Itämerellä Yhdysvaltain aluksen yli lentäneen Venäjän sotilaskoneen liikkeet olivat vaarallisia ja epäammattimaisia, todetaan Yhdysvaltain puolustusministeriön Euroopan asevoimien päämajan tiedotteessa.
Yhdysvaltalaisviranomaiset kertovat, että venäläinen Su-24-rynnäkkökone oli tiistaina lentänyt vain yhdeksän metrin korkeudella hävittäjäaluksen yli. Valkoisen talon edustaja Josh Earnest on kutsunut lentoja "täysin sopimattomiksi toistensa lähellä kansainvälisillä vesialueilla tai ilmatilassa toimivien sotilaiden ammattinormeihin".
Venäjä puolestaan on ilmoittanut hämmästelevänsä Yhdysvaltojen tulkintaa tilanteesta. Venäjän mukaan sotilaskone teki alueella testilentoja ja noudatti kaikkia turvamääräyksiä.
– Suoraan sanottuna emme ymmärrä näin kovaa reaktiota yhdysvaltalaiskollegoiltamme, maan puolustusministeriön tiedotteessa todetaan.
Kahden koneen on kerrottu lentäneen parikymmentä kertaa USS Donald Cook -aluksen ohitse maanantaina. Tiistaina kaksi samanlaista konetta lensi aluksen läheltä toistakymmentä kertaa, minkä lisäksi alusta kävi kiertämässä helikopteri.
Soini: Itämeren turvallisuustilannetta seurataan
Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Itämeren turvallisuustilannetta seurataan tiiviisti niin Baltiassa, Venäjällä, Euroopassa kuin Suomessakin.
– Tämä on tapahtunut kansainvälisillä aluevesillä, eikä sinänsä koske Suomea. Jos tällainen jännite ja jännitys lisääntyy, se ei ole hyvä asia, Soini sanoi.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kirjoittaa UPI:n verkkosivujen kolumnissa, että venäläiskoneiden toimiin on ainakin neljä mahdollista syytä. Hän uskoo Venäjän haluavan muistuttaa muiden muassa Yhdysvaltoja siitä, että se näkee itsensä Itämeren vahvimpana sotilasvoimana ja että se on valmis haastamaan muut sotilaallisesti.
Toiseksi Salonius-Pasternak arvelee Venäjän pyrkivän näyttäytymään arvaamattomana. Jotta ydinaseen käyttämisen uhka olisi uskottava, vastustajien on pidettävä Venäjää vaikeana ennakoida.
Kolmanneksi Salonius-Pasternak mainitsee Venäjä pitävän kansainvälisten sopimusten noudattamista toissijaisena, jos ne ovat kansallisten etujen tiellä. Neljäntenä syynä hän pitää sitä, ettei Venäjä salli ballististen ohjusjärjestelmien komponentteja läheisyydessään.
– Kahden Su-24:n lennot ovat yksi Venäjän yrityksistä silloin tällöin julkisesti täyttää lupauksensa vastatoimistaan. Silti, vaikka ohilento oli varmasti vaarallinen, se myös osoittaa rajat siihen, mitä Venäjä realistisesti voi ja on halukas tällä hetkellä julkisesti tekemään, Salonius-Pasternak kirjoittaa.
1:08