Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä liikemies Donald Trumpin suosio herättää hämmennystä.
Useita rasistisia lausuntoja antanut Trump vaati tällä viikolla muslimeille porttikieltoa Yhdysvaltoihin, ja kesäkuussa hän luokitteli meksikolaiset raiskaajiksi. Möläytysten jälkeen Trumpin suosio on kuitenkin harpannut ylöspäin, ja hän on tällä hetkellä republikaaniehdokkaista suosituin.
Yhdysvaltain kauppaa edistävän AmCham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Helenius uskoo, että Trumpin toiminta on tietoista huomion kalastelua.
– Trumpin haukuttua meksikolaiset raiskaajiksi hänen suosionsa nousi lähes kymmenen prosenttiyksikköä. Sama malli on toistunut monta kertaa. Kun hän sanoo jonkun tosi karun ja loukkaavan lausunnon, suosioluvut nousevat. Trump ottaa tästä varmasti kaiken irti ja puskee täysillä loppuun asti. Hänellä ei ole mitään menetettävää. Hän voi aina jatkaa tosi-tv:n parissa entistä tunnetumpana.
Heleniuksen mielestä Trumpin suosio kertoo myös politiikan viihteellistymisestä Yhdysvalloissa. Talouskasvusta huolimatta tulevaisuus askarruttaa monia, samoin terrorismi ja pakolaiskysymys. Tämä tarjoaa kannatusta populistiselle, rajoja paaluttavalle ehdokkaalle.
Trump kiusallinen republikaaneille
Presidentti Barack Obama on tuominnut Trumpin puheet perustuslain vastaisina. Trumpista on tullut kiusallinen tapaus myös useisiin vaaleihin valmistautuvalle republikaanipuolueelle.
– Ensi syksynä järjestetään presidentinvaalin lisäksi muun muassa kongressivaalit. Republikaaneilla on suuri huoli siitä, miten Trumpin lausunnot jäävät kummittelemaan ja miten muut puolueen jäsenet voivat seisoa niiden takana. Kaikki ovat periaatteessa luvanneet seisovansa puolueen yhteisen ehdokkaan takana.
– Jos Trump tuottaa näin radikaalia tavaraa, mahtaako tämä lupaus pitää? Hän aiheuttaa suuria jännitteitä sekä republikaanipuolueessa että amerikkalaisessa yhteiskunnassa, Helenius arvioi.
Helenius uskoo että Trumpin suosio laskee kun vaalitaistelu tiivistyy ja asiakysymykset alkavat korostua.
Viime lokakuussa Helenius sanoi Lahden Hennalan vastaanottokeskuksesta levinneen klaanikuvan heikentäneen Suomen mainetta Yhdysvalloissa.
Hän arvioi silloin omien kontaktiensa perusteella, että Suomesta kiinnostuneiden yritysten sijoitusinto tänne hiipua lakanakuvan leviämisen jälkeen. Heleniuksen mukaan sijoituspessimismi koskee nyt Suomen lisäksi myös muutakin Eurooppaa.
– Suomessa vallitsevat epävarmuus ja vastakkainasettelu eivät ole ainakaan lisänneet investoijien innokkuutta. Nyt eletään taitevaiheessa. Yhdysvaltalaisilla ja muillakin globaaleilla yrityksillä on valtavat varannot tällä hetkellä. Investointeja ei kuitenkaan tehdä vaan odotellaan ja katsellaan, mistä kohteita avautuu. Jossain vaiheessa tilanne laukeaa, mutta siihen saakka sijoittajat istuvat isojen rahakasojen päällä.