Yhdysvalloissa kongressi puskee eteenpäin presidentti Donald Trumpin hallinnon tutkimisessa.
Kongressin edustajainhuone on hyväksynyt menettelyn, jolla edustajainhuoneen oikeuskomitea voi ryhtyä oikeustoimiin oikeusministeri William Barria ja Valkoisen talon entistä asianajajaa Don McGahnia vastaan. Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post.
Edustajainhuone äänesti oikeustoimien puolesta puoluerajojen mukaan 229–191.
Barr ei ole suostunut luovuttamaan kongressin pyytämiä, erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkintaan liittyviä asiakirjoja. McGahn ei puolestaan ole suostunut tulemaan kongressin kuultavaksi.
Barr säästynee toistaiseksi oikeustoimilta. Edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja, demokraatti Jerrold Nadler lupasi komitean pidättäytyvän oikeustoimista, jos Barrin johtama oikeusministeriö pitää maanantaina antamansa lupauksen ja luovuttaa joitakin Muellerin tutkintaan liittyviä asiakirjoja kongressin nähtäväksi.
Edustajainhuoneen päätös antaa kuitenkin oikeuskomitealle mahdollisuuden viedä Barr oikeuteen, jos oikeusministeriö ei pidä lupaustaan.
Demokraattien johto pysyy tutkintalinjan takana
Demokraatit ovat uhanneet Trumpin hallintoa yhä kovemmilla toimilla, sillä hallinto on kieltäytynyt järjestelmällisesti yhteistyöstä demokraattijohtoisen edustajainhuoneen tutkintojen kanssa.
Valkoinen talo on esimerkiksi estänyt McGahnia todistamasta kongressissa. Valkoisen talon lakimiesten mukaan presidentin läheistä neuvonantajaa ei voida vaatia todistamaan.
McGahn saattaa kuitenkin pian olla pakotettu todistamaan kongressin edessä, jos asiasta tulee oikeuden päätös.
McGahn oli avaintodistaja Muellerin tutkinnassa Trumpin väitettyyn oikeuden estämiseen liittyen. Hän kertoi kieltäytyneensä kesäkuussa 2018 noudattamasta Trumpin pyyntöä ilmoittaa virkaa tekevälle oikeusministerille, että Muellerin tutkinta on keskeytettävä.
Toistaiseksi demokraattien johto ja enemmistö puolueen kongressiedustajista katsoo tutkintojen olevan paras tapa edetä Trumpin väitetyn oikeuden estämisen kanssa.
Osa demokraattiedustajista ja jotkut puolueen presidenttiehdokkaat ovat vaatineet virkasyytemenettelyn aloittamista. Kongressin johtava demokraatti, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ei ole pitänyt sitä viisaana.