Ainakin yksitoista maata on päättänyt maksaa etuajassa tukeaan palestiinalaisia ja heidän lapsiaan avustavalle YK:n UNRWA-järjestölle.
Yhdysvallat päätti hiljattain leikata järjestölle varaamansa avustuksen 125 miljoonasta 65 miljoonaan dollariin, mikä on aiheuttanut toiminnalle vaikeuksia. UNRWA pyörittää esimerkiksi kouluja ja terveyspalveluja Gazan alueella ja Länsirannalla. Sen apua käyttää yli 5 miljoonaa palestiinalaista.
UNRWA:n johtajan Pierre Kraehenbuehlin mukaan vielä viime vuonna Yhdysvallat rahoitti järjestöä 360 miljoonalla dollarilla. tälle vuodelle Yhdysvallat oli korvamerkinnyt vain 125 miljoonaa, josta se leikkasi ison palan pois.
Järjestön johto uskoo, että Yhdysvaltain rahoitusleikkaukset liittyvät YK:ssa pidettyyn äänestykseen, jossa arvosteltiin presidentti Donald Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin jakamattomana pääkaupunkina sekä siirtää Yhdysvaltain lähetystö kaupunkiin.
Yhdysvaltojen toimet liittyvät myös amerikkalaisten ja palestiinalaisten tulehtuneisiin suhteisiin. Trumpin päätös raivostutti palestiinalaiset, eivätkä nämä enää kelpuuta Yhdysvaltoja puolueettomaksi välittäjäksi Israelin ja palestiinalaisten välille. Trump puolestaan uhkasi jo aiemmin leikata palestiinalaisten saamaa apua näiden reaktion vuoksi.
Seitsemän maata, joiden joukossa ovat muun muassa Suomi, Tanska, Ruotsi ja Norja ovat jo maksaneet varoja järjestölle ja useat muut maat aikovat seurata pian perässä.
Pierre Kraehenbuehl esitti hiljattain vetoomuksen, jonka mukaan järjestö tarvitsisi jopa 800 miljoonaa dollaria, jotta sen apu Syyriassa, Libanonissa, Jordaniassa ja palestiinalaisalueilla asuville palestiinalaisille voitaisiin turvata tälle vuodelle.