Asiantuntija Venäjän ja Naton keskinäisestä uhittelusta: Itämeren yllä käydään kovaa poliittista vääntöä

Iljushin Il-22 ja Suhoi Su-27
Venäläiset Iljushin Il-22 ja Suhoi Su-27 Itämeren ja Suomenlahden kansainvälisessä ilmatilassa.Handout
Julkaistu 21.06.2017 19:32

MTV UUTISET – STT

Lentokoneiden tiedustelutoiminta Itämerellä käy nyt yhtä kuumana kuin kylmän sodan kiihkeimpinä vuosina.

Venäläishävittäjät lensivät maanantaina erittäin lähellä sekä ruotsalaista että amerikkalaista tiedustelukonetta. Viime viikolla hävittäjät lensivät puolestaan lähellä amerikkalaista B-52 -pommikonetta.

Vaikka hävittäjät käyvät normaalistikin tunnistamassa kansainvälisessä ilmatilassa liikkuvia koneita, on epätavallista ja jopa vaarallista, että koneet ovat erittäin lähellä toisiaan. Ruotsin puolustusministeri sanoi keskiviikkona uutistoimisto TT:n mukaan, ettei Venäjän toimintaa voi hyväksyä. Ruotsi aikoo myös kutsua Venäjän suurlähetystön edustajan kuultavaksi asiasta.

Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja Saku Joukas muistuttaa, ettei pelkän koneen tunnistamisen vuoksi ole tarvetta mennä aivan lähelle.

– Sellainen hyvä, turvallinen etäisyys, jolta kuitenkin saa esimerkiksi hyviä valokuvia, on noin 30-50 metriä, Joukas sanoo.

Suhoi Su-34

Venäläinen Suhoi Su-34 - Itämeren ja Suomenlahden kansainvälisessä ilmatilassa on viime päivien aikana ollut poikkeuksellisen vilkasta sotilasilma-alusten lentotoimintaa.

Venäläishävittäjät olivat kuitenkin lähimmillään vain runsaan metrin päässä tiedustelukoneista.

Ilmojen korkeajännitystä Itämeren yllä

Itämeren yllä on viime aikoina ollut kiivasta lentotoimintaa.

-Keskiviikkona Naton hävittäjä lähestyi Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigua kuljettavaa konetta, kertoivat venäläiset uutistoimistot. Konetta saattanut venäläishävittäjä vilautti sotilasliiton koneelle aseistustaan keikuttelemalla siipiään, minkä jälkeen kone poistui. Shoigu oli matkalla Kaliningradiin. Kohtaaminen tapahtui kansainvälisessä ilmatilassa.

-Maanantaina venäläishävittäjä lensi erittäin lähellä amerikkalaista tiedustelukonetta Itämerellä. Fox News kertoi koneen olleen lähimmillään vain viiden jalan eli runsaan puolentoista metrin päässä amerikkalaiskoneesta.

-Niin ikään maanantaina Venäjän hävittäjä lensi lähellä ruotsalaista tiedustelukonetta. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist arvosteli tätä voimakkaasti. Dagens Nyheterin mukaan Ruotsi aikoo kutsua Venäjän suurlähetystön edustajan kuultavaksi asiasta.

-Viime viikolla venäläiskoneet lensivät lähellä amerikkalaista B-52 -pommikonetta Itämerellä.   

– Onhan se todella lähellä. Jos vaikka sitä kautta lähdetään purkamaan tilannetta, että taitolentonäytöksessä hävittäjät lentävät yhdestä kahteen metrin etäisyyksillä, ja silti vielä pystyvät liikehtimään. Se on täysin hallinnassa olevaa ja siihen lentäjä pystyy kyllä. Tunnistustilanne on erityyppinen, koska silloin toiseen osapuoleen ei ole kommunikaatioyhteyttä. En osaa sanoa kuinka vaarallista se on, mutta ainakaan se ei ole hyvien tapojen mukaista, Joukas pohtii.

Ilmatilassa tarvitaan kunnioitusta

Sitä, miksi venäläishävittäjät olivat niin lähellä tiedustelukoneita, Joukas ei lähde spekuloimaan.

– En voi kommentoida sitä, millainen tehtävä hävittäjälle on annettu. Jos halutaan singaloida tai käännyttää konetta, niin mitä voimakkaamman signaalin haluat antaa, sitä lähemmäs siinä pitää fyysisesti mennä, Joukas kiteyttää.

– Tilanteessa olisi syytä vallita molemminpuolinen kunnioitus: tunnistettavan osapuolen pitää ymmärtää se, ettei tee äkkinäisiä liikkeitä. Tuollainen isompi konehan ei voi sitä tunnistusta välttää: hävittäjällä on kuitenkin sellainen liikkumiskyky, että jos se haluaa tunnistamisen tehdä, niin se pystyy sen tekemään. Tunnistettava kone joutuu siihen mukautumaan, Joukas selittää.

Joukas myöntää, että aktiviteetti Itämeren yllä on viime aikoina lisääntynyt selvästi.

– Se on signaali, jota pitää seurata. Onko se sitten signaali muusta kuin siitä, että suurvallat, eli Yhdysvallat ja Venäjä, käyvät retorista ja poliittista vääntöä joka foorumilla? Samanlaisia asioita tapahtuu nyt joka puolella. Tämä on yksi näyttämö, jossa niitä tapahtuu, Joukas miettii.

STT ei keskiviikkona tavoittanut ketään puolustusministeriöstä kommentoimaan asiaa.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat