Venäjä: USA:n pommittajat yrittävät loukata ilmatilaa

Yhdysvallat ei ole kommentoinut Venäjän väitteitä ilmatilaloukkauksen yrityksestä.

Venäjän puolustusministeriö väittää hävittäjiensä estäneen Yhdysvaltojen sotilaskoneiden ilmatilaloukkauksen Barentsinmerellä sunnuntaina, kertoo Venäjän valtionmedia Tass.

Yhdysvallat yritti loukata Venäjän ilmatilaa kahdella strategisilla B-52h-pommikoneella, Venäjä väittää.

Venäjän mukaan sen MiG-29- ja MiG-31-hävittäjät estivät ilmatilaloukkauksen.

Yhdysvaltojen pommikoneet kääntyivät poispäin Venäjän rajalta venäläishävittäjien lähestyessä niitä, venäläisministeriö sanoo.

Yhdysvallat ei ole kommentoinut Venäjän väitteitä.

Venäjä on syyttänyt tasaisin väliajoin Yhdysvaltoja ilmatilaloukkausten yrityksistä ja "epäammattimaisesta" toiminnasta esimerkiksi Mustallamerellä.

Venäjä on syyttänyt ainakin maaliskuussa 2024 ja lokakuussa 2023 Yhdysvaltojen sotilaslentokoneiden lähestyneen rajojaan.

Venäjä loukkasi Suomen ilmatilaa

Kesäkuussa Suomen rajavartiolaitos kertoi epäilevänsä, että neljä venäläiskonetta loukkasi Suomen ilmatilaa Loviisan edustalla poikkeuksellisella tavalla.

Ilmatilaloukkauksen tutkintaa johtava yliluutnantti Antti Leskelä kommentoi kesäkuussa, ettei muista vastaavaa tapausta.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi ilmatilaloukkauksen aikoihin videon, jossa vilahtaa F/A-18 Hornet-hävittäjä, joita Suomellakin on käytössään. Videon voi katsoa alta.

Videon saatetekstissä Venäjän puolustusministeriö kirjoitti, että venäläiskoneet suorittivat reittilentoja Itämeren, Barentsinmeren ja Norjanmeren yläpuolella kansainvälisessä ilmatilassa ja kansainvälisiä sääntöjä noudattaen. 

Videon kuvausaikaa ei kerrottu. 

"Venäjä julkaisee erilaisia videoita"

Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entisen komentajan ja nykyinen kansanedustajan Jarmo Lindbergin (kok.) mukaan video on todennäköisesti kuvattu Itämerellä.

– Silloin on täysin mahdollista, että kyseessä on suomalainen Hornet normaalilla tunnistuslennolla kansainvälisessä ilmatilassa, Lindberg sanoo MTV Uutisille.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) puolestaan kommentoi STT:lle seuraavasti:

– Vaikka siinä näkyisikin meidän hävittäjät, ja meidän hävittäjät näkyvät monissa muissakin kuvissa tai muissa, se on pelkästään itse asiassa varmaan ihan hyvä.

– Näkyy, että meidän ilmavalvonta pelaa. Meillä on muutamassa minuutissa koneet välittömästi tunnistamassa ja niin sanotusti opastamassa venäläiset koneet pois meidän ilmatilasta, jos ne vähänkään tulevat lähelle. Eli meillä toimii erittäin tarkasti ja nopeasti tämä hävittäjien toiminta.

Häkkänen ei nähnyt videossa dramatiikkaa.

– Venäjä julkaisee erilaisia videoita. Niin kuin tästäkin nähdään, se on useasta eri palasesta leikattu ja liimattu. He pyrkivät jotakin omaa tarinaansa tai jotain jännitettä tai pelottelua lisäämään, Häkkänen sanoi STT:lle.

– Näihin kannattaa suhtautua rauhallisesti. Tämä asia on nyt selvityksessä, mutta ei tässä ole mitään dramatiikkaa, hän jatkoi.

Stubb: Venäjä jatkaa tätä

Myös tasavallan presidentti Alexander Stubb korosti Venäjän ilmatilaloukkauksen aikaan malttia.

– Ei järeämpää reaktiota vaadita. Maltti on edelleen valttia. Olemme tottuneet näihin ilmatilaloukkauksiin, Stubb sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Stubb painottaa, että Venäjä toivoo Suomen reagoivan ja hätäilevän.

– Ehkä tähänkin pätee presidentti Mauno Koiviston viisaus, eli "kun provosoidaan, niin ei kannata provosoitua".

Stubb uskoo toiminnan jatkuvan.

– Meidän pitää vain henkisesti varautua siihen, että Venäjä jatkaa tämän kaltaista hybriditoimintaa, ja nyt se vaikuttaa olevan viikoittaista.

Lue myös:

    Uusimmat