Uzbekistanissa Kiinan johtaja Xi Jinping vakuutti yhteistyön Venäjän kanssa jatkuvan ja sanoi Kiinan haluavan luoda "positiivista energiaa" maailmaan.
Xin mukaan Kiina on valmis tekemään yhteistyötä Venäjän kanssa "johtavina valtioina".
– Kiina on myös valmis ottamaan johtavan roolin vakauden ja positiivisen energian luomiseksi maailmassa, jota keinuttaa sosiaalinen myllerrys, Xi muotoili tapaamisen jälkeen.
Kiinan johtaja tapasi nyt ensimmäistä kertaa Venäjän vastinparinsa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Putin ja Xi tapasivat edellisen kerran helmikuussa Pekingissä ennen talviolympialaisia, vain muutamia päiviä ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
Kiina ei ole tuominnut Venäjän käymää hyökkäyssotaa eikä Venäjän tavoin kutsu Ukrainan tapahtumia sodaksi vaan erikoisoperaatioksi.
"Mitä järkeä seisoa heikentyvän Venäjän rinnalla?"
Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija, Kiina-asiantuntija Matti Puranen arvioi ennen presidenttien tapaamista STT:lle, että Kiina pyrkiikin korostamaan harmoniaa ja pysyttelemään etäällä vaikeimmista teemoissa ainakin julkisissa lausunnoissa.
Mitään dramaattisia muutoksia Kiinan Venäjään tai Ukrainaan suuntautumisessa ei ole näkyvissä, vaan Kiina pyrkii edelleen tasapainottelemaan tilanteessa. Tukea osoitetaan ennen kaikkea taloudellisesti ja sanallisesti.
Tapaaminen tulee kuitenkin mielenkiintoiseen aikaan, koska Venäjä on kärsinyt tappioita Itä-Ukrainassa.
– Xi on laittanut paljon arvovaltaa siihen, että seisoo Venäjän rinnalla. Kotiyleisöllekin pitäisi kuitenkin pystyä perustelemaan, mitä järkeä on seisoa heikentyvän ja tappioon ajautuvan Venäjän rinnalla, hän sanoo.
Kiinalla ei kuitenkaan juuri ole vaihtoehtoja, sillä Kiinalle Yhdysvaltoja vastaan kamppailu on suurempi intressi, ja siihen se katsoo Venäjää tarvitsevansa, Puranen sanoo.
Putin vannoi tukea Kiinalle Taiwan-kysymyksessä
Putin kiittelikin tapaamisen jälkeen Kiinan suhtautumista Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, josta Putin itse käytti termiä "Ukrainan kriisi". Samalla hän tuomitsi "pyrkimykset luoda yksinapainen maailma", minkä voi tulkita viestiksi Yhdysvaltojen suuntaan.
Samalla Putin ilmaisi tukensa Kiinalle Taiwanin saarivaltiota koskevassa kiistassa.
– Omalta osaltamme me pidämme kiinni yhden Kiinan politiikasta. Tuomitsemme Yhdysvaltain ja näiden "satelliittivaltioiden" provokaation Taiwaninsalmella, hän sanoi.
"Kiina tarjoaa kaikille kaikkea"
Puranen piti kiinnostavana myös sitä, että Xi tapasi eilen Kazakstanin presidentin Kasym-Zomart Tokajevin ennen Putinia. Tapaamisessa Xi ilmaisi, että Kiina tukee "Kazakstania maan itsenäisyyden, kansallisen itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden varjelussa".
Xi tai Putin eivät kommentoineet Kazakstan-asiaa tapaamisensa jälkeen, mutta Puranen arvioi ennen tapaamista STT:lle lausunnon herättävän närää Venäjällä.
– Varmaan Venäjällä luetaan irvistellen tämä lausunto, hän sanoi.
Sitä, mitä lause käytännössä tarkoittaa, on kuitenkin vaikea tulkita, sillä virallinen Kiina on tukenut valtioiden itsemääräämisoikeutta, mutta ei silti kritisoinut esimerkiksi Venäjän sotaa Ukrainassa. Kiinan linja onkin usein tarjota kaikkea kaikille, Puranen tiivistää.
Venäjän näkökulmasta Kazakstan kuuluu sen etupiiriin, ja maa on osa myös Itsenäisten valtioiden yhteisöä Ivyä, joka koostuu entisistä neuvostotasavalloista.
Kazakstanin presidentti on kuitenkin myös esimerkiksi sanonut, ettei Kazakstan tunnusta Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin niin sanottuja "kansantasavaltoja".
– Onko Kiinalla tässä jonkinlaista pelinlukua, aistiiko se, että tuulet puhaltavat toiseen suuntaan. Nähdäänkö tässä Kazakstanin mahdollisuus irtautua Venäjän etupiiristä, pohtii Puranen.
Lue lisää: Venäjän ja Kiinan suhteet koetuksella – "Venäjä on menossa Kiinan taskuun"
7:44