Ilta hämärtyy ja valveilla on ainakin yksi mies, joka toivoo yön pysyvän kristallin kirkkaana. Helsinkiläinen Tero "Kaukoputkimies" Hiekkalinna on harrastanut tähtitiedettä jo 10 vuotta ja kuvaa kaukaisia taivaankappaleita takapihallaan Tapanilassa. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.
Hiekkalinna kertoo olleen aina kiinnostunut luonnontieteistä. Hän aloitti harrastuksen tiirailemalla tähtiä kiikareilla ja kaukoputkilla. Myöhemmin mukaan kuvioihin tuli taivaankappaleiden kuvaaminen.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
– Nälkä kasvaa syödessä ja tuli ostettua isompia ja isompia kaukoputkia, Hiekkalinna kertoo.
Hyvä kuva vaatii suunnittelua ja työtä
Kun puhutaan miljoonien valovuosien päässä olevista taivaankappaleista, tarvitaan kuvaamiseen muutakin kuin yksinkertainen laukaisimen painallus. Onneksi tekniikka on kehittynyt ja kamera pystyy automaattisesti seuraamaan taivaankappaleita maapallon pyöriessä.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
– Minun ei tarvitse päivystää kaukoputken vieressä, vaan etäohjaan sitä tarvittaessa sisältä. Automaatio kuitenkin hoitaa homman suurimmaksi osaksi.
– Kokonaisvalotusaika voi olla jopa viisi tuntia. Yksi viimeistelty valokuva voi koostua useita, noin viiden minuutin valotusajalla otetuista kuvista. Lisäksi kuvankäsittely on merkittävässä roolissa lopullisessa kuvassa, Hiekkalinna kuvailee kuvausprojektia.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Valosaasteet ovat yksi kaupunkiympäristössä taivaankappaleiden kuvaamista vaikeuttava tekijä. Kirkkaita tähtitaivaita on Helsingin seudulla vain noin 10–20 päivänä vuodesta.
– Kaikki kaupungin valot heijastuvat taivaalle ja aiheuttavat signaaleja kuviin, Hiekkalinna kertoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kaukoputkimies kehottaakin suuntaamaan mökille tai muualle pois kaupungista, mikäli haluaa ikuistaa kaikkein himmeimpiä taivaankappaleita