Yhdysvaltain edustajainhuoneen on määrä äänestää torstaina siitä, erotetaanko huuruisia salaliittoteorioita ja QAnon-liikkeen ajattelua jakava Marjorie Taylor Greene kommenttiensa vuoksi kahdesta erillisestä komiteasta. Demokraatit ovat vaatineet, että Greene erotettaisiin edustajainhuoneen opetus- ja budjettikomiteoista.
Tuore kongressiedustaja on noussut kiistakapulaksi republikaanipuolueessa. Hän on saanut kipakan tuomion muun muassa senaatin republikaanien ryhmänjohtajalta Mitch McConnellilta.
Lisäksi edustajainhuoneen republikaanien johtaja Kevin McCarthy tuomitsi yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan Greenen kommentit, mutta ei ehdottanut, että häntä vastaan ryhdyttäisiin toimenpiteisiin.
– Marjorie Taylor Greenen antamat aiemmat kommentit ja hänen tukemansa kommentit kouluampumisista, poliittisesta väkivallasta ja antisemiittisistä salaliittoteorioista eivät edusta edustajainhuoneen republikaanien arvoja tai uskomuksia, McCarthy kertoi tiedotteessa.
– Tuomitsen nuo kommentit yksiselitteisesti. Olen tuominnut ne aiemmin. Tuomitsen ne edelleen tänä päivänä. Tämä edustajainhuone tuomitsi QAnonin edellisen kongressin aikana ja tekee niin myös tänä päivänä, hän jatkoi.
McCarthy tapasi Greenen tiistaina ja hänen kerrotaan välittäneen saman viestin myös Greenelle itselleen.
Osa republikaaneista antoi Greenelle aplodit
Antamassaan lausunnossa McCarthy ei puhu mahdollisista kurinpidollisista seurauksista. Yhdysvaltalaislehti Hillin mukaan McCarthy on kuitenkin sanonut kollegoilleen, ettei aio ryhtyä Greenen osalta kurinpidollisiin toimenpiteisiin ja poistaa häntä komiteoista, joissa hän on mukana. Hän kertoi lehden mukaan asiasta republikaaniedustajille keskiviikkona pidetyssä kokouksessa. Asiasta kertoi lehdelle paikalla ollut henkilö.
Hillin mukaan Greene pyysi keskiviikkona republikaanikollegoiltaan anteeksi aiempia kommenttejaan ja QAnon-liikkeen ajattelun tukemista. Anteeksipyynnön kerrotaan tapahtuneen edustajainhuoneen republikaanien suljettujen ovien takana käydyssä kokouksessa.
Kahden paikalla olleen lähteen mukaan Greene kertoi kollegoilleen uteliaisuutensa QAnonia kohtaan olleen virhe. Lisäksi hän sanoi kertoneensa lapsilleen, että on ottanut opikseen siitä, mitä sosiaaliseen mediaan voi laittaa.
Vice Newsin toimittaja Cameron Joseph kertoi Twitterissä lähteeseensä pohjaten, että noin puolet edustajainhuoneen republikaaneista oli antanut Greenelle seisaaltaan aplodit hänen puhuttuaan edustajainhuoneessa keskiviikkona paikallista aikaa. Myös Hill kertoi Greenen saaneen osalta edustajista aplodit.
Georgiaa edustava Greene, 46, ei ollut ennen keskiviikkoa osoittanut, että hänellä olisi aikomuksia osoittaa katumusta tai vetää aiempia kommenttejaan takaisin niistä syntyneestä myrskystä huolimatta.
Päätöslauselma voi tulla hyväksytyksi
Edustajainhuoneen demokraattien johtaja Steny Hoyer keskusteli Greenistä keskiviikkona McCarthyn kanssa. Nämä keskustelut eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.
– Puhuin tänä aamuna johtaja McCarthyn kanssa ja on selvää, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin järjestää äänestys päätöslauselmasta poistaa edustaja Greene komiteatehtävistään, Hoyer sanoi Twitterissä.
Hoyer ei avannut puoluejohtajien välisiä keskusteluja tarkemmin, mutta painotti Washington Postin mukaan toimittajille, että edustajainhuoneella on velvollisuus ryhtyä toimiin.
– Emme ole niinkään huolissamme siitä, että tämä olisi häpeäksi (republikaani)puolueelle, mutta me olemme totisesti huolissamme siitä, että hän on häpeäksi Yhdysvaltain kongressille, hän sanoi lehden mukaan.
Hoyer myös painotti, ettei muista nähneensä koko 40 vuoden kongressiurallaan aiemmin mitään vastaavanlaista käytöstä.
Edustajainhuoneen lainsäädäntökomitea äänesti uutiskanava CBS Newsin mukaan äänestyksen viemisestä eteenpäin keskiviikkona.
Päätöslauselma saattaa tulla hyväksytyksi, sillä sen läpimeno vaatii edustajainhuoneessa yksinkertaisen enemmistön, joka demokraateilla on hallussaan. Greenen erottamista koko edustajainhuoneesta on myös vaadittu, mutta tämä toimi vaatisi kahden kolmasosan enemmistöä, jota tuskin syntyy.
Greene jakaa republikaanipuoluetta
McConnell sanoi kannanotossaan, että "sekopäisten valheiden ja salaliittoteorioiden" levittäminen on republikaanipuolueelle "syöpä". McConnell ei usean amerikkalaismedian julkistamassa lausunnossaan maininnut Greenen nimeä, mutta osoite kävi selväksi.
– Joku, joka on vihjannut, että Pentagoniin ei syöksynyt lentokonetta 11. syyskuuta, että karmaisevat kouluampumiset olivat ennalta lavastettuja ja että Clintonit järjestivät John F. Kennedy Juniorin lentokoneturman, ei elä todellisuudessa, McConnell muun muassa puhkui.
Greene on kuitenkin saanut tukea ex-presidentti Donald Trumpilta, joka on soittanut hänelle. Greenen mukaan entisen presidentin on määrä piakkoin tavata hänet Floridassa.
Republikaaneille tilanne on vaikea, koska Greenen saama kyseenalainen julkisuus uhkaa tahrata puolueen mainetta. Republikaanipuolueen kansallisen komitean puheenjohtaja Ronna McDaniel tuomitsi kannanotot "karmeiksi ja vaarallisiksi".
Osoittanut välillisesti tukeaan demokraattien teloitusvaateille
Greene on jakanut monia salaliittoteorioita sosiaalisessa mediassa. Hän on muun muassa pari vuotta sitten väittänyt, että Kalifornian tuhoisia metsäpaloja sytytti juutalaisen Rothschild-suvun omistama avaruuslaser, tavoitteena raivata tietä raidehankkeelle. Hän jakaa myös QAnon-liikkeen väitteitä, joiden mukaan Trump johtaa maailmanlaajuista taistelua kansainvälistä pedofiilirinkiä vastaan, jonka johdossa on eturivin demokraatteja, liikemies George Soros ja useita Hollywoodin tähtiä.
Hillin mukaan Greene painotti keskiviikkoisen anteeksipyyntönsä yhteydessä, ettei hän tiedä, mitä juutalaiset avaruuslaserit ovat. Lisäksi hän puolusti aiempia kommenttejaan siitä, että kouluampumisia olisi lavastettu. Hän perusteli näkemystään sillä, että hänellä on henkilökohtaista kokemusta kouluampumisesta.
Greene tukee myös Trumpin perättömiä väitteitä vaalivilpistä ja on antanut tukensa myös sosiaalisen median postauksille, joissa vaadittiin edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosin ja muiden demokraattipoliitikkojen teloittamista.