UPI:n Aaltola Kiinan presidentin Venäjän vierailusta: "Sota vetää suurvaltoja puoleensa kuin kärpäspaperi"

6:57imgKiinan presidentti Venäjällä – syventävätkö maat yhteistyötään? Mika Aaltola studiossa
Julkaistu 20.03.2023 21:32

MTV UUTISET – STT – KATI HYTTINEN

Kiinan presidentti Xi Jinpingin vierailee parhaillaan Venäjällä. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa sitä, mitä Xin kolmipäiväiseltä vierailulta voidaan odottaa. 

LK 3.3. Ukrainan sotaAFP / Lehtikuva

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

Kiinan Xi Jinping on aloittanut vierailunsa Venäjällä tänään maanantaina. Xin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä keskustella muun muassa Kiinan suunnitelmasta saada Ukrainan sota ratkaistuksi.

Putin totesi Xille tänään, että Venäjä on avoin keskustelemaan Kiinan esityksistä Ukrainan sodan ratkaisemiseksi. Lisäksi Putin sanoi Kiinalla ja Venäjällä olevan lukuisia yhteisiä intressejä. 

Putin kertoi pitävänsä symbolisena sitä, että Xi päätti tehdä uuden kautensa ensimmäisen ulkomaanmatkan juuri Venäjälle.

Xi puolestaan kehui Kiinan ja Venäjän läheisiä välejä ja kutsui maita kattavan strategisen yhteistyön kumppaneiksi.

Presidentit tapasivat vierailun aloituspäivänä, mutta virallisesti keskustelut alkavat vasta huomenna tiistaina.

Lue myös: Putin: Venäjä avoin keskustelemaan Kiinan esityksistä Ukrainan sodan ratkaisemiseksi

"Putin ei ano aseita"

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että etenkin Venäjällä Xin vierailulta odotetaan paljon, mutta aseapua anelemaan Putin ei hänen mukaansa ryhdy.

– Kiinahan tukee Venäjän sotataloutta laajasti ostamalla sieltä energiaa – Kiina on yksi Venäjän pakoterei’istä – mutta se on ollut tosi varovainen sen suhteen, että ei se ei ylitä mitään Yhdysvaltojen asettamia punaisia viivoja. Yhdysvallat on ilmoittanut, että Kiina joutuu sanktioiden kohteeksi, jos se tukee Venäjää suoraan sodassa, Aaltola toteaa.

Kiina on Aaltolan mukaan ollut varovainen myös viemään korkeaa teknologiaa Venäjälle, koska se tietää sanktioriskin olevan suuri. 

–Ja Kiina haluaa viedä samaa korkeaa teknologiaa myös länteen. Sen on tehtävä valintoja. 

– Toisaalta Kiinassa vähän ihaillaan Putinia lännen haastamisesta, mutta myös varotaan joutumasta Putinin ansaan, eli että Putin ei vedä Kiinaa avantoon perässään.

Kiina on tienhaarassa

Aaltona mukaan Kiinan johtajat puntaroivat nyt päät sauhuten sitä, miten maa asemoituisi Venäjän ja lännen väliin.

– Kaikki tietävät, että Kiinan asema on tällä hetkellä hyvin lähellä Venäjän asemaa. Kiina on tienhaarassa. Sitä houkuttaa Venäjän tukeminen, koska Venäjällä on raaka-aineita ja resursseja ja Kiinalla paljon väestöä ja maan talous tarvitsee tulevaisuudessa paljon Venäjää. 

– Toisaalta Venäjällä mietitään sitä, halutaanko mennä suoraan Kiinan syliin. Kiina on Venäjää paljon isompi ja vakaampi maa ja alkaa olla aseellisestikin Venäjän tasolla ja jopa yli.

Aaltola arvioi, että sota Euroopassa on saamassa yhä globaalimpia merkityssisältöjä. 

– Kiinakin kokee houkutusta. Sota vetää suurvaltoja puoleensa kuin kärpäspaperi. 

– Toisaalta Kiina on aika etäällä tästä sodasta, että Pekingissä mietitään, tarvitseeko Kiinan osallistua siihen.

Kiina esiintynyt rauhanvälittäjänä

Kiina on esiintynyt toistaiseksi puolueettomana välittäjänä Ukrainan sodassa. 

Helmikuussa sodan vuosipäivänä Kiina julkaisi ristiriitaisen vastaanoton saaneen 12-kohtaisen suunnitelmansa, jossa se esitti poliittisia ratkaisuja sodan päättämiseksi. Putin on kuvaillut Kiinan esityksiä osoitukseksi halusta ottaa "rakentava rooli" konfliktin päättämisessä.

Ukraina muistutti jälleen tänään, että Kiinan suunnitelman toteuttaminen edellyttää Venäjän joukkojen vetämistä Ukrainasta. Ukrainan ulkoministeriön uutistoimisto AFP:lle toimittamassa lausunnossa todetaan, että Ukraina olettaa Kiinan käyttävän vaikutusvaltaansa Venäjän painostamiseksi sodan päättämiseen.

Xin kyläily tuen osoitus Putinille

Xin Venäjän vierailun on arvioitu laajalti olevan tuen osoitus Putinille, joka on kansainvälisesti eristyksissä. 

Viime viikolla Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi pidätysmääräyksen Putinista, koska ukrainalaisia lapsia on laittomasti siirretty Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle.

Kiina sanoi tänään, että ICC:n pitäisi välttää "politisointia ja kaksoisstandardeja" sekä kunnioittaa valtioiden johtajien immuniteetin periaatetta.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina