutta arvioisin suhteiden olevan hyvässä kunnossa, Szijjártó sanoo.
– Ja onhan meillä tämä suomalais-ugrilainen tausta, joka sitoo tavallaan yhteen.