Upin tutkija: Uudet hävittäjät lisäävät merkittävästi tiedustelutiedon määrää

Suomi on päättämässä loppuvuodesta Ilmavoimien uudesta hävittäjäkalustosta (HX). Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan samalla päätetään myös siitä, millainen valikoima tiedustelu- ja vaikuttamismahdollisuuksia Suomella tulevaisuudessa on.

Tutkijan mukaan kehitystä tapahtuu joka tapauksessa, olipa päätös mikä hyvänsä.

–  Kaikki tarjotut paketit ovat hyviä.  Ne lisäävät, kukin eri tavoin, tiedusteludatan määrää merkittävästi, Salonius-Pasternak kirjoittaa.

Tutkija ei lähde vertailemaan eri ehdokkaita vaan tyytyy toteamaan, että tarjokkaiden laatimat kokonaisuudet keräävät toisiinsa verrattuna sekä määrällisesti että laadullisesti erilaista tietoa.

Lisääntyneen tiedusteludatan myötä ”pullonkaulaksi” voi Salonius-Pasternakin mukaan muodostua kyky tuottaa kaikesta tiedosta vahvistettua tilannekuvaa poliittisille päättäjille ja sotilasjohdolle, erityisesti poikkeusoloissa.

–  Jo normaalioloissa olisikin harjoiteltava ja päivitettävä se, miten reserviläisiä hyödynnetään laajemmin muun muassa tiedustelussa. Tämä vaatinee lakimuutoksia, Salonius-Pasternak arvioi.

Elektroniseen häirintään voitaisiin vastata

Lisääntyneen tiedustelutiedon ohella hävittäjäkaluston uusiminen lisää Salonius-Pasternakin mukaan myös Suomen puolustuksen käytössä olevien vastatoimien vaihtoehtoja diplomaattisen protestoinnin ja sotilaallisen iskun "ääripäiden" välimaastossa.

Tähän liittyvät uusien hävittäjien valinnan myötä eri tavoin parantuvat elektronisen sodankäynnin ja vaikuttamisen kyvyt.

–  Kriisin kiristyessä Suomi voisi esimerkiksi elektronisen sodankäynnin keinoin vastata häirintään, joka kohdistuu suomalaisiin tai kumppaneiden kriittisiin järjestelmiin ilman, että häiriöitä tuottavat järjestelmät fyysisesti tuhotaan, Salonius-Pasternak selvittää.

Hänen mukaansa parhaassa tapauksessa parantuneilla tiedustelu- ja vaikuttamiskeinoilla kyettäisiin jo ennalta ehkäisemään vastapuolen suunnittelema toiminta.

Suomen uudeksi hävittäjäksi ovat ehdolla amerikkalaiset Lockheed Martin F-35A ja Boeing F/A-18 Super Hornet, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale sekä ruotsalainen Saab Gripen E.

Ruotsalaistarjoukseen sisältyy myös kaksi GlobalEye-valvontalentokonetta, Boeingin tarjoukseen elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettuja Growler-versioita Super Hornetista. 

Suomen hävittäjäehdokkaat ovat näyttävästi esillä perjantaina Helsingissä järjestettävässä Kaivopuiston lentonäytöksessä.

Lue myös:

    Uusimmat